Wikikids:Clubhuis/Archief/7

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vrijer?

Hi andere moderators, Ik ben hier relatief nieuw, ik kom hier vanaf de KinderWiki. Op die wiki kon alles door IEDEREEN bewerkt worden, ook door anonieme gebruikers die geen account hebben. Nu vroeg ik me af: waarom is dat hier niet zo? Ik zou dat graag ook zien, dat dit ook een vrije encyclopedie werd. Misschien is een proef hiervoor niet verkeerd.

Verder had ik nog een paar andere vragen.

 1. Wil iemand kijken naar mijn vraag op het overleg van de hoofdpagina?
 2. Kan er voor afbeeldingen sgeen sjabloon Dit komt van Commons of van Dit komt van KinderWiki komen?
 3. Weet iemand wanneer, jawel, een hernoemingstool voor gebruikers komt dat je je naam kan hernoemen?

Groet, TahR 26 mei 2009 23:27 (CEST)

Dag Tahr, Daar hebben we bewust niet voor gekozen. Om van WikiKids een kindvriendelijke omgeving te maken willen we graag iemand aan kunnen spreken op zijn/haar gedrag. Volgens ons gaat dat het beste door iemand een gebruikersnaam aan te laten maken.
Over de afbeeldingen: Er is een sjabloon voor afbeeldingen. Ik denk dat we die zo eenvoudig mogelijk moeten houden. Hierin kun je ook gewoon de bron noemen waar de afbeelding vandaan komt.
Een hernoemingstool ken ik niet. Misschien dat iemand anders daar iets over kan zeggen. Gerarddummer 27 mei 2009 10:42 (CEST)
Hernoemingstool... Daar heb je net zoals Wikipedia een toolserver voor nodig. In het beste geval kan ik een javascript schrijven die het één en ander overzet en verwijderd. Voorwaarde is dan wel dat het recht 'upload_by_url' gegeven is en dat de api te bereiken is. Sumurai8 27 mei 2009 11:54 (CEST)
Herstel; Upgraden van de versie naar 1.14 zou dit automatisch moeten aanzetten. De versie van image-moving in 1.13.5 is experimenteel (en by default uitgeschakeld). Imagemoving kan worden aangezet met:
$wgAllowImageMoving = true;

Zie: $wgAllowImageMoving on MediaWiki. Sumurai8 27 mei 2009 13:08 (CEST)

On these issue, on es and fr.vikidia, we aloud anonym edits (or IP, it was decided here), but on the other hand, we have disabled the e-mail function, so that every dicussion is open and visible. Astirmays 1 jun 2009 01:06 (CEST)

Standaard skin

Chrome heeft nogal problemen met de standaard skin. De linkerbalk wordt onder het artikel weergegeven, waardoor het gans onmogelijk wordt om daar nog op een link te klikken. Dit is niet zo in andere skins. Mogelijk ligt het aan de plaatjes alarm en boomhut. Alles boven deze plaatjes wordt namelijk wel netjes weergegeven op de plaats waar het hoort te staan. Sumurai8 27 mei 2009 09:56 (CEST)

Op de testomgeving ben ik bezig met het aanpassen van de WikiKids-skin.
Zodra dat gereed is en de problemen met Chrome bestaan nog steeds, geef ik jullie toegang tot die omgeving om verder te experimenteren.

--Webmaster 27 mei 2009 11:21 (CEST)

Ik heb een fix geschreven in .js (zie user:Sumurai8/wikikids.js). Deze fix overzetten naar MediaWiki:Wikikids.js ging niet, omdat /skins/common/wikibits.js later wordt gedefinieerd. Hierdoor werken de functies als addOnloadHook() niet meer. Ik heb het dus weer teruggezet in mijn wikikids.js. Wat ik heb veranderd, is alarm en boomhut in een div zetten en die de breedte geven van de kolom (11.6em volgens class="portlet") en overflow:hidden (volgens class="portlet"). De plaatjes heb ik 70px gemaakt ipv de (volgens mij) 75px die er voor stond. Nu staat 't netjes bij mij. Helaas kan ik nu niet voor iedereen fixen... Sumurai8 27 mei 2009 11:49 (CEST)

Api

Als je toch bezig bent. Is de api ingeschakeld voor deze wiki en - zoja - waar is die dan gepositioneerd. Volgens mij is fancyurl's hier ingeschakeld, maar autowikibrowser deed het hier niet meer. Ook kan ik niet de 'normale' index.php-pagina bereiken. Ik zou het fijn vinden als die wel werken. Sumurai8 27 mei 2009 12:01 (CEST)

Je gaat technish te ver voor mij. Ik overleg even met de technische afdeling of ik je rechtstreeks met hun in contact kan brengen. --Webmaster 27 mei 2009 12:06 (CEST)

Nog een vraag

Ik heb gezien dat op sommige artikelen gebruikers hun handtekening zetten of hun school zetten. En meestal op een ongebruikelijke wijze, zoals in kopjes of in vetgedrukte tekst. Nu is dat zo dat op KinderWiki en Wikipedia dat niet zo hoort, maar hoe is het hier eigenlijk? Mag dat gewoon, mag het gematigd, of mag het niet? TahR 27 mei 2009 13:23 (CEST)

Dag Tahr, dat stimuleerden we eerder wel. Maar eigenlijk is het niet nodig. Namen kunnen onder de artikelen worden verwijderd. Gerarddummer 28 mei 2009 15:37 (CEST)

Waarschuwen

Hoe moet je hier vandalisten waarschuwen? Er is hier geen waarschuwingssjabloon volgensmij... op kinderwiki zetten we een waarschuwingssjabloon en we zetten ook wat diegene heeft gedaan. En zonodig een blok. Hoe gaat het hier? Nuvola Wiki user.png TahR Scripts · Wikipedia 28 mei 2009 17:03 (CEST)

Hier wordt op een overleg pagina gemeld dat wat ze doen niet in orde is. Er wordt uitgelegd waarom en er wordt verwezen naar een "zandbak" waar ze kunnen testen en uitproberen. Alleen als er erg veel wordt gevandaliseerd volgt een blokkade. Daar zijn we hier erg voorzichtig mee. Flag of the Netherlands.svg Tropicana 29 mei 2009 14:46 (CEST)
Op kinderwiki hebben we een sjabloon wat we plaatsen bij vandalisme met daarop consequenties die kunnen volgen bij herhaling. Monkey.png apoo overleg - moderator 29 mei 2009 14:55 (CEST)

Misschien kan één van jullie dat sjabloon hier ook maken en gaan gebruiken. Als het simpel is, dat wel, want dat is hier de nummer 1 voorwaarde! Flag of the Netherlands.svg Tropicana 29 mei 2009 15:05 (CEST)

We zien wel :) De projectgroepen zijn nog druk in overleg Monkey.png apoo overleg - moderator 29 mei 2009 15:07 (CEST)

Er zal wel erg veel veranderen hier. Maar ik hoop wel op een positieve manier. Gaat de "fleurige, kleurige" look van deze wiki ook worden aangepast? Flag of the Netherlands.svg Tropicana 29 mei 2009 15:08 (CEST)

Nee, daarvoor moet je veel ervaring hebben. Begin maar met het worden van een moderator Monkey.png apoo overleg - moderator 29 mei 2009 15:18 (CEST)
Ik heb gehoord dat het inderdaad aangepast gaat worden. Of dit echt gaat gebeuren weet ik niet Monkey.png apoo overleg - moderator 29 mei 2009 15:09 (CEST)

Ik weet niet hoe groot jullie inbreng zal zijn. Hier zijn natuurlijk wel enorm veel gebruikers actief en jullie zullen hier wel in de minderheid zijn. Flag of the Netherlands.svg Tropicana 29 mei 2009 15:10 (CEST)

Ik weet niet of we in de minderheid zijn maar de bestuurders van Kinderwiki worden ook bestuurders van Wikikids met netzoveel inbreng ;) Natuurlijk gaat daar veel vergaderen vooraf Monkey.png apoo overleg - moderator 29 mei 2009 15:14 (CEST)

Kan ik ook één van de bestuurders worden als ik dat zou willen? Flag of the Netherlands.svg Tropicana 29 mei 2009 15:16 (CEST)

Nee, daarvoor moet je veel ervaring hebben. Je moet dan wel op z'n minst moderator zijn voor een tijdje. Monkey.png apoo overleg - moderator 29 mei 2009 15:20 (CEST)

Ik heb een beetje ervaring op de Portugese wikipedia. Ik ben Portugees. Flag of the Netherlands.svg Tropicana 29 mei 2009 15:21 (CEST)

Ben je daar ook al moderator? Dat is al een begin, en uiteindelijk als je dan een tijd moderator bent geweest en de "projectgroep" zoekt leden kun je jezelf aanmelden, maar dat duurt nog wel even (Wat is je gebruikersnaam op de Portugese wikipedia?) Monkey.png apoo overleg - moderator 29 mei 2009 15:22 (CEST)

Nee, ik ben geen moderator. En ik was actief (tot februari) onder mijn IP-adres. Toen mijn IP verandere (jaarlijks, automatisch) hield ik ermee op. Flag of the Netherlands.svg Tropicana 29 mei 2009 15:31 (CEST)

Hoi. Het liefst willen we dat je dan ook ervaring met moderator zijn hebt. Wij zijn zomaar mod geworden, maar wij hebben ervaring opgedaan op KinderWiki ;) Nuvola Wiki user.png TahR Scripts · Wikipedia 29 mei 2009 16:46 (CEST)


Dag Tropicana, Volgens mij ben je hier nog maar net begonnen. Heb je namelijk nog niet eerder voorbij zien komen. Moderator word je alleen als je hier actief bezig bent geweest of op Kinderwiki moderator bent. Gerarddummer 29 mei 2009 20:11 (CEST)

Categorie:Afbeelding gewenst

We moeten ook nog maar eens goed kijken naar Categorie:Afbeelding gewenst. Het moet best te doen zijn om daar afbeeldingen bij te zoeken. Tip: haal ze van commons, dan zit je eigenlijk altijd goed! Flag of the Netherlands.svg Tropicana 30 mei 2009 17:31 (CEST)

Dag Tropicana, Zou jij hier mee aan de slag kunnen gaan? Gerarddummer 2 jun 2009 17:29 (CEST)

Skin & Sterren

Halllo beste moderators. Ik wil hier twee dingen stellen. Ten eerste over de skin. Ik zag net bovenaan een oude discussie over wat wij van de skin van Wikikids vinden. Persoonlijk vind ik hem erg kinderachtig. Het is leuk voor kindertjes van 5, 6, 7, maar ik denk niet dat die al hiervan weten. Ik denk dat het mensen afschrikt. Persoonlijk gebruik ik nu een monobookskin die het naar Wikipedia laat zien. Ik zou liever een andere zakelijkere skin zien, zoals die van KinderWiki of van Vikidia Spanje bv.. Ik zie dat het nu wat minder kleurig is, maar deze wiki staat ook bij velen bekend als kinderachtig en soms zelfs als babywiki (ik noem geen namen).

Verder, nog even over sterren. Sterren hadden we op KinderWiki als verdienste, net als op Wikipedia. Als je iets bijzonders had gedaan kreeg je een ster van iemand anders. Nu we gaan verhuizen heb ik deze sterren meegenomen, op Wikikids:Sterren. Zou het niet beter zijn om deze sterren wat bekender te maken dat mensen op Wikikids ze ook gaan doen? Want ik zie voornamelijk dat iedereen als beloning een plekje in de awards of artikel v/d maand wil, maar dat lukt niet altijd, en sterren zijn net zo goed, toch? :)

Oja, nog 1 ding. Op KinderWiki hadden we sjablonen met smileys. Zal ik deze ook over laten komen? Groet, Nuvola Wiki user.png TahR Scripts · Wikipedia 31 mei 2009 18:38 (CEST)

Mediawiki

Trouwens, jullie gebruiken een nogal oude versie van mediawiki! Ik zie net 1.13 alpha. Die is nogal onveilig (testversie, daar staan alpha en beta voor). De meest recente versie is naar mijn weten 1.14. Zou het niet tijd zijn om te updaten? Moet Wikikids wel een uurtje down zijn ofzo maar kan in de nacht oid. Dit gaat over de softwareversie. Graag enkel antwoorden als je er verstand van hebt (klinkt raar, maar toch :P) Nuvola Wiki user.png TahR Scripts · Wikipedia 31 mei 2009 18:41 (CEST)

MediaWiki 1.14 is niet de laatste versie, maar wel de laatste stabiele versie. Het loont zeker om deze update uit te voeren. Ten eerste is deze versie in zekere zin onveilig en ten tweede zijn er nieuwe functionaliteiten bij 1.14 ; Altijd handig. Ik zou in ieder geval graag updaten naar 1.14. Sumurai8 31 mei 2009 19:01 (CEST)
Niemand hoeft zich hier zorgen te maken over veiligheid. Kennisnet heeft vertrouwen in Wikiation, de partij die de wiki's voor Kennisnet (en dus ook WikiKids) host. Het is inderdaad tijd om te upgraden. De reden waarom dat nog niet is gebeurd, ligt in extenties en WikiKids-skin. Daar moet nog wat aan gesleuteld worden voordat WikiKids op 1.14 goed kan draaien. Marjon 2 jun 2009 11:30 (CEST)

Nog een vraag, Hebben jullie geen interwiki naar andere soort van deze wiki's? Op zn minst een link naar Wikipedia NL? Nuvola Wiki user.png TahR Scripts · Wikipedia 31 mei 2009 23:16 (CEST)

Nogmaals een verzoek hiertoe.. tenminste, of het een beetje sneller kan, en wij een antwoord kunnen krijgen: ja of nee. Wikikids is ongelovelijk oud kwa software, en dan werken sommige dingen in een gebruiker z'n script niet, of missen er functies.. Wikikids loopt veel beveiligingsgevaar. Update tenminste naar versie 1.13 officieel, en maak je niet druk of wikikids goed wordt geschreven.. (ja, ik haal dat steeds aan, maar vind het nog steeds raar..) Als het aan de skin ligt, dan moet je even de normale skin terugzetten en daarna weer de code van deze kleurige skin. Dat lijkt me niet heel moeilijk. Die kleurige skin kan wat mij betreft overigens toch wat minder.. Nog een ding om op te merken (ja, we zijn lekker bezig, maar ik wil eens mijn mening over het onderhoud hier geven..), de server ligt steeds vaker plat. De afgelopen dagen waren er nogal veel time-outs, waarbij Wikikids het niet deed. Nog niet zo lang als soms op KinderWiki gelukkig, maar ik denk dat dit ook aan de MediaWiki versie ligt. Ik hoop echt dat jullie hier eens je attentie op vestigen. Ik wil heus geloven dat de projectgroep echt geen makkelijk werk is. Maar het kan wel sneller, tenminste, er kan gezegd worden wat er kan worden gedaan.. Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 21 jun 2009 21:28 (CEST)

Hoi uit Vikidia

Hello there,

I wanted to say I really admire the work that you are doing these times, especialy the Kinderwiki team. I'd love to have a Kinderwiki team joining Vikidia ;-) Do you have a secret receipe to reveal in how to built such a team ? Well, ours is not so bad on Vikidia, but we don't work in the same way.

May I give you two other ideas, of things we have on Vikidia, and that you don't have (yet). The first one is that your image categories don't show any preview of the images so as on Vikidia (or on Commons). See Categorie:AfbKastelen, compared to fr:Catégorie:Image château. (Btw, our fr:Portail:Images was copied on your Wikikids:Beeldbank).

The second is fr:Vikidia:Le Savant : Le savant Cogitus, Het geleerde Cogitus, who (nearly) knows everything, and can be asked about any subjects. It's quite fun to gets these question and to anserw them. Sometimes it's an occasion to make or developp an article. That's it, keep up the good work ! Astirmays 1 jun 2009 00:53 (CEST)

Hello Asirmays
Thank you for your tips, i am sure developers will look at it, I don't now why our is so close because i am from kinderwiki and there we had it because everyone was on the chat an than we could communicate quickl, kind reguards Jillids 1 jun 2009 12:52 (CEST)
Hi Astirmays, also thank you from me. What Jillids already said, developers will take a look on it. We are close because we had a small community at KinderWiki and we had a small chat, and not chaotic. So that was a quick way to communicate. Nuvola Wiki user.png TahR Scripts · Wikipedia 1 jun 2009 13:00 (CEST)

Voorzorgsmaatregelen

Is het misschien handig om alvast pagina's te beveiligen om problemen te voorkomen, ik noem hierbij voorbeelden als: Borsten, Hitler (misschien al beveiligt), seks enz.
Het lijkt mij erg handig aangezien het ons heel veel problemen kan besparen jillids | overleg 2 jun 2009 17:25 (CEST)

Nou, de kans op vandalisme lijkt me hier kleiner. Er zijn in een klap HEEL veel mods bijgekomen, en anoniemen kunnen hier ook zoieso niet bewerken. Pas als er echt wordt gevandaliseerd denk ik. Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 3 jun 2009 14:46 (CEST)

Het blijft soms lange, lange tijd onopgemerkt. Een voorbeeld: Israel was door een vandaal verplaatst naar Isra-hel en het duurde maanden voordat dat werd ontdekt. Wie weet hoeveel vandalisme er nog meer onopgemerkt is ingeslopen. Flag of the Netherlands.svg Tropicana 3 jun 2009 14:52 (CEST)

Het heeft er van december 2008 tot 10 april 2009 opgestaan. De onzin op het artikel borsten stond er ook maandenlang en werd gister pas hersteld en verbeterd.Flag of the Netherlands.svg Tropicana 3 jun 2009 14:53 (CEST)
Het was geen onzin, maar een slecht geinformeerde gebruiker :) pagina's worden beveiligd als er een bewerkingsoorlog is of meervoudig vandalisme :) apoo overleg 3 jun 2009 14:56 (CEST)

Kun je in dat geval Assen beveiligen? Daar is lange tijd een bewerkings oorlog over geweest, een behoorlijk heftige. Het artikel is nu schitterend mooi, kun je het beveiligen zodat dat zo blijft? Flag of the Netherlands.svg Tropicana 3 jun 2009 14:58 (CEST)

In assen was er geen bewerkingsoorlog hoor ;) :) apoo overleg 3 jun 2009 14:59 (CEST)
Als er weer zo iets is dan kan het dan wel. Btw, mijn gebruikerspagina werd ook maandenlang gevandaliseerd; niemand die het zag .. Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 3 jun 2009 14:58 (CEST)

Apoo, er was echt wel een bewerkingsoorlog. Kijk in de geschiedenis en het overleg. Flag of the Netherlands.svg Tropicana 3 jun 2009 15:01 (CEST)

Een bewerkings oorlog is dat mensen elkaar's bewerkingen steeds ongedaan maken. Ik weet perecies hoe het zit want ik was er bij. Bij assen was er 1 iemand die het artikel goed vond en daarom andere informatie steeds editte en verwijderde en zich ging bemoeien met een project. Daarvoor is deze gebruiker geblokkeerd. Dus geen beveiliging :) apoo overleg 3 jun 2009 15:03 (CEST)

En nu? Is het artikel nu goed of is er blijvende schade gedaan? Flag of the Netherlands.svg Tropicana 3 jun 2009 15:04 (CEST)

Nu is het artikel goed, en blijft open voor mensen die informatie willen toevoegen :) :) apoo overleg 3 jun 2009 15:05 (CEST)

Okay, ik kende ook niet de hele achtergrond - ik ging uit van de overlegpagina. :P Flag of the Netherlands.svg Tropicana 3 jun 2009 15:06 (CEST)

Vervolg Schrijfwedstrijd

Dag allemaal,

Zouden jullie verder willen meedenken over de opzet van de schrijfwedstrijd zoals we die hier hebben opgezet? Het gaat me er dan vooral om de volgende zaken:

 • de manier van inleveren;
 • de hoeveelheid artikelen;
 • wie er in de jury wil zitten (alleen moderatoren komen hiervoor in aanmerking)
 • wat ik nog vergeten ben.

Gerarddummer 2 jun 2009 17:28 (CEST)

Ik ga even per punt langs.
 1. Die mogen ze gewoon op een pagina zetten en dan kunnen wij ze uit kiezen
 2. Ik denk drie per persoon
 3. Ik wil wel
 4. Ik kan nog niks bedenken
jillids | overleg 2 jun 2009 17:33 (CEST)
 • Ze zetten ze op een pagina en dan wordt er gestemd en de jury spreekt ook zijn woord uit. 50-50 dus. Eurovisiemanier :p
 • Drie per persoon, max 30? Of 25? Totaal?
 • Ik wil ook wel.
 • Misschien twee soorten? Een 1e ronde, waarin alle artikelen die voorgedragen zijn komen, en een tweede ronde, waar 5 overgebleven artikels komen? Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 3 jun 2009 14:47 (CEST)
Er komt dus eerst een speciale pagina waar iedereen artikels mag nomineren? En dan wordt gestemd naar aanleiding daarvan? Flag of the Netherlands.svg Tropicana 3 jun 2009 14:49 (CEST)
Daar wordt nu dus over overlegd. Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 3 jun 2009 14:52 (CEST)
 • Gewoon een wiki-pagina. Iets als Wikikids:SuperSchrijfwedstrijd_2009/NaamVanDeKandidaat
 • Het liefst één. Als je meerdere gaat doen, dan gaat de kwaliteit van de artikelen erg achteruit. En het gaat om kwaliteit, niet om kwantiteit
 • Jury moet bestaan uit de ouderen onder ons. Dat wil zeggen: Degene die niet in de doelgroep vallen (8-13).
 • Looptijd: 1 maand? Begindatum: 1 juli? Mensen die mee mogen doen: Kinderen tussen 8 en 13.
»» sum U rai 8 wp·ll 3 jun 2009 14:55 (CEST)

Archief

Kan iemand een archief maken voor de oude berichten zoals ze dat op wikipedia.nl ook doen? De pagina is nu erg lang en onoverzichtelijk. Flag of the Netherlands.svg Tropicana 3 jun 2009 15:08 (CEST)

Ik prop het archief wel even vol. Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 3 jun 2009 15:09 (CEST)

Bedankt. Dit is al veel beter zo! Flag of the Netherlands.svg Tropicana 3 jun 2009 15:10 (CEST)

Kunnen jullie ergens bovenaan deze pagina aangeven waar dit archief te vinden is? En kan iemand ervoor zorgen dat "discussies" die "klaar" zijn naar dit archief worden verplaatst? (Zoals deze ;-)

--Webmaster 18 jun 2009 15:28 (CEST)

Dat staat gewoon bovenaan vetgedrukt hoor? We archiveren trouwens om de zoveel tijd, niet met elke discussie ;) volgende maand weer even archiveren, enzo.Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 18 jun 2009 15:30 (CEST)
Geweldig, ik ben beeldschermblind...

Links naar deze pagina

Kunnen jullie alsjeblieft een "links naar deze pagina" knop maken zoals die ook op de Nederlandse wikipedia en KinderWiki is? Niet alleen heel handig maar ook erg leuk, en ik zag bij "speciale pagina's" dat zo'n functie er al is, hij staat alleen niet standaard in de kantlijn van de skin en dat vind ik jammer. Flag of the Netherlands.svg Tropicana 3 jun 2009 15:15 (CEST)

Daar vroeg ik ook al naar, die interwikis, we moeten interwikirechten krijgen. Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 3 jun 2009 15:17 (CEST)

Ik bedoel de pagina: "verwijzingen naar deze pagina"

en dat je dan een lijst ziet met: "Pagina's die verwijzen naar..."... zodat je kunt zien in welke pagina's op deze wiki precies wel en niet links staan naar het artikel in kwestie. Zo kun je meteen zien of er wel of niet genoeg links zijn en anders kun je daarvoor zorgen. Die knop wil ik hebben. Flag of the Netherlands.svg Tropicana 3 jun 2009 15:25 (CEST)

Staat er gewoon bij hoor bij Hulpmiddelen: Links naar deze pagina hierzo :) apoo overleg 3 jun 2009 15:29 (CEST)
PS: Ook interwikis zijn handig om te hebben, naar Vikidia SP en zo... Flag of the Netherlands.svg Tropicana 3 jun 2009 15:25 (CEST)
Apoo, dat is veel te omslachtig. Ik wil zo'n knop liever standaard overal hebben staan net als op alle andere wikipedia's. Flag of the Netherlands.svg Tropicana 3 jun 2009 15:31 (CEST)
Hij staat er ook bij elke pagina, maar aangezien ik (en meer kinderwiki-leden) de skin van wikikids té kinderachtig vonden hebben we de skin van kinderwiki hier naar toe verplaatst. Ik zie wikikids nu in het uiterlijk van kinderwiki waar wel bij Hulpmiddelen: bij elke pagina, links naar deze pagina bij staat. Maar aangezien dat in de wikikids-skin niet zit :) moet je dit vragen bij gerard dummer :) apoo overleg 3 jun 2009 15:34 (CEST)

Hoe kan ik Wikikids zien in de KinderWiki skin? Ik vind die veel aangenamer om naar te kijken. Flag of the Netherlands.svg Tropicana 3 jun 2009 15:36 (CEST)

Ga naar mijn voorkeuren dan naar vormgeving en kies monobook, klik op opslaan! En wat gebruik je? Firefox of internet explorer :) apoo overleg 3 jun 2009 15:40 (CEST)

Internet Explorer. Hoezo? Flag of the Netherlands.svg Tropicana 3 jun 2009 15:41 (CEST)

Moet je nog even op f5 drukken om het resultaat te zien :) :) apoo overleg 3 jun 2009 15:41 (CEST)

Het werkt! Dit is echt veel beter zo! Flag of the Netherlands.svg Tropicana 3 jun 2009 15:42 (CEST)

En nu zie je ook bij hulpmiddelen: Links naar deze pagina staan ;) :) apoo overleg 3 jun 2009 15:43 (CEST)

Klopt. Het is er nu allemaal. Flag of the Netherlands.svg Tropicana 3 jun 2009 15:45 (CEST)

Interwiki links zijn ook mogelijk. Kijk maar eens op het artikel paard. Je zult ze wel zelf aan moeten maken. Is ook een leuk project lijkt me. Wie pakt dit op? Tropicana misschien?Gerarddummer 3 jun 2009 20:01 (CEST)
Tja, dan is het misschien ook wel handig om de functionaliteit wat aan te passen. Het is nu bijvoorbeeld niet mogelijk om te linken naar Wikipedia. Die link blijft in de lopende tekst staan. Op KinderWiki kennen we de volgende interwikilinks:
prefix  url                    local trans
wp    http://nl.wikipedia.org/wiki/$1      1   0
com   http://commons.wikimedia.org/wiki/$1   1   0
en    http://en.wikipedia.org/wiki/$1      1   0
schooltv http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/$1 0   0
YT    http://nl.youtube.com/watch?v=$1     0   0
es    http://es.vikidia.org/index.php/$1    1   0
fr    http://fr.vikidia.org/index.php/$1    1   0
fr-mini http://fr.wikimini.org/wiki/$1      1   0
de    http://grundschulwiki.zum.de/index.php/$1 1   0
simple  http://simple.wikipedia.org/wiki/$1    1   0
nl    naar jullie                don't use it anymore

De local-variabelen mogen allemaal 1 zijn. Dit betekend dat ook links als http://wikikids.wiki.kennisnet.nl/fr:Accueil werken. Schooltv zou eigenlijk gewoon 0 en 0 moeten zijn, maar blijkbaar... ; Heb 't nu op KinderWiki aangepast ;-)

We hebben op KinderWiki de volgende aanpassingen gemaakt in names.php (/languages/names.php)

    'com' => 'Commons', #toegevoegd
	'en' => 'Wikipedia (en)',	# veranderd
	'fr' => 'Français (vikidia)',	# veranderd
	'fr-mini' => 'Français (wikimini)',	# toegevoegd; noot dat ç = ç
	'wp' => 'Wikipedia (nl)',	#Veranderd
	'nl.wikipedia' => 'Wikipedia (nl)',	#Zou voor jullie nog nodig zijn
Je kunt Speciaal:ZonderInterwiki gebruiken om artikelen zonder interwiki op te sporen. Ik zal eens kijken of ik een javascript-tooltje kan maken om op (een aantal) andere projecten te zoeken naar geschikte interwikilinks. »» sum U rai 8 wp·ll 4 jun 2009 13:09 (CEST)
Samurai, waar kun je pagina's zien die wel interwiki-links hebben? Flag of the Netherlands.svg Tropicana 4 jun 2009 13:13 (CEST)


Dag Tropicana, Er zijn bijna nog geen pagina's die een interwiki-link hebben. Daar zijn we gewoon nog niet aan begonnen. Misschien kun jij dit als project oppakken?Gerarddummer 4 jun 2009 14:08 (CEST)
@Samurai, Ben niet technisch wat dat betreft maar kun je dit zelf regelen of heb je hier ergens toegang voor nodig. Zal ook de webmaster nog even informeren. Gerarddummer 4 jun 2009 14:08 (CEST)

Dan wacht ik eerst wel even tot Samurai die Interwiki-links in orde heeft hier: als ze nog niet werken heeft het geen zin om ze toe te voegen. Ik probeerde het al een paar keer, maar ik kon alleen een link naar simple.english wiki toevoegen en niet eens naar de gewone Nederlandse wikipedia. Flag of the Netherlands.svg Tropicana 4 jun 2009 14:14 (CEST)


Dag, HIer stond er trouwens ook al het een en ander over geschreven: http://wikikids.wiki.kennisnet.nl/Wikikids:Clubhuis/Archief/5#Interwiki en hier ook: http://wikikids.wiki.kennisnet.nl/Wikikids:Interwiki-links Gerarddummer 4 jun 2009 14:28 (CEST)

Dat is ongelovelijk veel werk meneer Dummer. Niet te doen. Daarom hebben ze daar op Wikipedia botjes voor (zo'n standaard programma dat interwiki-links regelt). Zoiets moeten we hier ook hebben: is er hier iemand die goed Engels schrijven kan, die naar Vikidia of Simple Wiki kan om zoiets te vragen? Flag of the Netherlands.svg Tropicana 4 jun 2009 14:33 (CEST)

Over het algemeen kunnen bots het meeste wel doen maar niet alles,zoon bot werkt namelijk als volgt, zodra een van die projecten met het zelfde artikel naar ons artikel linkt zorgt de bot dat wij naar die pagina linken en naar alle pagina's waar hij naar linkt.
Wikipedia en commons linken echter niet naar ons en dat zullen we allemaal handmatig in moeten voeren, en om de bots maximaal te laten werken zullen we zelf ook moeten linken. jillids | overleg 4 jun 2009 15:06 (CEST)
@Gerarddummer: Ik heb èn toegang tot de database èn (minstens) ftp-toegang tot de server nodig om dat te regelen. Op KinderWiki gebruiken we SpecialInterwiki. Deze versie heeft nog geen problemen opgeleverd. (Zie Speciaal:Interwiki op KinderWiki).
Een schokkendere ontdekking vond ik, toen ik in de api naar bestaande interwiki's ging zoeken. Ik weet niet wat voor interwiki's ertussen zitten, maar dit is niet de bedoeling van een interwiki-tabel. (Zie: de api). »» sum U rai 8 wp·ll 4 jun 2009 16:59 (CEST)
In normaal nederlands is dat ? jillids | overleg 4 jun 2009 17:12 (CEST)
Zie API (wp), FTP (wp), Plugin/extensie (wp) en Extensions in het engels (mw). »» sum U rai 8 wp·ll 4 jun 2009 21:38 (CEST)
Ok :p jillids | overleg 5 jun 2009 09:17 (CEST)
We had a bot on Vikidia, that made interwiki links on Vikidia, to Wikikids, es.vikidia, fr.wp and simple.wp (among other tasks, see fr:Vikidia:Achille/doc/utilisation). It doesn't work anymore for Wikikids since you changed something and that the assess to API was not possible anymore. Thomas, that did the bot is not active anymore.
For the interwiki links, the bot went to check the same named article on Wikipedia, then looked for the interwiki on es.wp or nl.wp, and then looked if these articles existed on Wikikids and es.vikidia. If the did, it would add the interwiki links to the article (: see). I know, that's a pretty clever bot... Maybe one day we can have it again and make it work on each wiki. Astirmays 7 jun 2009 16:07 (CEST)

Dringende vraag

Ik zie nu de portalen, he. Op KinderWiki zijn er ook 2 heeeeele goede portalen, die nog niet hier bestaan, nmaelijk Azie en Openbaar Vervoer - de laatste heb ik gemaakt -, nu is mijn vraag, kunnen deze ook overkomen? Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 7 jun 2009 13:06 (CEST)

Dag TahR, :-) Hoe dringend is het? Ik denk dat een nieuw portaal altijd goed is als er genoeg artikelen zijn die onder dit portaal vallen. Tot nu toe hebben we de portalen zoals die op de voorkant staan. Kunnen we de nieuwe portalen in deze structuur gieten of moeten we de portalen op een andere manier gaan ordenen. Portalen voor gebruikers bijvoorbeeld en inhoudelijke portalen? Gerarddummer 7 jun 2009 13:42 (CEST)

Tahr, Portaal Azie zou vallen onder Portaal:Atlas. Portaal:Openbaar Vervoer zou ook ergens anders onder moeten vallen (Portaal:Onderwijs misschien?). Ik snap dat je interesses er liggen, maar er zijn héél veel onderwerpen die we anders ook een apart portaal zouden moeten geven: naast Azie zijn er nog iets van 5 continenten en naast Openbaar Vervoer zijn er nog andere belangrijke punten (Politiek, Wetgeving, Werk, School, Handel, noem maar op)... Natuurlijk kun je ze overzetten: je zult er ongetwijfeld veel werk aan gedaan hebben en je wilt vast niet dat ze worden verwijdert. Maar ze krijgen in elk geval geen prominente plaats op de voorpagina. Flag of the Netherlands.svg Tropicana 7 jun 2009 13:58 (CEST)

Dag Tropicana, Ik denk dat we naar de ontwikkeling van WikiKids moeten blijven kijken. Er zijn nu portalen, zoals ik al eerder schreef, die gericht zijn op gebruikers (op weg helpen) en inhoudelijke portals. Die staan nu nog naast elkaar. Misschien moeten we een nieuwe structuur bedenken waarin we dit soort voorstellen makkelijk op kunnen nemen. Misschien heeft TahR daar zelf een idee over. Dat wacht ik even af. Gerarddummer 7 jun 2009 14:04 (CEST)
(BWC) @Tropicana, wat heeft OV met Onderwijs te maken? Trouwens, een prominente plaats hoeft niet, maar wel een klein plaatsje in het sjabloon onderaan. Je moet de portalen kunnen vinden. Azie kan een subportaal van Atlas worden. Of het een plaats krijgt is niet aan jou de beslissing he.. @Gerard: Heel dringend is het niet, maar ik dacht er opeens aan. Ik zag dat er ook iets over geschiedenis was, dus ja. We kunnen 2 soorten maken: onderwerps- en instructieportalen. Zie ook: [1] [2] Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 7 jun 2009 14:06 (CEST)

Maak maar een test pagina (of een paar) om te laten zien hoe dit eruit zou zien. Ik heb er nu eigenlijk geen bezwaren tegen. Flag of the Netherlands.svg Tropicana 7 jun 2009 14:09 (CEST)

Hoe wat eruit zou zien? Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 7 jun 2009 14:18 (CEST)

Als jouw portalen op de voorpagina (in het klein) erbij zouden staan... Flag of the Netherlands.svg Tropicana 7 jun 2009 14:26 (CEST)

Misschien dit. Al vindt ik het wel erg klein, het zou wel een grotere plek mogen hebben, misschien nog IN het sjabloon. Ik kan van openbaar vervoer ook nog groter maken tot transport. Het portaal op zich is al groot, zie op Kinderwiki maar.

Maak liever een link naar een portaal voor alle continenten. En zo belangrijk is openbaar vervoer nou ook weer niet. Natuurlijk kun je het overzetten. Dat is in orde. Maar er zijn talloze onderwerpen die een portaal zouden moeten hebbem. Maak er liever sub-portalen van. We moeten ook nog een Portaal:Nederland maken (of een Portaal:Nederlandse geschiedenis). Flag of the Netherlands.svg Tropicana 7 jun 2009 14:39 (CEST)

Jij vindt het niet belangrijk, maar het is wel mijn hobby, ik vraag alleen of ik het tot 1 groot portaal kan maken - transport.. Andere portalen volgen later wel. Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 7 jun 2009 14:41 (CEST)
We have 37 portaalen on fr.vikidia, see : fr:Portail:Accueil :-) Astirmays 7 jun 2009 16:13 (CEST)
Very nice, Astirmays ;) Dat bedoel ik dus. Meer portalen over onderwerpen, en niet enkel over info over Wikikids. En misschien ook duidelijk maken wat die themaportalen zijn (zoals geschiedenis, dat valt niet op omdat het net zo kleurig is als de rest van de hele hoofdpagina/het hele sjabloon dan). Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 7 jun 2009 16:25 (CEST)
Dag TahR, Het portaal Openbaar Vervoer lijkt me prima voor WikiKids. En ook andere portalen zijn welkom. WikiKids groeit organisch wat dat betreft. Dus alle nieuwe voorstellen moeten opgenomen kunnen worden vind ik. Er moet dan wel gekeken worden hoe we het gaan ordenen. Ik zou me dus kunnen voorstellen dat Openbaar Vervoer onderdeel uit gaat maken van transport en dat transport weer onderdeel is van Aardrijkskunde. Dan heb je als ingang het portaal Aardrijkskunde. Op dat portaal heb je een link naar het portaal Atlas, en portaal Transport. En op het portaal Transport weer een link naar het portaal Openbaar Vervoer. Of op Transport is een van de kopjes gewoon Openbaar Vervoer. Lijkt me ook prima. Gerarddummer 7 jun 2009 17:26 (CEST)
Prima voorstel Gerard dan blijft de structuur te overzien voor onze kids :-) en voor ons. Er wordt hard gewerkt mooi om te zien. Delmoro 7 jun 2009 19:12 (CEST)
Ik kan het OV-portaal helemaal omtoveren tot 1 portaal, transport, met dat tabbladensjabloon dan ook. Dan zet ik er ook gelijk wat in over privevervoer enzovoorts. Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 11 jun 2009 13:57 (CEST)
Dag Tahr, Het lijkt me prima als je een portaal Transport opzet. Dit portaal zal dan onderdeel uit gaan maken van het portaal Aardrijkskunde (dat nu nog niet bestaat) waar ook de Atlas ondergebracht kan worden. In het portaaloverzicht komt dan in plaats van Atlas, Aardrijkskunde te staan. Neem jij dit op je? Of zal ik hier een voorzet voor maken? Gerarddummer 14 jun 2009 09:39 (CEST)

Woordfilter

Dag allemaal,

Ik vind het sjabloon niet echt nodig moet ik zeggen. Als woorden niet geschikt zijn dan moeten ze gewoon niet voorkomen op WikiKids. Hoe denken anderen hierover?Gerarddummer 14 jun 2009 09:36 (CEST)

Nee ik vind het ook niet echt nodig, je ziet allemaal .............. in een artikel wat er niet mooi uitziet en daarbij lezen de kinderen het eventuele 'slechte' woord toch. Ik ben het met Gerard eens, als woorden niet geschikt zijn moeten ze niet op wikikids voorkomen. :) apoo overleg 14 jun 2009 09:41 (CEST)
Dat is waar, maar als iets over bijvoorbeeld geslachtsgemeenschap gaat, dan moet dat toch niet zo open en bloot staan? En andere seksuele dingen en rare woorden die niet goed zijn, maar toch in het artikel moeten.. Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 14 jun 2009 13:08 (CEST)
Wat een onzin zeg, zo'n woordfilter. Grove scheldwoorden en dergelijke moeten hier niet op. Maar verder kunnen alle artikelen over alle onderwerpen hier gewoon aan bod komen - zolang ze maar simpel genoeg zijn en geschikt voor basisschool leerlingen. Flag of the Netherlands.svg Tropicana 14 jun 2009 13:29 (CEST)
Onzin is het weer niet. Het kan niet echt nodig zijn, maar er zijn zeker wel gevallen waar je het nodig hebt. Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 14 jun 2009 13:31 (CEST)
Bij het liedje "Poker face" had je "seksuele gemeenschap" niet weg hoeven halen. Vrijen was trouwens een makkelijkere en meer kindvriendelijke term geweest. En we kunnen daar maar beter wel een artikeltje over hebben. Anders googlen ze het als ze het niet vinden kunnen en wie weet wat ze dan vinden... Flag of the Netherlands.svg Tropicana 14 jun 2009 13:38 (CEST)
Er stond geen seksuele gemeenschap? En, wie heeft het hier over een artikel over vrijen.. Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 14 jun 2009 13:40 (CEST)

Zoiets stond er. Dat het liedje Poker Face van Lady Gaga daarover ging - toen werd dat gefilterd. Flag of the Netherlands.svg Tropicana 14 jun 2009 13:41 (CEST)

Gebruiker:Apoo/discclosed

Ik ben de hele dag bezig geweest met een kopie van KinderWiki online te zetten, dus ik heb de boel hier niet helemaal gevolgd. Zelf speelde ik al eens met het idee om onderwerpen die mogelijk 'minder geschikt' zijn om zelf 'als kind' te lezen, te markeren met een 'beveiligingsniveau'. »» sum U rai 8 wp·ll 14 jun 2009 23:25 (CEST)
Dat is wel een goed idee, maar een woordfilter die woorden verandert in ..............'tjes past niet in een artikel :) apoo overleg 15 jun 2009 07:37 (CEST)
Tja, gisteren wilde ik gaan slapen, dus ik heb m'n bericht verder niet afgeschreven. Dit 'beveiligingsniveau' moet er niet voor zorgen dat het artikel 'niet bewerkbaar is' voor bepaalde personen, maar dat er een bevestigingsbericht wordt weergegeven, zoals:
Deze pagina is mogelijk minder geschikt voor kinderen

Een vertrouwde gebruiker heeft deze pagina gemarkeerd als: "Minder geschikt voor kinderen". WikiKids raadt aan om het artikel eerst door een volwassene te laten lezen of het artikel samen met een volwassene te lezen.

Reden: <reden>

Klik op de knop om de inhoud van het artikel weer te geven. [knop]
Ik weet niet of het via de software kan, maar anders kan ik er wel een javascriptje voor schrijven ofzow :P »» sum U rai 8 wp·ll 15 jun 2009 08:55 (CEST)

Over de ..... hoef je niet zo dramatisch te doen, dat kan je ook gewoon veranderen in ******* of iets zwarts, of iets wits, of weet ik veel.. Zolang je het woord pas ziet als je met je muis over de tekst gaat, of erop klikt ofzo. Apoo, als jij een beter iets hebt om te zetten in de plaats van de puntjes, zeg het maar.. Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 15 jun 2009 16:18 (CEST)

********* Ziet er ook niet uit ;), Ik ben voor het idee van sumurai8 :) apoo overleg 15 jun 2009 16:45 (CEST)
</nowiki>*******</nowiki> niet dat, gewoon *******.. btw, het idee van S8 is wel handig, maar ga je dat dan ook om maar 1 enkel woord doen, daarvoor hoort wel een apart sjabloon? Ik bedoel, als het hele artikel niet zo goed is, dan is het goed, maar als er maar 1 of 2 woorden zijn.. Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 15 jun 2009 16:49 (CEST)

Zo, ik heb het gebruik van woordfilter in artikelen weggehaald (was overigens 1 artikel :P). Ik vind dat er wel een duidelijker iets hiervoor moet komen, als er veel van die woorden in zitten S8's ding, maar voor enkele woorden wel zoiets, als een filter. Ik zag op de software van Oncyclopedia dat er spoilers mogelijk waren. In elk geval, ik verwijder het sjabloon niet.. het kan ook voor andere dingen handig zijn, voor in andere naamruimtes, of met competities ofzo.. :P Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 15 jun 2009 17:03 (CEST)

Ik denk dat als een artikel niet geschikt is voor WikiKids het verwijderd moet worden. En als er woorden instaan die niet door de beugel kunnen, moeten die ook verwijderd worden. Voor de rest hoeft er niets verborgen of gewaarschuwd te worden lijkt mij. Gerarddummer 15 jun 2009 17:07 (CEST)
Volgensmij snap je het niet echt, Gerard... We weten zoieso dat woorden die niet door de beugel kunnen, en artikelen en afbeeldingen enzo ook, verwijderd moeten, maar dit gaat om artikelen over bijvoorbeeld South Park, wat nogal grof is en je kan dat niet omzeilen. Voor dat gevalletje een woordfilter dat sommige woorden verbergt (met die spoilers, kijken of het mogelijk is ofzo?) Of een artikel over een geslachtsdeel bij de man of vrouw, daar MOET je wel die dingen vermelden, anders is dit geen wiki. En in dat geval een waarschuwing. Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 15 jun 2009 17:09 (CEST)
Zoals tahr al zei het gaat dan om de artikelen (seks bijvoorbeeld.) die, nog, niet geschikt zijn voor kinderen van 7/8 jaar bijvoorbeeld maar wel voor kinderen van 12/13/14 :) apoo overleg 15 jun 2009 17:10 (CEST)
Onderwerpen moeten denk ik zo beschreven zijn dat ze voor alle leeftijden geschikt zijn. Als je iets gaat verstoppen wordt het juist aantrekkelijk om het toch te gaan bekijken. Gerarddummer 15 jun 2009 17:25 (CEST)

Nieuwe hoofdpagina

Beste moderators, ik zit nu al dagen te staren als ik hier kom naar de hoofdpagina :P Hij ziet er mooi uit, en ook een knap werkje. Maar, ik denk dat het tijd is om hem eens te veranderen. Een nieuwe hoofdpagina, misschien kunnen we hiervoor stemmen? Ook met andere gebruikers? Dan kunnen mensen ook een voorstel maken. Ik zelf heb al een voorstel. Als jullie ermee instemmen, wil ik er wel mee beginnen hoor. Dan moeten we ook op een rijtje zetten wie een voorstel wil maken. Misschien kan later de skin volgen. Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 14 jun 2009 12:45 (CEST)

Dag TahR, Was zelf ook al eens begonnen met een nieuwe hoofdpagina (als het gaat om onderdelen die er op kunnen). Dus volgens mij zou dat een handige insteek zijn: eerst kijken welke onderdelen er op moeten en daarna bouwen. Gerarddummer 14 jun 2009 12:49 (CEST)
Kunnen we een stemming starten of de anderen wel een nieuwe hoofdpagina willen? Bestaat er al iets als Wikikids:Stemming ofzo? anders wil ik het wel aanmaken. Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 14 jun 2009 13:09 (CEST)
Zo'n stemming lijkt me inderdaad ideaal. Als je zoiets zou kunnen opzetten, graag dan! Maar ik wel graag eerst ergens zien hoe zo'n nieuwe hoofdpagina er dan uit zou zien. Flag of the Netherlands.svg Tropicana 14 jun 2009 13:30 (CEST)
Daar overleggen we over. Ik vraag het nu dus even aan Gerard of zo een stemming kan komen. Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 14 jun 2009 13:31 (CEST)

Die zal er wel geen bezwaren tegen hebben. Moeten we wel even wachten totdat veel gebruikers geinformeerd zijn: ze zijn niet allemaal even actief hier. Flag of the Netherlands.svg Tropicana 14 jun 2009 13:39 (CEST)

We zien wel, oke? Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 14 jun 2009 13:40 (CEST)
Wel, ik wil net zoals op KinderWiki hier ook wel weer een 'voorstel' doen voor een hoofdpagina. Ik wil een bepaalde datum uitzoeken, wanneer we een peiling starten. Die peiling duurt een week na de indiening van het laatste voorstel (en wordt dus verlengd zodra iemand een nieuw voorstel voor een hoofdpagina indient). Je kunt dan éénmaal voor stemmen en éénmaal tegenstemmen. Ik wil wel helpen bij het technische aspect van de hoofdpagina's; als iemand vastloopt met het vinden van de juiste html/wiki-codes of er ergens een fout in de html-codes zitten, dan weet ik die er meestal wel uit te filteren. »» sum U rai 8 wp·ll 15 jun 2009 09:06 (CEST)
Kun je mijn hoofdpagina inporteren ? jillids | overleg 15 jun 2009 11:27 (CEST)
Laten we eerst peilen of de gemeenschap een hele nieuwe hoofdpagina wil, zoja, dan maken we voorbeelden, en begint op een moment dan die stemming voor de voorstellen. Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 15 jun 2009 16:19 (CEST)


Een nieuwe hoofdpagina zou volgens mij als doel moeten hebben dat meer mensen met WikiKids gaan werken. Welke onderdelen zouden dan op de voorpagina moeten komen te staan? Volgens mij zou hier meer aandacht moeten komen voor hoe je mee kunt werken aan WikiKids. Gerarddummer 15 jun 2009 17:04 (CEST)
Stukje actueel nieuws dat wel interessant is voor kinderen, een soort foto van de week. En uitleg over wat wikikids precies is en hoe je mee kan doen. Maar, de stemming, kan die nou? :P Sorry, beetje ongeduldig.. Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 15 jun 2009 17:06 (CEST)
Een hoofdpagina heeft voornamelijk als doel leden aan te trekken (dus ook dat ze met wikikids gaan werken) en op kinderwiki keek ik vaak op de hoofdpagina maar hier niet omdat ik vind dat hij niet echt leden aan trekt (layout/onderdelen/ect.) Op kinderwiki hadden we onderdelen die elke maand veranderde. Hier is dat niet zo dus heb je het na 1x wel gezien. :) apoo overleg 15 jun 2009 17:08 (CEST)
Inderdaad. En het is hier onoverzichtelijk met alle kleuren. Wij zijn niet zo saai dat we kleurloos zijn ofzo, maar we hadden op KinderWiki een ander soort hoofdpagina, ook met kleur, maar niet zo.. kleurig. Het trekt inderdaad niet aan; vooral de grotere kinderen (ik, apoo, janaa ..) Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 15 jun 2009 17:10 (CEST)
Een onderdeel is dus de kleurstelling. Maar belangrijker is wat er inhoudelijk op de pagina gezet moet worden. Iets afwisselend dus. Maar ook iets wat uitnodigd om mee te doen. En ook iets wat overzicht geeft. Gerarddummer 15 jun 2009 17:23 (CEST)


Gerarddummer, het moet geen gebruikers wegjagen. De hoofdpagina zoals die nu is, jaagt denk ik iedereen van boven de 10 weg... SwarteSlipper 16 jun 2009 13:50 (CEST)

Laten we even stemmen, daarna kunnen we bespreken wat erin kan :P Permission granted? Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 16 jun 2009 22:41 (CEST)

Permission not granted yet. Onze primaire doelgroep (leerlingen basisonderwijs, leerkrachten basisonderwijs) is juist gebaat bij een wat statischer, overzichtelijke openingspagina, waarin snel en eenvoudig de belangrijkste zaken te vinden zijn, herkenbaar aan de kleuren zoals die er nu zijn. Dus wat mij betreft graag eerst een voorstel van wat er technisch en inhoudelijk gewijzigd zou moeten gaan worden voordat we een stemming onder de gebruikers gaan houden...

--Webmaster 18 jun 2009 15:20 (CEST)

Ja, maar begrijp(t) u/je niet dat dit gewoon gebruikers wegjaagt? Leraren en kinderen onder de 10 kunnen ermee omgaan, leraren leren het op hun opleiding (dat weet ik omdat mijn moeder zelf PABO heeft gevolgd een tijdje) en kleine kinderen houden van kleuren. Maar omdat hier vooral kinderen van 10 jaar en ouder, inclusief mij, hier werken, jaagt die hoofdpagina zulke grote kinderen juist weg.. Ik heb al velen horen zeggen dat ze Wikikids kinderachtig vinden. Als u van dat imago afwil, lijkt mij een nieuwe hoofdpagina toch beter. Als iedereen een nieuwe hoofdpagina wil wat uit de stemming zal blijken, kunnen we discussieren of we wat minder kleuren maar nogsteeds de links kunnen houden, of zoals op KinderWiki, ofzo. Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 18 jun 2009 15:28 (CEST)
Zeg maar je, hoor! De vormgeving van de openingspagina veranderen jaagt ook gebruikers weg, namelijk de huidige gebruikers die WikiKids zo kennen. Ik ben het helemaal met je eens dat er naast de huidige WikiKids-skin ook een volwassener VO-skin moet komen. En als die er is (en daar wordt aan gewerkt) dan kun je misschien per SKIN een andere openingspagina maken? Maar eerst moet die skin er komen.

--Webmaster 18 jun 2009 15:36 (CEST)

Volgensmij wordt dat alleen maar ingewikkelder dan.. :P Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 18 jun 2009 15:39 (CEST)
Dan zijn we vooralsnog even uitgediscussieerd.

Hof en nominaties

Omdat ik niet van alles een stemming wil maken (:P), wil ik hier even met de mods overleggen. Op KinderWiki kennen we iets als de nominaties, de Hall of Fame. Goeie artikelen kunnen worden voorgedragen en daar kan je dan op stemmen. Als ze goed zijn krijgen ze een ster rechtsbovenin en komen ze in het HOF, (afkorting voor de hall of fame), en dus ook op de hoofdpagina. Hier kennen jullie de nominaties al. Is er geen mogelijkheid om het HOF en de nominaties samen te voegen? Om beide apart te hebben is.. dubbelop.. De artikelen kunnen dan bij elkaar samen. Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 18 jun 2009 12:31 (CEST)

Wacht eerst maar tot de stemming is afgesloten. Dan ga je er volgende week maar mee naar de stemmingen. We moeten denk ik een regel hebben "niet meer dan twee stemmingen teglijkertijd". Houd het overzichtelijk, je moet niet te veel in één keer willen! :) Flag of the Netherlands.svg Tropicana 18 jun 2009 12:35 (CEST)
Ik vroeg niet eens om een stemming.. ? We weten amper of de hele Hall of Fame overkomt :P Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 18 jun 2009 12:35 (CEST)

De artikelen komen over en dat is het belangrijkste. Ja toch zeker? En je kunt dan een paar van die HOF artikelen wel weer naar de nominaties brengen, dan winnen ze zeker de Award! Flag of the Netherlands.svg Tropicana 18 jun 2009 12:37 (CEST)

Waarom wil je niet dat het HOF en de nominaties samengevoegd worden? :P Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 18 jun 2009 12:38 (CEST)

Omdat ik die nominaties zo leuk vind. En ze zijn er al zo lang. Flag of the Netherlands.svg Tropicana 18 jun 2009 12:40 (CEST)

HOF is ongeveer hetzelfde als nominaties hoor.. alleen komen de looks en artikelen van het HOF erbij, en misschien ook een sterretje.. de naam Nominaties kan gewoon behouden blijven.. Voor mijn part dan ;)Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 18 jun 2009 12:43 (CEST)

Zullen we maar wachten tot de hele verhuizing rond is voordat we zulke ingrijpende veranderingen doen? Ik bedoel, wat heb je aan de HOF hier als de artikelen nog niet zijn verhuist? :) Flag of the Netherlands.svg Tropicana 18 jun 2009 12:45 (CEST)

Daarom discussieren we alvast.. Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 18 jun 2009 12:47 (CEST)

Ik vind het eigenlijk ook wel prima. Hall Of Fame geven we dan als het even kan wel een Nederlandse naam: "Hal der Faam". Flag of the Netherlands.svg Tropicana 18 jun 2009 12:50 (CEST)

Kan, moeten we even kijken. Maar de naam Awards is ook wel goed. Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 18 jun 2009 12:52 (CEST)

We kunnen, naast die Awards, ook gewoon jullie HOF-sterretje laten overkomen en ergens in de hoek van onze Award winnende pagina's zetten. Flag of the Netherlands.svg Tropicana 18 jun 2009 12:53 (CEST)

Ook een mogelijkheid. Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 18 jun 2009 12:54 (CEST)


Ik zie vandaag opeens een melding "Wikikids stemt!" als systeembericht, een pagina met stemmingen en een verwijzing op de openingspagina. Ik waardeer het enthousiasme, maar volgens mij is er geen positieve bevestiging gekomen dat dit op dit moment op WikiKids wenselijk is. Liever deze aandacht voor de SuperSchrijfWedstrijd... En WikiKids schrijven we consequent met twee keer een hoofdletter, dus zo hoort dat ook in het systeembericht bovenaan iedere pagina. En een zin begint met een hoofdletter. Als projectgroep vinden we dat heel belangrijk.

Sorry meneer, maar als mod kan u dat zelf ook veranderen. Op MediaWiki:Sitenotice. In plaats van ons steeds mede te delen dat u wil dat we het veranderen, kan het zelf gewoon ook hoor.. Verder. De SuperSchrijfWedstrijd komt niks van, de pagina is aangemaakt maar er wordt verder niet aan gewerkt. Als u WikiKids steeds zo wilt schrijven, dan zal dat op een moment lastig worden. Niet altijd kan je daarop letten. Over dat elke zin met een hoofdletter begint, dat weet ik zelf ook wel. Maar je moet zien, dat die zin gewoon doorgaat, alleen zit er een ! tussen. Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 18 jun 2009 17:45 (CEST)
Ik weet dat ik dat kan veranderen, maar ook hier wil ik graag dat jullie weten waaróm ik iets veranderd wil zien. En het organiseren van een wedstrijd vraagt ook om PR, om prijzengeld, een sponsor, communicatie naar scholen - daar komt wel wat van, alleen is dat iets wat de projectgroep organiseert - naar eigen goeddunken en in eigen tempo. En je hoeft echt geen meneer te zeggen... --Webmaster 18 jun 2009 17:59 (CEST)
Dit gaat niet om PR, prijzengeld ect. Als er een nieuwe hoofdpagina komt kunnen de mensen die er een willen maken er een maken, als beloning zie je op wikikids je eigen hoofdpagina terug! :) apoo overleg 18 jun 2009 18:02 (CEST)
Aangezien Kinderwiki nu ook deels inspraak heeft hier.. daarbij is gerard dummer op de hoogte die dit een goed idee vond :) apoo overleg 18 jun 2009 17:51 (CEST)
We zijn als projectgroep enorm blij met jullie tijd, energie en kennis - niets dan hulde! We zijn echter wel graag op de hoogte van wat er gebeurt. Daarvoor hebben we op jullie verzoek een mailgroep aangemaakt. Als er wordt gevraagd om toestemming en die komt er niet, dan moet je nog geen actie ondernemen...
Webmaster, er is nu eindelijk weer eens wat leven in de brouwerij. We hebben nu talloze goede gebruikers en artikelen en dat is de verdienste van de gebruikers die hier van KinderWiki heen zijn verhuist. En ze nemen ook nog eens 1000 artikelen mee. Flag of the Netherlands.svg Tropicana 18 jun 2009 18:03 (CEST)
TROPICANA KAP NOU EENS! JE WEET NIET OF WE 1000 ARTIKELEN MEE NEMEN. EN DAT HEBBEN WE JE AL HEEEL VAAK GEZEGT, Webmaster. Tahr zit fout. We sluiten de stemming over de nieuwe hoofdpagina :) apoo overleg 18 jun 2009 18:04 (CEST)
Idd, de hoofdpaginastemming sluiten we voorlopig, we wachten even op de reactie van Gerard en van jou, maar de stemming over dat brons gedoe blijft wel, daar had ik van niemand toestemming nodig.. toch? :S Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 18 jun 2009 18:06 (CEST)

Sluiten we die? Hé, het is even een peiling, het hoeft nog niets te beteken. Er hebben al veel mensen gestemt. Laten we wachten en kijken wat de reacties verder zijn, want daar gaat het om. Om te kijken wat de gemeenschap van het idee vind. Dan beslist de projectgroep te zijner tijd wel. Flag of the Netherlands.svg Tropicana 18 jun 2009 18:07 (CEST)

Het is eigenlijk waar wat Webmaster zegt; had eigenlijk op toestemming van Gerard moeten wachten. Maar het is, idd, een peiling, onder de naam stemming omdat stemming en peiling te verwarrend voor kinderen zou worden. En het zou raar zijn om het midden in de stemming te sluiten met nu al zoveel stemmen. Dat zien we wel, oke? Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 18 jun 2009 18:09 (CEST)

Artikel van de maand: Ramses II

Dag allen,

Mag er op de startpagina van wikikids een andere foto bij het artikel van de maand komen? De huidige afbeelding vind ik niet geschikt als binnenkomer voor onze doelgroep. --Webmaster 18 jun 2009 15:16 (CEST)

Doelgroep 8 tot 17 ? :) apoo overleg 18 jun 2009 17:11 (CEST)
WikiKids richt zich in eerste instantie op kinderen uit de bovenbouw van het basisonderwijs.
En door de samenvoeging met wikikids is het t/m 17 jaar geworden :) apoo overleg 18 jun 2009 17:46 (CEST)
Zo eng is hij toch niet? Bovendien zijn we al in het midden van de maand, nog een paar dagen ofzo. :P Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 18 jun 2009 15:19 (CEST)
Ik heb niet zo'n zin om hier over te discussieren. Als ik hem niet zo eng vond (voor ons publiek!), deed ik dit verzoek niet. Vriendelijk verzoek dus om deze afbeelding te vervangen. Hij kan dan wel op de pagina over Ramses II blijven staan.
U kan het zelf ook doen, er zijn genoeg afbeeldingen in de galerij van het artikel.. Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 18 jun 2009 17:15 (CEST)
Zeg maar je tegen u alsjeblieft! Tuurlijk kan dat, het gaat mij erom dat ik duidelijk wil hebben wat de motivatie is om dit te veranderen, zonder er zomaar in te rommelen.
Nja, misschien heb je toch gelijk, andere afbeelding kan geen kwaad. Alleen, zijn allemaal (de meeste dan) niet ook raar, of eng? :P Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 18 jun 2009 18:05 (CEST)
We kunnen er inderdaad wel een andere afbeelding van Ramses II inzetten - van een tekening van hem ofzo. Kun jij eentje uploaden? Flag of the Netherlands.svg Tropicana 18 jun 2009 15:50 (CEST)

Nominaties voor Artikel van de maand

Kan iemand mij vertellen waar de criteria te vinden zijn waaraan het Artikel van de Maand moet voldoen? --Webmaster 18 jun 2009 15:46 (CEST)

Het moet redelijk lang zijn (ongeveer vier kopjes met tekst). Er moeten links naar andere pagina's in staan, en andere pagina's moeten naar het artikel linken. Er moet minstens één plaatje in staan (dat is leuker voor de kinderen, en op de voorpagina). Het mag niet één brok tekst zijn, maar ook niet te weinig. En het moet redelijk interessant zijn. Flag of the Netherlands.svg Tropicana 18 jun 2009 15:49 (CEST)
Een opmerking: Nominaties zijn voor de awards en niet voor artikel van de maand he. De mods kiezen elke maand een artikel: het moet niet erg kort zijn, veel info bevatten, ook afbeeldingen en eventueel een video. Zoiets :P Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 18 jun 2009 15:49 (CEST)

En interessant, Tahr. Da's erg belangrijk. Niet iets saais over taal ofzo, maar over een interessante figuur, gebeurtenis, stad, land, godsdienst, je noemt het maar op. En de info moet kloppen natuurlijk. Flag of the Netherlands.svg Tropicana 18 jun 2009 15:51 (CEST)

Ik zou willen voorstellen dat volgende Artikelen van de Maand dan via onze mailgroep worden besproken, zodat alle mods daarin gekend worden. Is dat ok?
Voor juli is er trouwens al een artikel. Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 18 jun 2009 15:59 (CEST)
Jep, en zonder eng plaatje dit keer. :) Flag of the Netherlands.svg Tropicana 18 jun 2009 16:00 (CEST)

Discussies

Ik zie verschillende keren dat op de overlegpagina's druk gediscussieerd wordt (bijvoorbeeld Tiber. Als ik naar de inhoud van de discussies kijk vind ik die niet heel inhoudelijk. De discussiepagina wordt gebruikt als een soort chatruimte. En daar is ie niet voor bedoeld. Ik vind dat deze discussies beter kunnen plaatsvinden in het Clubhuis of in de Boomhut. De overlegpagina van een artikel moet je reserveren voor inhoudelijk overleg over een artikel. Gerarddummer 18 jun 2009 20:18 (CEST)

Ja, dat doen we hier vaak. Ik moet er wel bijzeggen dat ik dat het meeste doe (de discussies begin ik vaak). Ik zal erom denken het niet weer te doen. Eigenlijk moeten we een WikiKidsChat hebben (zoals ook op KinderWiki) waar je met één klik op de knop in kunt (als je tenminste ingelogd bent). Flag of the Netherlands.svg Tropicana 18 jun 2009 20:25 (CEST)
Het kanaal bestaat al, #wikikids-nl. Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 18 jun 2009 20:27 (CEST)
Dan ben ik heel benieuwd hoe ik in die chatbox kom, wie dat modereert en bewaakt, wat er wel en niet besproken wordt, of en hoe gesprekken gearchiveerd worden,... Wie kan deze "leek" bijpraten? --Webmaster 18 jun 2009 20:31 (CEST)
Via mibbit.com, netwerk is Freenode, kanaal is #kinderwiki-nl, naam gewoon jouw naam invoeren, wie dat modereert en bewaakt zijn wij KinderWiki moderatoren, en er worden gewoon dingen besproken, er worden ook leuke statistieken bijgehouden. Datzelfde geld voor het kanaal #wikikids-nl, maar die statistieken zijn daar wat minder. Als deze chatbox officieel in gebruik wordt genomen (nu is de chatbox nog leeg want iedereen komt nu nog naar #kinderwiki-nl) (als kinderwiki weg is) moeten we dan wel regels opstellen. Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 18 jun 2009 20:34 (CEST)
Ik heb er geen verstand van. Tahr kun je een Chatbox pagina aanmaken zoals bij KinderWiki, met een link dat je er direct inkomt? Flag of the Netherlands.svg Tropicana 18 jun 2009 20:33 (CEST)
Een developer moet zo een extensie even installeren. Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 18 jun 2009 20:34 (CEST)
Dan stel ik voor dat je het een "developer" vraagt (ik weet niet wat dat inhoud eigenlijk). Flag of the Netherlands.svg Tropicana 18 jun 2009 20:35 (CEST)
Zal ik zo doen. Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 18 jun 2009 20:39 (CEST)

Mooi zo. Lijkt me namelijk veel handiger zo. Flag of the Netherlands.svg Tropicana 18 jun 2009 20:40 (CEST)

Wij gaan niet zomaar even een extensie installeren, omdat dat storingen kan geven bij b.v. updates. Bovendien moet dan eerst duidelijk zijn (en op papier staan) wat de bedoeling is van de chatbox en welke gedragsregels daar gelden. Natuurlijk kan iedereen een chatbox of Hyvespagina of informatieve website over WikiKids beginnen zonder dat met de initiatiefnemers te overleggen, maar áls er eens iets mis zou gaan wordt dat wel gerelateerd aan WikiKids en daar willen wij heel zorgvuldig mee zijn, ook omdat een grote overheidsorganisatie als Kennisnet achter ons staat. Dit zijn nu precies de dingen waar wij als projectgroep WikiKids heel goed over nadenken en vergaderen en waardoor wij misschien "langzaam" overkomen, maar die wij uitermate belangrijk vinden. --Webmaster 18 jun 2009 20:43 (CEST)
Juist, en dat is voor mij ook duidelijk, maar ik vraag het ook aan een PG-lid, volgensmij zijn KW-pg-leden hier ook PG-leden, en sumurai8 heeft volgensmij veel technisch verstand en zat in de KW-pg. (PG -> projectgroep, KW -> kinderwiki, WK -> wikiKids) Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 18 jun 2009 20:45 (CEST)
Ik heb gemerkt dat een aantal van jullie onder wie sumurai heel, heel veel technische kennis hebben van Wiki's in het algemeen en MediaWiki in het bijzonder - daar zijn we heel erg blij mee. Nu reageer ik vanuit de WKpg en die is vooralsnog niet "samengesmolten" met de KWpg... Volgende week is er overleg tussen leden van beide initiatieven, hopelijk geeft dat voor allen meer duidelijkheid. --Webmaster 18 jun 2009 20:55 (CEST)
hmm, dit is nogal verwarrend.. Maar ik denk dat jullie beter eerst kunnen overleggen met elkaar, want dit is een beetje rare situatie. :P En nog een opmerking over jullie projectgroep, is dat ik het nogal.. ehm, hoe moet ik het zeggen.. conservatief is. Nogal streng. Jullie manier is inderdaad nog wat langzaam; maar misschien is dat hier de normale wijze, want op KinderWiki was de projectgroep heel wat vlotter. Ik bedoel dat het goed zou zijn als jullie met KinderWiki zouden praten. Waar jullie je hier zorgen maken om WikiKids goed wordt geschreven (ik stel voor dat Wikikids ook kan, deze fout kan je NIET vermijden! Zeker niet voor startende mods..), daar maakten we ons zorgen over de nieuwe MediaWiki versie. Het zou goed zijn als jullie tips zouden uitwisselen ;) En voel je niet beledigd, met alle respect, maar ik ben dit niet echt gewend omdat de wijze op KinderWiki anders was. Om mijn taal hoef je je trouwens niet zorgen te maken: anders had ik geen vwo, hehe. En voor Sumurai, Ken, Apoo enz. geldt dat ook ;) Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 19 jun 2009 10:18 (CEST)

Link naar Wikipedia

Ik zie dat op de overlegpagina van veel sjablonen een link naar Wikipedia voor dat sjabloon wordt geplaatst. Ik vraag me af: is dat nodig? En zoja: kan er niet een sjabloon komen, dat op de pagina rechtsbovenin een W-tje verschijnt. Dat zou trouwens ook goed zijn als een soort interwiki voor artikelen. Het is technisch mogelijk. Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 20 jun 2009 15:48 (CEST)

Ik heb ze daar gezet omdat het dan makkelijker is om verder te gaan met het sjabloon/artikel. Het zou zeker handig zijn als er zo'n sjabloon zou kunnen komen. Patricia 20 jun 2009 15:57 (CEST)
Ah, inderdaad handig ;) Maar het kan ook voor op artikelen als een soort nieuwe interwiki.. Crystal Clear app kuser.png TahR (123) 20 jun 2009 16:00 (CEST)
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wikikids:Clubhuis/Archief/7&oldid=655637"