Zimmertoren

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Zimmertoren te Lier

De Zimmertoren is een toren in het Belgische Lier. De toren is vernoemd naar de uurwerkmaker Louis Zimmer, die het uurwerk van de klok schonk. Eerder had de toren als de naam Cornelistoren gehad. De klok op de Zimmertoren heeft de naam de Jubelklok. Door deze klok is de toren eigenlijk het bekendste. Op de klok zijn naast de tijd in uren en minuten ook nog de twaalf andere dingen af te lezen.

Geschiedenis

De andere kant van de toren

In de middeleeuwen had Lier een stadsmuur. Op die stadsmuur stond de Cornelistoren. Wanneer deze toren is gebouwd is niet precies bekend. Wel weten we dat het in ieder geval voor 1425 gebouwd is. In 1812 verkocht de gemeente uiteindelijk de toren. Na de Eerste Wereldoorlog kocht de gemeente de toren weer. Het plan was om de toren af te breken. Louis Zimmer gaf uiteindelijk de stad in 1928 een uurwerk, compleet met wijzerplaat. Deze kreeg de naam, de Jubelklok. De Cornelistoren, die inmiddels aan het vervallen was, werd gerestaureerd en verbouwd. De Jubelklok werd op de Cornelistoren geplaatst. Hierna werd de Cornelistoren omgedoopt tot Zimmertoren, aangezien Louis Zimmers klok er hing. Op 29 juni 1930 werd de toren officieel geopend. Meer dan 150.000 Belgische frank heeft de verbouwing gekost. Het grootste gedeelte van dit bedrag is betaald door vrijwilligers.

Zimmer bouwde later een nog meer uitgebreide toren, de Wonderklok. In 1960 werd deze naast de Zimmertoren geplaatst. Later werd er ook nog een heel planetarium bij gebouwd. Sinds 1980 is de toren beschermd als monument. Voor de Zimmertoren, op het plein, lag altijd een voorstelling van het zonnestelsel. Hier waren ook de hemellichamen Felix (naar de schrijver Felix Timmermans) en Zimmer (naar Louis Zimmer) te zien. In 2013 is dit verwijderd wegens ouderdom.

De wijzerplaat

De Jubelklok

De toren is het bekendste geworden door de Jubelklok. In het midden is een normale wijzerplaat te zien, zoals op veel klokkentorens. De cijfers van de wijzerplaat staan in Romeinse cijfers. Hiervan staat de vier (IIII) fout, aangezien het IV had moeten zijn. Eigenlijk is dit expres gedaan, omdat het anders verward zou kunnen worden met het cijfer 6 (VI). Bij elk uur is nog iets extra's geplaatst. Helemaal bovenaan staat een gouden of blauwe bol (afhankelijk van de datum). Deze bol geeft de fases van de maan weer. Dus volle maan, halfvolle maan, nieuwe maan en alles daartussen is daarop af te lezen. Met de klok mee naar rechts zit je een wijzerplaat die de cyclus van Meton aangeeft. Dit is een periode van 19 jaar waarin om de 19 jaar de zon en de maan dezelfde positie hebben. Het is dus eigenlijk om af te tellen tot het einde en dan weer vanaf voor af aan te beginnen. De volgende klok (steeds met de klok mee) gaat over de epacta van dat jaar. Dit is de ouderdom (de leeftijd) van de maan op 1 januari van dat jaar. Dit wordt gebruikt bij de berekening van de datum voor Pasen. De wijzerplaat daarna toont de tijdsvereffening. Dit is het verschil tussen de tijd in Lier en die op de zonnewijzer. Op de wijzerplaat daarna staat de dierenriem. Hierop zie je welke sterrenbeelden er die nacht (bij geen bewolking) te zien zijn in de lucht. De wijzerplaat erna toont de zonnecyclus, dus de activiteit van de zon. Vervolgens komt een plaat met de zondagsletter. Dat is een letter die aan een zondag wordt gegeven waardoor de Paaszondag kan bepaald worden. Ook kan worden berekend op welke dag van de week een nieuw jaar begint. Daarna volgt een plaat met daarop welke week het is. Helemaal onderaan staat een globe (een wereldbol). De globe geeft weer in welke landen het allemaal dag is, die staan namelijk aan de voorzijde. De volgende wijzerplaat toont welke maand het is. Die erna toont welke datum het is. De volgende toont weer welk seizoen het is. De volgende wijzerplaat geeft de getijden aan. De laatste wijzerplaat geeft aan hoe helder de naam die avond te zien is.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zimmertoren&oldid=652002"