Sorteren

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gesorteerde loodletters in oude drukkerij

Sorteren is het op grond van eigenschappen fysiek scheiden van goederen (spullen) in verschillende groepen. Het komt in verschillende omstandigheden voor. Denk aan bestek in een besteklade, boeken in een bibliotheek, make-up spullen in een schap bij de drogist enzovoorts.

Sorteren wordt gedaan om overzicht te krijgen. Het is het soort bij soort leggen (bestellen). Vaak om iets makkelijk terug te kunnen vinden.

Criteria

Postzegels kun je op allerlei manieren sorteren

Postzegels kun je op land, kleur, waarde e.d. sorteren. Dit noem je de criteria. Die criteria worden bijvoorbeeld ook gebruikt in een zoekprogramma als Google. Ook de artikelen op WikiKids zijn te sorteren op gemeenschappelijke onderwerpen ofwel categorieën: Categorie:Alles.

Een criterium wordt ook wel een sorteersleutel genoemd.

Discrimineren

Waarom het ene voorwerp nou wel in het bakje, hokje of vakje mag en het andere niet, hangt af of het voorwerp voldoet aan de gestelde criteria. Voldoet het niet, dan hoort het er niet bij. Zo is sorteren een vorm van onderscheid maken. Officieel heet dit discrimineren. Het is ook precies wat er bij discriminatie gebeurt: het uitsluiten van mensen en deze in een aparte groep plaatsen.

Dus bij het sorteren van dingen (bijvoorbeeld je schoenen en je kleding) ben je ongemerkt aan het discrimineren.

Overal wordt er gesorteerd

Postsorteercentrum

Een veel gebruikte vorm van sorteren is het op alfabet zetten van namen, titels, plaatsen enzovoorts. Dit kom je uiteraard tegen op een post-sorteer-centrum.

Dergelijke sorteringen kunnen goed door een computer worden gedaan. Het stukje programmering dat naar de criteria kijkt en het in het in verschillende 'vakjes' plaatst noem je een algoritme.

Achter in boeken vind je soms een register (alfabetische lijst) van bijvoorbeeld namen die in het boek gebruikt zijn. In een atlas zijn dat landen, streken, plaatsnamen enzovoorts.

Een andere vorm van sorteren gebeurt met afval. Papier, glas, plastic, groente-, fruit- en tuinafval (GFT), restafval ... voor alles een eigen bak.

Ook in een supermarkt staan de goederen gesorteerd in afdelingen en schappen: Groente en fruit, brood en gebak, diepvriesproducten, frisdranken enzovoorts.

Ook de scheikunde kent een sortering. Zo zijn de chemische elementen gesorteerd in het periodiek systeem. Andere (uit elementen samengestelde) chemische stoffen zijn te groeperen in vaste stoffen, vloeistoffen en gassen. Maar ook stof-groepen als zuren en zouten. Het daadwerkelijk sorteren van deze stoffen in aparte ruimtes, gebeurt ook om veiligheids redenen. Sommige stoffen mogen niet met elkaar in aanraking komen vanwege gif-vorming of explosiegevaar.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sorteren&oldid=744841"