Televisiekabel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een televisiekabel is een soort stroomkabel waarover beeld- en geluidssignalen of data gaan. Dit netwerk wordt ook wel kortweg de kabel genoemd. Behalve televisiesignalen worden er ook radiosignalen en datasignalen (internet) over getransporteerd.

Het netwerk bestaat deels uit glasvezel kabels en kabels met koper-draad. Deze koperdraden hebben een kern van koper met daaromheen een mantel van plastic (isolatiemateriaal). Daaromheen zit een gevlochten metalen huls die vervolgens ook weer is omgeven door plastic. Dit zorgt ervoor dat er minder verstoringen kunnen ontstaan. Dit soort kabel wordt een coax kabel genoemd.

Voorheen had je ook wel een Centraal Antenne Inrichting (CAI) waarbij een grote antenne het signaal via de lucht ontving vanaf een regionale TV toren (zendmast) en dat via de coax kabel verdeelde in een woonwijk. Dáárvoor hadden huishoudens een eigen antenne op het dak of in de tuin staan. Wat je nog wel regelmatig ziet zijn schotelantennes die het signaal rechtstreeks vanaf een satelliet kunnen ontvangen. Zowel de antenne als de schotelantenne waren/zijn verbonden met de radio- en TV ontvanger middels een coax kabel.

In Nederland is Vodafone Ziggo anno 2022 de grootste kabelexploitant. Caiway is een kleine aanbieder.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Televisiekabel&oldid=793159"