Transport

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Transport of vervoer heeft alles te maken met hoe je van de ene plek naar de andere plek kunt gaan of iets vervoeren. Dit kan met transportmiddelen als: de auto, boot, trein, bus of een vliegtuig.

Transport of transporteren is bijna hetzelfde als vervoeren. Dit kan gedaan worden met personen, dieren en goederen. Het middel waarmee je vervoert is natuurlijk het transport- of vervoermiddel. De vroege mens moest zijn eigen goederen zelf tillen (met de hand, in de armen of op de rug). De eerste hulpmiddelen waren manden, een soort tassen, riemen of touwen. Later kwam de boot (kano) en met de uitvinding van het wiel een kar. De lucht werd pas bedwongen met een hete luchtballon en later het vliegtuig en de raket.

Verpakkingen

Niet alle goederen, dieren en personen kun je zomaar vervoeren of transporteren. Veiligheid speelt een belangrijke rol. Voor elk van deze zaken heb je aanpassingen nodig. Water (vloeistoffen) kun je in een emmer of beter nog in een tank doen die je kunt afsluiten voor je het gaat transporteren. Maar watertransport via een buis of kanaal is ook mogelijk.

Voor dieren heb je speciale kooien of boxen nodig. Ook voor baby's, kinderen en volwassenen heb je aangepaste stoelen, veiligheidsriemen en dergelijke beschermingsmiddelen nodig. Dat geldt natuurlijk ook voor (breekbare) goederen.

Nu veel spullen via internet besteld worden, moeten deze allemaal in dozen en met noppenfolie verpakt worden. Ook worden er (verrijdbare) kratten of rolcontainers gebruikt die met riemen kunnen worden vastgezet in het transportmiddel. Een (zee)container is in feite een grote doos die met een vrachtauto, containerschip of vliegtuig getransporteert kan worden.

Andere veiligheidsmaatregelen die genomen moeten worden zijn die er voor brandbare en explosieve stoffen. Er zijn dan zelfs speciale routes die gevolgd moeten worden!

Kortom, er komt meer bij kijken om iets van A naar B te transporteren.

Andere transportmiddelen

Een buis voor vloeistoffen is al genoemd. Maar ook gassen kunnen via een buis worden getransporteerd. Daarnaast heb je elektriciteits-kabels en netwerken die stroom of elektronische informatie kunnen transporteren. Licht wordt tegenwoordig via glasvezel getransporteerd. Andere signalen worden via de lucht overgebracht. Denk maar aan satellieten en zender-/ontvangers.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Transport&oldid=850475"