Vier Aziatische Tijgers

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De skyline van Singapore
De skyline van Seoel, Zuid-Korea
De skyline van Hongkong, China

De Vier Aziatische Tijgers of Vier Aziatische Draken zijn termen voor de uiterst ontwikkelde Aziatische economieën van:

Samen met Japan zijn dit de rijkste en modernste landen van heel het Aziatische continent. Alle vier de "tijgers" zijn financiële en industriële centra. Hun economieën ontwikkelden zich al sinds de jaren '60 van de vorige eeuw. Elk land heeft minimaal één miljoenenstad waar het altijd wemelt van de wolkenkrabbers. Hongkong en Singapore zijn zelf miljoenensteden.

De economische groei van Taiwan wordt het Taiwan Miracle genoemd. Dat betekent letterlijk "Het wonder van Taiwan". Oorspronkelijk waren deze landen ontwikkelingslanden uit de derde wereld. De Vier Aziatische Tijgers staan samen met Japan model voor de landen in de derde wereld. Men maakt plannen om te zorgen dat alle landen op de wereld minimaal zo rijk zijn als deze "tijgers".

Rond het jaar 2000 begonnen de economieën van deze landen stabiel te worden. Stabiel betekent dat het bijna niet meer veranderd. De economie van Taiwan en Singapore groeit nog steeds veel op de dag van vandaag. Singapore heeft één van 's werelds grootste havens. Taiwan heeft bijna geen last van de crisis.

De economische groei van Zuid-Korea is veel beter vergeleken met Noord-Korea. Veel nationalistische/democratische landen op de wereld zijn rijk. Dat zijn de Vier Aziatische Tijgers ook. Een mogelijk land dat in de toekomst ook een Aziatische Tijger wordt is Maleisië. Dan wordt het de Vijfde Aziatische Tijger en in Maleisië zijn nu al veel wolkenkrabbers.

Kleding-industrie, elektronica, uurwerken en speelgoed maken zijn de belangrijkste onderdelen van de industrie in Hongkong. Bankdiensten is belangrijk voor de financiële districten. In Singapore wordt heel veel geëxporteerd.

Vietnam is ook bezig aan een grote economische opmars. Het land is nu een "babytijger". Vietnam heeft een lange kustlijn en is daarom aantrekkelijk voor buitenlandse bedrijven die zich steeds vaker in Vietnam vestigen. Ook is de armoede in 20 jaar tijd met bijna 50% gedaald.

Vergelijkbare economieën

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vier_Aziatische_Tijgers&oldid=700877"