Walvisbaai

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een luchtfoto van de haven van Walvisbaai

Walvisbaai (Engels: Walvis Bay) is een stad in Namibië. Met 85.000 inwoners is het na de hoofdstad Windhoek de grootste stad van het land. Hert ligt in de regio Erongo, maar is er niet de hoofdplaats van. Dat is Swakopmund.

De Walvisbaai is in 1487 ontdekt door de Portugees Bartolomeu Dias. In 1793 komt de Walvisbaai in handen van de Nederlandse kolonisten uit Zuid-Afrika. In 1878 wordt het eigendom van de Britten. Terwijl de rest van Namibië een Duitse kolonie wordt, blijft Walvisbaai een Britse exclave. Na de Eerste Wereldoorlog wordt Namibië ingelijfd bij Zuid-Afrika, ook Walvisbaai. Als Namibië in 1990 onafhankelijk wordt, blijft Walvisbaai nog vier jaar eigendom van Zuid-Afrika.

Walvisbaai heeft de grootste haven van Namibië. De visserij is dan ook erg belangrijk voor zowel de stad zelf als het hele land. Er wordt onder andere tonijn, ansjovis, sardien en kabeljauw gevangen.

Walvisbaai heeft behalve een haven ook een treinstation en een luchthaven. Vanaf Walvis Bay Airport kan er gevlogen worden naar Windhoek, Kaapstad en Johannesburg.

Partnersteden

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Walvisbaai&oldid=573130"