Stroomkabel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoogspanningsmasten met zware stroomkabels

Een stroomkabel of elektriciteitskabel is een kabel, draad of leiding waarin stroom (elektriciteit) wordt getransporteerd of geleid. Je hebt ze van heel dik, zoals de hoogspanningskabels, tot heel dun, zoals een kabeltje voor je mobiel of voor de verlichting op je fiets.

Stroomkabels hebben een, twee, drie en meer geleidende draden met daarin elk een kern (vaak van koper), en elk daar omheen een isolerende mantel. Elke draad heeft vaak een eigen kleur. In Nederland:

  • Bruin - voor de fase draad (stroom aanvoer)
  • Blauw - voor de 0-draad (stroom afvoer)
  • Groen met geel - voor de aarde draad, die als veiligheid erbij zit
  • Zwart - voor de schakeldraad (draad vanaf een schakelaar)

Er zijn soms nog in oude huizen de verouderde kleuren als groen (fase), rood (0-draad) en grijs (aarde draad). Veelal worden die stroomdraden vervangen.

Leidingen voor krachtstroom van 380 Volt (driefasenspanning voor bij bijvoorbeeld zware machines en kermisattracties) hebben meestal drie, vier of vijf geleiders in één kabel, respectievelijk: de drie fasen; de drie fasen en de nul; en de drie fasen, de nul en aarde.

Hoe dikker de metalen kern, hoe meer stroom er door kan. Deze stroomsterkte wordt Ampère genoemd. De dikte van de kern en de lengte van de draad of kabel bepaald de elektrische weerstand in die kabel.

In de zogeheten zwakstroom (vaak in apparaten die op een laag voltage werken) heb je allerlei dunne draden met verschillende kleuren. Je fietslamp is bijvoorbeeld zwakstroom.

Losse kabels of verlengkabels hebben aan de ene kant een stekker en aan de andere kant een contra-stekker of stopcontact. Soms zitten die opgerold op een haspel.

Signaal- of datakabels

Voor het doorgeven van beeld en geluid heb je ook allerlei kabels. Camerabeelden en geluid signalen worden als elektrische stroompjes door de kabels gestuurd. Zo heb je ook televisiekabels (waaronder scartkabels), telefoonkabels, versterkerkabels voor elektrische gitaren en microfoons, internetkabels en computerkabels (beeldscherm, toetsenbord en muis). Deze signaalkabels hebben allemaal hun eigen soorten en kleuren stekkers.

Signalen worden tegenwoordig ook als licht door glasvezel kabels gestuurd.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Stroomkabel&oldid=801057"