Westers Schisma

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De landen in het blauw waren voor Rome. De landen in het rood waren voor Avignon en de oranje landen wisselden soms van keuze.
Het Pausenpaleis waar de tegenpausen verbleven.

Het Westers Schisma of het Grote Schisma was een gebeurtenis in Europa in de Late Middeleeuwen.

Wat is een schisma?

Een schisma is een scheiding in een groep, een soort van deling eigenlijk. In dit geval splitste de Rooms-Katholieke Kerk maar een schisma kan ook gebeuren bij een voetbalclub, een vereniging of een land. Een ander schisma in de Middeleeuwen was het Oosters Schisma Dat ook het Grote Schisma werd genoemd.

Wat gebeurde er?

In 1376 was paus Gregorius weer de eerste paus die in Rome woonde na het Babylonische ballingschap. Jammer genoeg stierf hij twee jaar later en moest er een nieuwe paus gekozen worden. De verkiezing verliep niet echt rustig, de burgers van Rome wilden na zoveel Franse pausen nu een Italiaanse paus. De doodsbange voornamelijk Franse kardinalen kozen snel de Italiaanse Urbanus VI als paus. Urbanus stond bekend als rustig en aardig maar toen hij eenmaal paus was werd hij een wrede tiran die het niet erg vond om lijfstraffen te geven. De kardinalen vluchtten hevig geschrokken naar het Italiaanse Fondi en zeiden daar dat ze door de druk van het volk een verkeerde paus hadden gekozen en ze kozen een nieuwe paus: tegenpaus Clemens VII die in Avignon in het Pausenpaleis ging wonen. Clemens kreeg steun van Frankrijk, Aragón, Bourgondië, Castillië, Napels en Schotland maar Engeland, Vlaanderen, het Heilige Roomse Rijk, Denemarken, Zweden en Noord-Italië steunde Urbanus. Het was natuurlijk niet zo dat iédereen in Frankrijk voor de paus in Avignon was. Het waren de koningen die dit voor het volk besliste. De monniken en priesters in de landen schaamde zich echt voor de ruziemakende pausen. Ze wilden zo snel mogelijk van één van de pausen af. Omdat allebei de pausen niet wilde aftreden en de aanhangers van de pausen de andere paus niet erkenden bleef het schisma voortduren. In 1409 hielden een aantal kardinalen een concilie (een soort kerkelijk overleg) in Pisa waarbij ze de paus in Avignon en die in Rome afzetten en ze benoemde paus Alexander V. Alleen, de pausen in Rome en Avignon weigerden af te treden en nu waren er niet twee, maar drie pausen.

Hoe is het afgelopen?

Uiteindelijk kwam er een concilie in Konstanz met hulp van de koning van het Heilige Roomse Rijk waarbij de pausen uit Avignon, en Pisa werden afgezet en de paus uit Rome uit zichzelf aftrad. Twee jaar later werd paus Martinus V verkozen. Iedereen was het er mee eens dat hij paus werd en het schisma was afgelopen.

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Westers_Schisma&oldid=700558"