Help mee! Maak een account of meld je aan.
Stem nu op: Amsterdam

Wikikids:Clubhuis/Archief/11

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Basiswoordenlijst Amsterdamse Kleuters

Ik zou de bovengenoemde woordenlijst in WikiKids willen zetten. De lijst is te vinden op http://www.dmo.amsterdam.nl/onderwijs/varia_onderwijs/basiswoordenlijst. Het zijn in totaal vier woordenlijsten). Het lijkt me het handigst om dat in een categorie (of naamruimte) te doen? Liefst met onder-categorieën. Maar... ik heb geen flauw idee hoe het aan te pakken. Bij elk woord komt in ieder geval een afbeelding, maar wellicht meer informatie. Wat denken jullie, goed plan? --Harm Hofstede (Stichting WikiKids). 15 februari 2010 21:24 (CET)

Prima plan! Gewoon doen, Demoor 15 februari 2010 21:27 (CET) Portaal Woordenschat? Zal ik een opzetje maken? Demoor 15 februari 2010 21:27 (CET) Kan best een klapper worden met woorden n de weer is volop in beweging.

  • Als jij een voorzetje kan doen, graag! Ik wil wel vullen, maar weet niet hoe te beginnen... --Harm Hofstede (Stichting WikiKids). 15 februari 2010 21:38 (CET)
Hier kunnen we inventarisern wat we erop willen hebben. Gebruiker:Demoor/Woordenschatportaal

Gebruikers

Waar halen we weer actieve, goede gebruikers vandaan nu er massa's zijn vertrokken en ook een aantal (al dan niet op verzoek) zijn geblokkeerd? De hoeveelheid, korte, slechte of zelfs lege pagina's hoopt zich op! :( FD :D 5 maart 2010 14:55 (CET)

Hallo FD, die gebruikers zullen vanzelf wel weer komen.

Harry Spoelstra 5 maart 2010 17:50 (CET)

Nee, dat zullen ze niet. Niet wanneer ze hier zijn geblokkeerd en hun gebruikers- en overlegpagina's zijn verwijdert... FD :D 5 maart 2010 17:58 (CET) Sorry, ik bedoelde er zullen andere gebruikers komen die bezig zullen zijn op wikikids. Harry Spoelstra 6 maart 2010 00:18 (CET)

Ik zie nu alleen vandalen en mensen die louter lege pagina's aanmaken... en de site is verandert in een woordenboek, maar bij de meeste woorden staat vervolgens geen uitleg... FD :D 8 maart 2010 08:00 (CET)

Vandalisme

Op de overleg-pagina van Gebruiker:Peter de grote heb ik het waarschuwing-sjabloon toegevoegd i.v.m. zijn/haar vandalisme op de pagina's Honing en Willem III van Oranje-Nassau. Zie hier alle bijdragen van deze gebruiker: Speciaal:Bijdragen/Peter de grote Patrick 9 april 2010 15:21 (CEST)

Juf Deni en Leonardo da Vinci

Misschien dat één van de moderatoren contact op kan nemen met juf Deni. Ze is heel enthousiast (leuk!) bezig met een aantal van haar leerlingen met een Leonardo Da Vinci‎‎ project of iets dergelijks. Hiervoor zijn nu de pagina's Leonardo Da Vinci‎‎, Leonardo da vinci‎, Leonado da vinci, Leoardo da Vinci gaby van leeuwen en Leonado da vinci tijmen Leen gebruikt. Misschien dat het beter is dat haar leerlingen ieder een eigen account aanmaken en dat ze dan op hun gebruiker-pagina's (of een subpagina zoals Gebruiker:Juf deni/Leonardo da Vinci) een eigen stukje schrijven die juf Deni dan kan samenvoegen tot een geheel en hier dan een artikel voor aanmaken. Hoe denken jullie hierover? Patrick 9 april 2010 16:10 (CEST)

Washington

Hallo moderatoren. De nieuwe gebruiker Rowan980 heeft het nieuwe artikel Washington geschiedenis gemaakt. Op zich een mooi artikel maar er bestaat al een artikel met de naam Washington D.C.. Daarom heb ik de tekst uit het nieuwe artikel (met enkele kleine opmaak verbeteringen) overgenomen in het oude Washington artikel. Bij het nieuwe artikel heb ik het sjabloon {{weg}} geplaatst en op de overlegpagina van Rowan980 heb ik hier verantwoording over afgelegd. Omdat ik niet weet of Rowan een kind of een volwassene is heb ik het (hopelijk) duidelijk genoeg neergezet zodat een kind dit ook begrijpt. Als jullie het ermee eens zijn kan een moderator dan Washington geschiedenis verwijderen? Groetjes, Patrick 14 april 2010 16:26 (CEST)

Leeglopen

WikiKids loopt helaas niet erg goed de laatste tijd. Zouden jullie misschien wat mensen kunnen vragen hier (weer?) actief te worden? Mensen, meer mensen, dat is nu het toverwoord. Op dit moment is Dilano de enige die echt actief is en zich voor de site en haar voortbestaan inzet door nieuwe artikelen aan te maken. Want dat is wat we nodig hebben: nieuwe artikelen en nieuwe, actieve gebruikers. Een paar maanden terug zijn jullie heel vrolijk begonnen met massa's artikelen over werkwoorden aan te maken. Lege pagina's, vaak met niks erin. Maar sindsdien zijn er een paar plaatjes geupload, en verder is er niks meer mee gedaan. In 2009 was hier een enorme grote actieve groep gebruikers die massa's artikelen aanmaakten. Die is nu al weer enkele weken geleden weggevallen: allemaal zitten ze op wikiweet zoals jullie weten. Maar er is geen nieuwe groep meer om hen te vervangen. Hoe gaan we dat nu oplossen? Met slechts 1 echte actieve gebruiker redt de site het niet. Alvast bedankt, FD :D 4 mei 2010 17:15 (CEST)

Vorig jaar, 2009, waren er perioden waarin er dagelijks wel 50 nieuwe artikelen werden aangemaakt. Nu lijkt dat allemaal voorbij te zijn, en dat is toch erg betreurenswaardig. We hebben honderden lege pagina's over woorden en spreekwoorden; zonder inhoud, of met alleen maar een plaatje. En er is NIEMAND die daar nu iets mee doet. Vroeger stond het clubhuis altijd helemaal vol met berichten, nieuwe ideeen, projecten, quizzes en weet-ik-wat-alnietmeer... en nu is dat allemaal afgelopen. FD :D 4 mei 2010 17:23 (CEST)

Reclame is denk ik ook heel wenselijk. Wikiweet maakt reclame door bijvoorbeeld naar het nieuws en naar kranten toe te stappen (zelfs tot in de Antillen aan toe). Doen wij dit hier wel? Ik betwijfel het. Hoe meer sites links naar WikiKids zullen bevatten, hoe beter het is. Hoe meer artikelen, online en in kranten en bladen eraan wikikids worden besteedt, hoe beter. FD :D 4 mei 2010 17:28 (CEST)

Dag FD, WikiKids is nog zeker niet voorbij hoor. Het is wel rustig. Dat geef ik toe maar drukke perioden zijn altijd afgewisseld met rustigere perioden. De pagina's met de woorden worden nog wel gevuld. Je mag daar natuurlijk ook mee beginnen.Als het mij lukt zal ik daar ook even weer naar kijken. Tips over hoe we nieuwe goede gebruikers aantrekken horen we graag. Gerarddummer 4 mei 2010 19:24 (CEST)

Tips: Nou, om te beginnen zou het goed zijn als jullie wat meer het nieuws opzochten. Denk aan kranten, tijdsschriften, bladen, het journaal... bijvoorbeeld het jeugdjournaal. En om vragen of sites links willen plaatsen en dergelijke. Gewoon heel veel promotie overal waar maar mogelijk, om meer naamsbekendheid en bezoekers te krijgen. FD :D 4 mei 2010 19:38 (CEST)

Een site als wikiweet is daar erg mee bezig. Tot in de Antillen aantoe nemen zij met nieuws contact op. Hun dagelijks bezoekersaantallen zijn, volgens Alexa.rating, de onze zelfs al gepasseerd. Daarnaast is hun activiteit groter. Dan doen we het toch fout, kennelijk. WikiKids kan in deze ontwikkelingen niet achter blijven. Dan doet WikiKids zichzelf tekort. FD :D 4 mei 2010 19:39 (CEST)

Dag FD, Nog even. Had je dit filmpje van wikikids al gezien: http://www.leraar24.nl/video/1434/wikikids-schrijfwedstrijd-2009. Gerarddummer 5 mei 2010 10:36 (CEST)

Ja, die had ik gezien. Maar één zwaluw maakt nog geen zomer. Al eens geprobeerd jeugdjournaal te bereiken ofzo? FD :D 5 mei 2010 16:17 (CEST)

Wederom vandalisme

Gelieve Gebruiker:Grootenjeroen een ban te geven wegens vandalisme. Zie Speciaal:Bijdragen/Grootenjeroen Patrick 17 mei 2010 14:40 (CEST)
Ook graag even kijken of Gebruiker:Pj7777777 een waarschuwing of een ban kan krijgen. Zie Speciaal:Bijdragen/Pj7777777. Patrick 17 mei 2010 17:44 (CEST)

Gebruiker:Qwerty123 solliciteert ook naar een ban. Zie Speciaal:Bijdragen/Qwerty123. Patrick 21 mei 2010 12:04 (CEST)

Kan Gebruiker:Jordiajax een waarschuwing en/of (tijdelijke) ban krijgen? Zie Speciaal:Bijdragen/Jordiajax. Patrick 3 juni 2010 12:04 (CEST)

Afbeelding van de week

Is het misschien een idee om een voetbal gerelateerd plaatje als Afbeelding van de week in te stellen op de hoofdpagina? Bijvoorbeeld:

2010 FIFA World Cup Fans.jpg

Patrick 16 juni 2010 13:09 (CEST)

Dat is een prima idee Patrick, als er maar geen copyright op zit! Harry Spoelstra 16 juni 2010 18:01 (CEST)

Waarschuwingen

Ik heb bij Gebruiker:Daanio en Gebruiker:Bobbert een waarschuwing geplaatst. Zie Overleg gebruiker:Daanio en Overleg gebruiker:Bobbert voor hun wijzigingen Speciaal:Bijdragen/Daanio en Speciaal:Bijdragen/Bobbert. Patrick 16 juni 2010 13:17 (CEST)

Prima gehandeld Patrick, volgende keer krijgen ze een blokkade! Harry Spoelstra 16 juni 2010 18:02 (CEST)

Update Atlasportaal

Dag allemaal,

Ben bezig geweest met een update van het Atlasportaal: hier te vinden. Ben benieuwd naar tips die jullie me nog kunnen geven.Gerarddummer 20 juni 2010 13:24 (CEST)

Hai Gerard, dat ziet er heel goed uit als ik het zo bekijk. prima, een goede uitbreiding. Harry Spoelstra 21 juni 2010 00:31 (CEST)

Yurls

Ik zou graag onderaan iedere pagina (in ieder geval de inhoudelijke artikelen) een Yurls-knopje hebben. Dan kan men snel en eenvoudig een link naar betreffende versie van het artikel (of de laatste versie) aan een eigen Yurlspagina toevoegen. Hiervoor is ene verwijzing naar een javascript en een stukje PHP-code nodig. Hoe krijgen we dat voor elkaar?
Meer info: www.yurls.net -- 22 augustus 2010 17:14 (CEST)

Wat ik weet is dat php gewoon zo in het menu zetten niet werkt. Je moet hiervoor echt een stukje code op de server zelf aanpassen. Ik denk dat je het beste marjon hiervoor kan contacteren en dat zij er wel raad mee weet. :) apoo overleg 23 augustus 2010 00:39 (CEST)

Voorstel nieuwe hoofdpagina

Dag allemaal,

Hier vind je een voorstel voor een nieuwe hoofdpagina. Zijn er dingen die je mist? Dan hoor ik het graag. Voordeel van deze hoofdpagina is naar mijn idee:

 • rustiger kleurgebruik
 • minder onoverzichtelijke tekst (meer beeld gebruik)
 • duidelijke verdeling (links variabele elementen, rechts de vaste)
 • rekening gehouden met de "vouw" van het beeldscherm (wat belangrijk is staat direct bovenaan en je hoeft niet te scrollen)
 • Duidelijke aankondiging dat je mee kunt schrijven (hieronder maak ik nog link naar stap-voor-stap handleidingen).

Gerarddummer 27 september 2010 14:00 (CEST)

Ik vind het prima! :) apoo overleg 28 september 2010 23:44 (CEST)
Volgens mij een hele verbetering. Perosonlijk zou ik Nieuws weglaten - je bent nooit compleet en actueel en er zijn al genoeg nieuwswebsites, ook voor kinderen. Dan liever iets embedden als dat kan. -- 30 september 2010 20:29 (CEST)
Inderdaad, nieuws kan beter weg, en dan kan het kopje contact van de linker helft naar de rechter. Embedden zou kunnen, maar dat moet via extensie. :) apoo overleg 30 september 2010 22:16 (CEST)

Ziet er goed uit zoals ik al tegen je gezegd had tijdens de vergadering, ik zou het jammer vinden als de toegang tot de diverse portalen niet direct zichtbaar zou zijn. Die vind je anders niet snel terug. Harry Spoelstra 1 oktober 2010 09:04 (CEST)

Hoi Gerard, Ik had al gereageerd op je voorstel, maar bij deze nog een keer op virtueel papier. Ik vind je voorstel helder en een verbetering ten opzichte van wat we hadden. Maar wat mij betreft verschuiven er nog een aantal zaken van plaats:

 • Het allerbelangrijkste vind ik de stukken waarin je vertelt wat Wikikids is (Welkom op Wikikids) en wat je er kunt doen (Meeschrijven). Die twee velden zou ik bovenaan de pagina plaatsen.
 • Daaronder zou ik - ook weer naast elkaar - de blokjes 'Afbeelding van de week' en 'Artikel van de week' plaatsen. Ze illustreren waarvoor Wikikids bedoeld is, en ze zorgen ervoor dat er steeds iets nieuws te vinden is op de homepage.
 • Daaronder zou ik de blokken 'Portalen' en 'Contact' plaatsen. In het blok portalen zou ik omschrijven wat er op die portalen te vinden is. Ik vermoed dat mensen die niet ingewijd zijn in Wikipedia of Wikikids geen flauw idee hebben dat die pagina's voor hen interessant kunnen zijn.
 • Per 2 blokken zou ik dezelfde afmetingen willen hanteren, zodat de blokken 2 aan 2 met elkaar lijnen: 'Welkom op Wikikids' naast 'Meeschrijven' en 'Afbeelding van de Week' naast 'Artikel van de Week'. Dat brengt rust op de pagina.
 • De blokken 'Weetjes' en 'Andere talen' voegen volgens mij weinig toe voor (potentiële) beginnende gebruikers of toevallige passanten en kunnen dus volgens mij daar weg.
 • Het plaatje van Andrea links bovenin vind ik echt heel leuk, maar het vraagt wel alle aandacht, waarmee het blokje daaronder, 'zoekwoord', veel minder aandacht krijgt. Mensen die surfen kijken altijd als eerste naar wat er linksboven op een pagina staat. Daar zou ik dus niet een animatie zetten, maar gebruiken om cruciale informatie over te brengen. Ik zou willen voorstellen om de animatie van Andrea rechts boven op de pagina te zetten en dan één - iets groter - blok 'zoeken' te maken. In dat blok komt dan eerst het zoekveld met daaronder de knoppen 'OK' en 'zoeken', en daaronder dan de 3 knoppen van het blokje daaronder: 'Alle pagina's', 'Categorieën' en 'Hulp bij zoeken'.
 • de alarmknop direct onder de knop 'zoeken' vind ik een prima plek. Maar de boomhut is volgens mij meer iets wat thuishoort bij het moderatorenportaal. Die kan wat mij betreft weg op de homepage.

M2cm 3 oktober 2010 15:47 (CEST)

De boomhut is de algemene plek waar kinderen terecht kunnen met hun vragen. Daarom vind ik het wel belangrijk dat die link blijft staan. Het clubhuis is voor overleg tussen moderatoren/volwassenen/leerkrachten enz. Dus dat valt iets meer onder het moderatorportaal. :) apoo overleg 3 oktober 2010 15:53 (CEST)

Inactieve moderatoren

Er zijn op WikiKids een paar inactieve moderatoren:

 • Nin10do (vertrokken) - Laatst actief op 18 februari 2010 (7 maanden geleden)
 • Koms (inactief) - Laatst actief op 11 april 2010 (5 maanden geleden)
 • Margot95 (inactief) - Laatst actief op 30 mei 2010 (4 maanden geleden) - nooit rechten gebruikt.

Ik ben van mening dat als deze gebruikers zolang inactief zijn dat ze de rechten niet meer nodig hebben. We kunnen de rechten dan beter opruimen dan ze rond te laten slingeren. Aangezien webmaster aangaf dat dit voor "stress" zou kunnen zorgen stel ik het volgende voor: We plaatsen op alle 3 de overlegpagina's een mededeling dat ze te lang niks met hun rechten doen/hebben gedaan. Bij geen reactie verwijderen we de rechten na 1 maand. :) apoo overleg 30 september 2010 22:29 (CEST)

Is prima Harry Spoelstra 6 oktober 2010 22:51 (CEST)

Portaal Mediawijsheid

Zou iemand mij kunnen helpen met het maken van een portaal Mediawijsheid? Ik heb op http://wikikids.wiki.kennisnet.nl/Gebruiker:Harry.spoelstra/Mediawijsheid vast een aantal begrippen opgenomen die beschreven kunnen gaan worden, en waar evt voorbeeldfilmpjes geplaatst kunnen worden. Alvast bedankt Harry Spoelstra 6 oktober 2010 22:51 (CEST)

Goed idee, ik heb een kleine aanvulling geschreven bij 'Wachtwoord'

--0910nel 27 oktober 2010 13:05 (CEST)0910Nel

MediaWIki

Kunnen jullie dat handige script van WikiWeet, dat de afbeeldingen gelijk uit de server van Commons gehaald kunnen worden? Misschien is dat heel veel werk, dan hoeft het niet. Maar gewoon een vraagje.Kalta~ 11 oktober 2010 20:50 (CEST)

Dat zijn een paar instellingen in de ls.php. Ik weet niet hoe het bestuur hier over denkt en hoe dit technisch mogelijk is bij wikination etc. Wel een goed (en erg handig) idee. Even een duidelijkere uitleg: Met deze aanpassing hoef je geen plaatjes meer van commons te downloaden en te uploaden. Je zet dan gewoon in je artikel [[Afbeelding:Naamzoalsopcommons.jpg]] en het werkt. De nadelen zijn dat als commons een keer traag/down is WikiKids er ook last van kan hebben. Ik hoor jullie reacties wel. :) apoo overleg 11 oktober 2010 22:16 (CEST)
Idd, dat is dan wel waar, maar artikelen zijn best te schrijven zonder plaatjes. Maar handig voor de grotere artikelen Face-grin.svgKalta~ 12 oktober 2010 06:50 (CEST)

voorstel nieuwe kidsportaal

Dag allemaal,

In mijn experimenteertuin vind je nu een nieuwe versie van het Kidsportaal. Volgens mij staat de belangrijkste informatie waar beginnende gebruikers mee te maken krijgen bij elkaar. Ik ben nog bezig met een Kidsportaal 2 waar je meer info vind als je al enigszins bekend bent op WikiKids. Hierna zal ook het Onderwijsportaal een make-over krijgen. Idee achter het nieuwe portaal is dat ik probeer om zo eenvoudig mogelijk het belangrijkste weer te geven op 1 pagina. Daar waar het niet anders kan verwijs ik door maar zorg ook direct weer voor een link terug zodat beginnende gebruikers het overzicht niet verliezen. Vragen aan jullie:

 • Zijn dit de belangrijkste vragen die een beginnende gebruiker heeft?
 • Worden die vragen duidelijk beantwoord?

Hoor het graag. Gerarddummer 21 oktober 2010 09:13 (CEST)

WikiKidsbijeenkomst

Dag allemaal,

morgen verzorg ik een workshop over WikiKids in Oldenzaal. Het wordt dus even wat drukker online. Dan weet je wat er aan de hand is. Gerarddummer 10 november 2010 21:55 (CET)

Oke, mooi. Bedankt voor het melden en succes! :) apoo overleg 10 november 2010 21:57 (CET)

Dag Apoo, vandaag ben ik met studenten bezig. Dus je ziet wat extra activiteiten. Gerarddummer 23 november 2010 14:24 (CET)

Dankjewel, ik schrok me al een hoedje toen ik de RC zag en al die nieuwe gebruikers :P :) apoo overleg 23 november 2010 14:27 (CET)
Inderdaad, we dachten dat het de school was die vanochtend vandaliseerde :P TahR78 23 november 2010 14:27 (CET)
Dag Apoo en TahR78, gaf mij mooi de gelegenheid om uit te leggen wat moderators en zo doen. Gerarddummer 23 november 2010 14:59 (CET)

Autoconfirmed

Hallo, zou iemand contact willen opnemen met de techneuten. Er blijkt geen autoconfirmed te zijn. Hierdoor valt er een beveiligings-optie weg en kunnen we alleen beveiligen voor sysops wat ik nogal streng en zwaar vind omdat goede gebruikers dan geen dingetjes kunnen aanpassen bijvoorbeeld op de hoofdpagina. Autoconfrimed is makkelijk in te stellen door in de localsettings:

$wgAutoConfirmAge = 3600*24

toe te voegen. Gebruikers zijn dan na 1 dag autoconfirmed. :) apoo overleg 14 november 2010 21:42 (CET)

Iemand? :) apoo overleg 20 november 2010 16:35 (CET)
Dag Apoo, Wat is autoconfirmed?Gerarddummer 21 november 2010 09:23 (CET)
Dat zijn gebruikers die een bepaalde tijd geregistreerd zijn. Dit met name bedoeld voor vandalisme te voorkomen. Zo kun je een artikel beveiligen voor autoconfirmed, zo kunnen normale gebruikers het bewerken, maar nieuw geregistreerde gebruikers die alleen maar willen vandaliseren niet. :) apoo overleg 21 november 2010 09:42 (CET)
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wikikids:Clubhuis/Archief/11&oldid=642903"