Welzijn

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Welzijn is het gevoel wat de bevolking van een land, oftewel hoe erg tevreden deze mensen zijn over hun leven. Welzijn hoort niet door elkaar gehaald te worden met welvaart. Welvaart heeft namelijk niet te maken met een gevoel maar met de name waarin de mens in zijn of haar behoeften kan voorzien. Welvaart heeft hierdoor voornamelijk met geld te maken, terwijl welzijn om meer dingen gaat. De mate van welvaart heeft dus invloed op het welzijn.

Toch zijn er nog andere factoren dan geld alleen die bij welzijn in een land een rol spelen. Voorbeelden zijn:

  • De politieke situatie; een land met veel oorlogen, opstanden, stakingen, corruptie, etc. is slecht voor het welzijn.
  • De gezondheid van de bevolking; een land met een goede gezondheidszorg is goed voor het welzijn.
  • Het onderwijs; een land met goed en toegankelijk onderwijs is goed voor het welzijn.
  • Maatschappelijke verschillen; grote verschillen tussen bevolkingsgroepen kan leiden tot een slecht welzijn. Dit is vooral als er sprake is van racisme, discriminatie en geweld.
  • Goede veiligheid; een veilig gevoel leidt tevens tot een goed welzijn.

Welzijn wordt op verschillende manieren gemeten, waarbij vaak gebruik wordt gemaakt van bovenstaande factoren. Voor deze factoren gebruikt men meetinstrumenten, zoals de koopkracht, de verdeling van de beroepsbevolking en de levensverwachting. Vaak zijn westerse landen, met name in Scandinavië, de landen met het meeste welzijn. Een bekende manier om het welzijn te meten is de VN-welzijnsindex.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Welzijn&oldid=566653"