Help mee! Maak een account of meld je aan.
Je hebt nog tot 29 maart om je inzending voor de SuperSchrijfwedstrijd af te maken!

Dit artikel is bekroond met de Zilveren WikiKids Award 2017!

Spreepark Berlijn

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Spreepark Berlijn
Berlin Spreepark UAV 04-2017 img5.jpg
Het oude Spreepark van boven
Slogan Der Freizeitpark der DDR!
Plaats Berlijn Vlag van Duitsland Duitsland
Eigenaar Grün Berlin (Gemeente Berlijn)
Opening 1969
Sluiting 2002
Eerdere namen Kulturpark Plänterwald
Seizoen april-november
Oppervlakte 6 hectare
Bezoekers 2001: 400.000
Medewerkers
Omzet
Winst juist verlies gemaakt
Attracties veel
Achtbanen 7
Darkrides 1
Simulators 0
Waterattracties 2

Website
http://spreepark.de
op RCDB
Portaal Portaalicoon Attractieparken

Het Spreepark is een oud vervallen pretpark in Berlijn. Het park ligt in het Plänterwald. Het werd geopend in 1969 en ging in 2002 voorgoed dicht. Er zijn plannen om het park opnieuw te openen want het mag alleen gebruikt worden voor dingen met recreatie. Het park telde 7 achtbanen en 2 waterattracties. Het icoon was het reuzenrad, dat 45 meter hoog is en 35 bakjes heeft. Waarschijnlijk gaat het in 2018 weer open voor publiek. Er zijn in 2018 veel werkzaamheden zoals de paden vrijmaken en het park veilig maken voor publiek. In 2018 wordt het park geopend voor kunstenaars en wandelaars. Misschien gaat het reuzenrad ook wel weer draaien, maar het echte park komt helaas niet meer terug.

Geschiedenis

Ontstaan

Het park begon in 1969 onder de naam Kulturpark Plänterwald in Berlijn. Het lag aan de Spree en was 29,5 ha groot. Het park werd van een Kulturpark uiteindelijk een pretpark. In 1989 opende het hoogtepunt, het reuzenrad. In die tijd was het bijzonder dat je niet zoals bij andere parken per attractie moest betalen, maar een entreeprijs. Voor volwassenen 29 Duitse mark en voor kinderen 26,50 Duitse mark. Het werd een bekend en populair park. Velen kwamen naar het park voor een leuk dagje uit. Het was de toeristische trekpleister van Berlijn en 1989 kwam daar iets spectaculairs bij: het reuzenrad.

Het park in de loop der jaren

In het park zijn destijds veel attracties gebouwd, zoals 7 achtbanen, best veel voor die tijd. Toen ging het heel goed met het Spreepark en in 1989 kwamen 1,7 miljoen bezoekers naar het park. Het was het enige pretpark in de DDR. Pas later kwam bijvoorbeeld Belantis. Na 1990 ging het steeds slechter met het park.

Faillissement

Nadat West-Duitsland en de DDR waren samengegaan, ging het steeds slechter met het park. In 1990 werd het park omgebouwd in western stijl. De bezoekersaantallen daalden tot 400.000 in 2001. Het park was failliet. In 1999 had het 51.000 mark schuld. Te veel voor een lonende exploitatie. Het park sloot in 2001 als Spreepark GmbH & Co. KG. De eigenaar bracht verschillende attracties in containers naar Lima (Peru) . In die containers is ook wiet gevonden. het park waar die attracties heen gingen is nu ook gesloten.

Na het faillissement werd het park toch weer opengesteld voor het publiek. Met het geld dat ze met het restaurant hadden opgehaald werd het treintje in ere hersteld. In maart 2014 werd het park opgekocht door de gemeente Berlijn. Die liet alles staan en het treintje raakte weer in verval. De gebouwen die op instorten stonden werden gesloopt. Uiteindelijk was er een grote brand die waarschijnlijk is aangestoken.

Toekomst

het verlaten podium

In 2014 kwamen er plannen om het park opnieuw te openen. In 2015 werd dat bekend en een echtpaar gaat het park helemaal opknappen en renoveren. Op het park mag GEEN woningbouw komen. In 2018 zou het park weer open moeten gaan, maar niet alle attracties kunnen behouden blijven. Er komt een kunstexpo waar kunstenaars hun werk kunnen tentoonstellen. Stichting Grun-Berlin (in eigendom van de Staat) gaat het project leiden. Zij hebben brievenbussen waar ideeën in kunnen door de hele stad geplaatst. Er kwamen 13.000 ideeën. Sinds 2018 is het park weer open voor publiek. Vele gevaarlijke objecten zijn verwijderd en er worden tours door het park gegeven. Er is veel belangstelling voor de tours, je moet er voor reserveren en alle tours zijn vaak uitverkocht. Waarschijnelijk zal het Spreepark nooit meer als echt pretpark meer worden gebruikt.

De bakjes van het reuzenrad

Voormalige attracties

Er stonden opvallend veel attracties in het Spreepark terwijl het park een kleine oppervlakte heeft. Veel attracties komen uit het Franse voormalige attractiepark

Mirapolis in Frankrijk. Dat park ging in 1991 failliet . O.a. de grandcayon en de megaloop komen eruit. Sommige attracties zijn nooit afgebouwd.Bijzonder is dat nog heel veel attracties in het park staan. Nu zijn veel attracties wel vergaan. Nu worden de attracties vooral bezocht door urbexers of exploreer, mensen die verlaten dingen bezoeken.

naam attractie opening type sluiting(meestal in 2001)
Cinema 2000 1991 bioscoop 2001
Spreeblitz 1992 achtbaan 2001
Dinoworld 1992 1970zie hieronder 2001
Jet Star 1970 achtbaan 2001
Grand Canyon 1995 een wildwaterbaan 2001
Spiegerllabyrinth 1998 een spiegeldoolhof 2001
piraat II 1992 een schommelschip 2001
Berliner Ring - een baan met autootjes 2001
sprookjesbaan
Circus 1991 een circus met een show 2001 (afgebrand in 2014)
Streichelzoo 1994 - 2001
Amphitheater 1994 een theater 2001 (staat nog in park)
clownshow - een show met clowns 2001
Flic-flac 1992 een attractie met armen die op en neer gaan. Zie je soms ook op kermis 2001
Wild River 1991 een splash 2000
Canale Grande 1994 een soort Gondoletta zoals in de efteling 2001 (staat nog in park)
Fun-express 1994 achtbaan 2001 (gesloopt)
Altberliner Oldtimerfahrt 1969 Oldtimers, oudste attractie van het park 2001
Dämonenexpress eerder spook in slot spookhuis 2001
speelhallen - speelhallen 2001

Hieronder staan enkele attracties speciaal uitgelegd.

Dinoworld

Een tuin waar overal dino's staan. Staan nog steeds in het park. Sommige zijn onthoofd door vandalen en andere met graffiti besmeurd.

De paardenbaan

Grand Canyon

De Grand Canyon is de wildwaterbaan van het Spreepark. Hij staat nog in het park maar de wachtrij staat op instorten. In de baan stroomt geen water meer. Toen de baan gebouwd werd was er nog geen berg. Die werd pas een jaar later toegevoegd omdat daar toen geen geld voor was. het was ook de enige attractie in het park die een actiefoto had. De wildwaterbaan komt ook uit Mirapolis.

Westerndorp

Het Westerndorp is in het midden van het park en is best groot. In het Westerndorp waren veel shows. In 2014 was er een aangestoken brand waardoor ongeveer de helft van het Westerndorp in de as werd gelegd. De andere helft staat er nog

Shows Westerndorp

 • Bank in Westerndorp
Spreeblitz

Las Vegas Country

De Las Vegas Country is een dorp met indianen en cowboys. Elk jaar werd er een andere show opgevoerd. Er was ook een manege. In 2008 is het gesloopt.

Berliner Ring

Berliner ring is een soort kartparcours met botsauto's.

De Wild River

De Wild River was de grootste wildwaterbaan. Hij had twee splashes en is in 2000 weggehaald uit het park.

Hot Bahn

De Hot Bahn waren autootjes en was in 1995 geopend. Het station was van hout gemaakt. Vroeger was daar de parkeerplaats. De autootjes hadden brillen en snorren op. Deze baan staat nog in het park maar alle auto's zijn verwijderd.

Achtbanen

De "Wasserrutsche"

Spreeblitz

De Spreeblitz is de laatste achtbaan die nog staat in het park. Het is een gethematiseerde achtbaan. Nu is het een van de belangrijkste verlaten attracties in het Spreepark. Het is een powerdcoaster en gebouwd door de Duitse firma MACK rides. De achtbaan stond eerst in Mirapolis.

Megaloop

De Megaloop was de spectaculairste achtbaan van het park met vier loopings , het had de zelfde lay-out als de Python in de Efteling. De attractie werd gebouwd door Arrow Dynamics. De attractie had eerst in het attractiepark Mirapolis had gestaan onder de naam Miralooping. Daarna is de baan naar het Spreepark gegaan. Het was de enige achtbaan in het park die over de kop ging. Toen het park failliet ging is de baan voor 500.000 euro verkocht aan het Franse toen nieuwe pretpark Europark. Daar staat die nu nog steeds.

Jet Star

De Jet Star was een soort kermisattractie. Hij werd in 1970 gebouwd en in 2002, toen het park failliet was, naar Lima (Peru) overgeplaatst. In 1994 raakte twee meisjes gewond in de Jet Star. Die winter werd de baan opnieuw geverfd. Het volgende baan opende die als Der Bobbahn.

Fun Express

De Fun Express was een achtbaan die gebouwd was door Schwarzkopff en is verplaatsbaar. Na de sluiting is die opgekocht door Erlebnispark Schloss Thurn en daar geplaatst als achterbahn en in 2016 is omgedoopt als een VR coaster en is daarmee de eerste vrccaoster van Beieren.

Waar staan de attracties nu?

Over de hele wereld staan attracties van het Spreepark. Sommige attracties zijn derdehands. Hieronder de attracties waar we van weten dat ze weg zijn en waarheen.

 • De Jet Star is na de sluiting verhuisd naar Peru. In 2012 is de baan voorgoed gesloopt.
 • De Mega Loop is een achtbaan die verhuisd is naar Frankrijk. Je kan nu nog steeds in die achtbaan gaan want hij staat in Europark.
 • De Wild River gaat nu over de duitse kermissen,

De meeste attracties zijn verhuisd naar Europark in Frankrijk.

Films en videoclips waar het Spreepark in voorkomt

Er zijn best veel clips opgenomen in het Spreepark wegens de unieke verlaten omgeving. Er is een ook een film opgenomen in 1979: Het spook onder het reuzenrad.

 • Deel je mij. Videoclip
 • Feel, Videoclip
 • Run dry, Videoclip
 • We are the night, Film
 • Hanna, Film
 • Opening uit de serie Flemming
 • Gute Zeiten, aflevering van serie
 • WDR, The jungle
 • Paardebloemen

Boeken over het Spreepark

 • „Kulturpark Berlin“ zum „Spreepark Plänterwald“. Gemaakt in 2011.

Links voor extra informatie/rondleiding

Galerij

Bronnen

 • Looopings
 • Themeparkfreaks
 • Grün-Berlin
 • FLabber
 • Berliner Spreepark
 • Berlijn blog
 • Spreeparkpagina Wikipedia Nederland
 • Spreepark Berlin (Duitse wikipediapagina)
 • Spreepark (Engelse wikipedia)
 • Spreepark (Franse wikipedia)
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Spreepark_Berlijn&oldid=595447"