Wildlands Adventure Zoo Emmen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wildlands Adventure Zoo Emmen
Atlastheater19-3.jpg
De ingang van Wildlands Adventure Zoo Emmen het met Atlas Theater
Jaar geopend 25 maart 2016
Jaar gesloten
Locatie Emmen, Vlag van Nederland Nederland
Mascotte
Slogan
Oppervlakte 24 ha
Eigenaar
Lid van WAZA, EAZA, NVD, IAAPA, Club van Elf, IABES
Thema Natuur en cultuur per klimaatzone
Diersoorten

Website
www.wildlands.nl
Portaal Portaalicoon Dierentuinen


Wildlands Adventure Zoo Emmen is een dierentuin in Emmen in de Nederlandse provincie Drenthe. De dierentuin is gebouwd als opvolger van Dierenpark Emmen, wat te klein werd. Daarom werd besloten om op een andere locatie een nieuwe dierentuin te bouwen. Op 18 maart 2016 is de dierentuin officieel geopend en op 25 maart 2016 ging de dierentuin open voor bezoekers.

Naast dieren bevat Wildlands Adventure Zoo Emmen ook pretparkattracties. Dit idee komt van het Amerikaanse park Disney's Animal Kingdom in Walt Disney World te Florida. Een park dat veel op Wildlands lijkt is Kolmarden Zoo.

Geschiedenis

Het idee voor een nieuwe dierentuin

Emmen had al langer een dierentuin, genaamd Dierenpark Emmen. In de jaren 90 stond het terrein vol en er was geen ruimte meer om het park uit te breiden. Daarom werd aan de andere kant van de weg het park uitgebreid. Via een loopbrug kon men de andere kant bereiken. Toch wilde het dierenpark verhuizen en ging in overleg met de gemeente. Ook daalde de bezoekersaantallen, aangezien er niets nieuws te zien meer was. In 2007 waren er plannen om de dierentuin te verplaatsen naar een terrein op de Es. Dit terrein was 45 hectare groot, oftewel 4 keer zo groot als het dierenpark. Toen het dierenpark bijna failliet ging, zorgde de gemeente dat dit niet gebeurde. Op 19 maart 2012 werd officieel besloten dat er een nieuwe dierentuin moest komen.

De bouw

Koning Willem-Alexander bij de opening van Wildlands Adventure Zoo Emmen.

De bouw van de nieuwe dierentuin kostte 200 miljoen euro. Dit werd betaald door de gemeente Emmen, de provincie Drenthe, de overheid en verschillende banken en sponsoren. In november 2013 werd begonnen met de bouw van de dierentuin. Op 10 oktober 2014 werd begonnen met de bouw van het Atlas Theater, wat ook bij de dierentuin hoorde. In februari 2016 was de dierentuin af. Vanaf toen is begonnen met het verhuizen van de dieren. Op 25 maart 2016 ging de dierentuin open voor het publiek, maar op 18 maart 2016 werd het al officieel geopend door koning Willem-Alexander.

Indeling

Wildlands Adventure Zoo is ingedeeld in zes themawerelden. Hiervan zijn de drie ingedeeld als klimaatzone. Deze drie klimaatzones zijn de savannes, de jungle en het poolgebied. De andere drie themawerelden zijn het Atlas Theater, het Kompasplein en Animazia. Deze laatste themawereld is een overdekte speelplaats.

Atlas Theater

De Vlindertempel, de ingang van Jungola.

Het Atlas Theater is het entreegebouw van Wildlands Adventure Zoo Emmen. Het ligt aan het Raadhuisplein. Het Atlastheater bestaat eigenlijk uit twee losse gebouwen. Door een luchtbrug en dak zijn deze twee toch met elkaar verbonden. In de opening tussen de twee gebouwen bevindt zich de toegangspoort. In het Atlas Theater zit het theater van de stad Emmen gevestigd.

Kompasplein

Na de toegangspoort komt men op het Kompasplein terecht. Vanuit hier zijn alle drie de klimaatzones te bereiken. Op het plein staat een gebouw in de vorm van een kompas, genaamd het Kompas. In dat gebouw zit een restaurant, een informatiepunt en een EHBO-post. Rondom om het plein zijn er allerlei speeltoestellen.

Jungola

Het Zonnepaleis de ingang van Serenga.

Jungola is de klimaatzone die in het teken staat van de jungle. De entree naar Jungola is de Vlindertempel. Hier vindt men naast vlinders ook pythons en Chinese alligators. Het icoon van Jungola is de Aziatisch olifant. Jungola draait om het verhaal van Jungle Jim. Dit is een vogelaar die op zoek is naar een mysterieuze vogel, maar neer is gestort met zijn vliegtuig. Daarnaast vindt men Jungola nog lori's, maki's en allerlei soorten apen. In Jungola kan men ook met vlotten een boottocht maken langs allerlei dieren, de Rimbula River.

Tweestryd, de achtbaan van Wildlands

Serenga

Serenga is een klimaatzone die in het teken staat van de savanne. Het entreegebouw naar deze klimaatzone is het Zonnepaleis. In Serenga kan men onder andere prairiehondjes, wallaby's, giraffen en neushoorns vinden. Het icoon van Serenga is de leeuw. Serenga draait om het verhaal van Momma Dunia. Dit is een vrouw die een natuurreservaat heeft opgericht, dat nu wordt onderhouden door haar nageslacht. In Serenga kan men een safari maken met de Serenga Safari langs onder andere leeuwen en nijlpaarden. Sinds 2018 staat er ook een achtbaan in Serenga: Tweestryd. Die baan is gebouwd door de Nederlandse bouwer Vekoma. De baan was eigenlijk bestemd voor 2019 maar door tegenvallende bezoekersaantallen werd hij in 2018 geopend. De baan is een Family Boomerang Dueling Coaster, dat betekent dat de baan een dubbel traject heeft en je eerst omhoog wordt gehesen en dan naar beneden door het station gaat uit en bij een halve helling komt. Daarna ga je het hele traject terug.

Nortica

Nortica Hafên, de ingang van Nortica

In Nortica staat alles in het teken van de poolgebieden. De ingang naar dit themagebied is de Nortica Hafên, wat een onderzoeksstation voorstelt. Het icoon van het themagebied is de ijsbeer. Men kan er naast ijsberen ook pinguïns, zeeleeuwen en pelsrobben vinden. In Nortica staat ook nog de attractie Arctic 1, een 4D-simulator. Nortica draait om het verhaal van een groep wetenschappers die de polen aan het onderzoeken zijn.

Animazia

Animazia is een overdekte speeltuin speciaal voor kinderen. Naast speeltoestellen, zijn hier ook de verblijven van de schildpadden en de naakte molratten. De speeltuin bestaat onder andere uit een piratenschip en een Mayatempel.

Achtbaan

In 2018 wordt er de eerste achtbaan van Wildlands geopend. Dit plan bestond al een hele tijd en was gepland voor 2019 maar nu wordt het in 2018 uitgevoerd. De baan heet de Tweestryd. Het is een dubbele family boormerangcoaster van Vekoma.

Uitbreiding

De Rimbula River in Jungola.

Wildlands Adventure Zoo is nu 22 hectare groot. Er is al vastgelegd dat de dierentuin nog 8 hectare gaat groeien. Dan is er nog steeds 15 hectare om door te groeien.

Maatschappelijk verantwoord park

Wildlands Adventure Zoo Emmen is CO2-neutraal. Dit wil zeggen dat het park weinig tot geen CO2 produceert. Energie, water en grondstoffen worden hergebruikt door de dierentuin en afvalstoffen worden ook voor het grootste hergebruikt. Het water wordt gezuiverd door middel van planten en bacteriën. Ook is het Zonnepaleis gebouwd van leem wat vrijkwam toen de Hondsrugtunnel werd gebouwd.

De dierentuin houdt de boeken met fokprogramma's bij van de bruinkopslingeraap en de withandgibbon. Ook werkt de dierentuin actief mee met het fokken de Chinese alligator, de Humboldtpinguïn en onager.

Website

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wildlands_Adventure_Zoo_Emmen&oldid=553710"