Wikikids:Boomhut: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Wijzigingen door Bowe2000 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door PaulD)
Label: Terugdraaiing
(→‎melk: nieuwe subkop)
Label: Filter: Experimenteren
Regel 451: Regel 451:
 
het heeft gedaan. Probeer eens hoe ver je komt. <BR> {{Gebruiker:PaulD/Handtekening}} 20 mei 2021 12:11 (CEST)
 
het heeft gedaan. Probeer eens hoe ver je komt. <BR> {{Gebruiker:PaulD/Handtekening}} 20 mei 2021 12:11 (CEST)
 
</div>
 
</div>
  +
  +
== melk ==
  +
  +
  +
Zoek dit woord op in WikiWoordenboek
  +
Melk (drank)
  +
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
  +
  +
Glas melk
  +
  +
Melken; illustratie uit een negentiende-eeuws prentenboek
  +
Melk is een vloeistof (een emulsie van vetdruppels in water) die door vrouwelijke zoogdieren wordt geproduceerd die net een nakomeling hebben gebaard, en die als voedsel dient voor die nakomeling. Melk bestaat uit water, vetten, eiwitten, lactose en zouten. De melk die mensen produceren heet moedermelk.
  +
  +
Voor de productie van melk voor de voedingsmiddelenindustrie wordt meestal koemelk of geitenmelk gebruikt. Op veel kleinere schaal worden schapenmelk, buffelmelk en kamelenmelk gebruikt. In Europa, Turkije en Rusland wordt ook paardenmelk geproduceerd. Buffelmelk wordt vrijwel uitsluitend voor de productie van kaas gebruikt. Vroeger werd ezelinnenmelk gebruikt als vervanger voor moedermelk, omdat het qua samenstelling sterk overeenkomt. In het noorden van Scandinavië en Rusland wordt ook rendiermelk gebruikt, in Rusland zelfs elandenmelk. In Centraal-Azië en Tibet wordt de melk van jaks gebruikt.
  +
  +
Heeft men het over "melk", dan wordt daar over het algemeen koemelk mee bedoeld. Het woord melk is afkomstig uit het Middelnederlands, in circa 1253 gesignaleerd. In het Oudnederlands komt het woord mlechan voor. Andere varianten hierop zijn: milch, mælk en mlec.
  +
  +
  +
Inhoud
  +
1 Vetgehalte
  +
1.1 Nederland
  +
2 Verwerking
  +
3 Allergische reacties
  +
3.1 Koemelkallergie
  +
3.2 Lactose-intolerantie
  +
4 Alternatieven
  +
5 Tabel voedingsstoffen
  +
6 Verband tussen het drinken van melk en botsterkte
  +
7 Bezwaren tegen het gebruik van melk als voedingsmiddel
  +
8 Wereldwijde productie
  +
9 Literatuur
  +
Vetgehalte
  +
Melk bevat melkvet. Bij rauwe koemelk bedraagt het percentage melkvet circa 3,5% (35 g/l). Door afroming wordt het vetgehalte verlaagd.
  +
  +
Nederland
  +
In 1940 werd in Nederland de melkstandaardisatie ingevoerd, dat het minimale en maximale vetgehalte bepaalt voor (afgeroomde) melk die onder verschillende benamingen mag worden verkocht. In Nederland is dit vastgelegd in het Warenwetbesluit Zuivel.
  +
  +
Door Van Grieken (melkbedrijf) werd in 1968 halfom geïntroduceerd. Dit was halfvolle melk, die om juridische redenen nog niet zo genoemd mocht worden en een vetpercentage bezat van 1,5%. Later, toen het product goedkeuring had gekregen, mocht deze benaming wel worden gehanteerd en de productie ervan werd door andere melkverwerkende bedrijven nagevolgd, waardoor het aandeel halfvolle melk in de productie van melk steeg naar 85%.
  +
  +
Verwerking
  +
  +
Met de hand een koe melken
  +
Om melk langer houdbaar te maken moeten de meeste bacteriën worden gedood. Daarom ondergaat rauwe melk in de zuivelfabriek een aantal bewerkingen. Gekookte melk heeft echter een sterk veranderde smaak. De kunst is een compromis te vinden tussen houdbaarheid en smaak. Gebruikelijke bewerkingen zijn:
  +
  +
thermiseren, 15-20 seconden verhitten bij 65°C
  +
pasteuriseren, vanaf 15 seconden verhitten bij een temperatuur vanaf 72°C
  +
steriliseren, verhitten op 120°C
  +
UHT-sterilisatie, kortstondig verhitten op ultra hoge temperatuur, ca. 140°C
  +
bactofuge®, bewerken in een speciaal type centrifuge om melk te zuiveren van bacteriën en sporen
  +
koken, verhitten totdat de melk kookt, wordt in het algemeen niet fabrieksmatig toegepast
  +
wellen, van biest
  +
Uit melk kunnen diverse zuivelproducten worden gemaakt, zoals yoghurt, karnemelk, vla, kwark, kaas, slagroom, roomijs en boter.
  +
  +
Allergische reacties
  +
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
  +
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
  +
Koemelkallergie
  +
Zie Koemelkallergie voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
  +
Bij sommige mensen reageert het immuunsysteem abnormaal op koemelkeiwitten waardoor ze eczeem op de huid ontwikkelen. Dit komt vooral voor bij zuigelingen en jonge kinderen. Twee tot zes procent van de baby's heeft deze allergie. Meestal hebben ze hier op latere leeftijd geen last meer van.
  +
  +
Lactose-intolerantie
  +
Zie Lactose-intolerantie voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
  +
  +
Lactose-intolerantie over de wereld
  +
Een liter melk of yoghurt bevat gemiddeld 40 gram suiker (4 gram per 100 ml) in de vorm van lactose. Het merendeel van de mensheid (met uitzondering van zeer jonge kinderen) is lactose-intolerant; zij hebben een onvermogen om melksuikers te verteren, waardoor ze darmklachten oplopen. Uitzondering hierop vormen voornamelijk volkeren met een Europese origine, wat kan worden verklaard door het feit dat Europeanen als een van de weinige volkeren al duizenden jaren zuivelproducten consumeren. In Azië, het Midden-Oosten, Afrika en Latijns-Amerika is de meerderheid van de bevolking lactose-intolerant. Dit geldt ook voor bijna de helft van de bevolking van het zuiden van Europa. Ondanks dat de meerderheid van de wereldbevolking lactose-intolerant is en de westerse mens tot een paar duizend jaar geleden zelf ook, wordt lactose-intolerantie in de westerse wereld toch als een ernstige aandoening gezien.
  +
  +
In kaas is de lactose door melkfermenten omgezet in water en kooldioxide. Kaas is dus een betere keuze dan melk of yoghurt voor mensen met lactose-intolerantie of prikkelbaredarmsyndroom.
  +
  +
De lactose bestaat uit twee suikers, de helft glucose en de andere helft galactose. Van galactose is door middel van wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat het bij muizen neurodegeneratieve schade, een verhoging van stresshormonen, een verlaging van werkzame antioxidanten in het bloed en chronisch geheugenverlies veroorzaakt.[1][2][3]
  +
  +
Alternatieven
  +
Voor wie geen dierlijke melk kan of wil drinken zijn er melkvervangers ontwikkeld.
  +
  +
Tabel voedingsstoffen
  +
Gemiddelde hoeveelheden per 100 ml
  +
  +
vrouw koe geit schaap paard buffel kameel ezel rendier jak
  +
eiwit 1,5 g 3,5 g 3,8 g 5,2 g 2,1 g 4,0 g 3,4 g
  +
vet 4,0 g 3,4 g 4,1 g 6,2 g 1,3 g 8,0 g 4,2 g 1,4 g 18,0 g 9,0 g
  +
melksuiker 6,9 g 4,6 g 4,4 g 4,2 g 6,3 g 4,9 g 4,3 g 6,3 g 2,8 g
  +
reststoffen 0,3 g 0,8 g 1,9 g 0,9 g 0,4 g 0,4 g 1,5 g
  +
Verband tussen het drinken van melk en botsterkte
  +
In melkdrinkende landen heerst een wijdverspreid geloof dat het drinken van (koe)melk zorgt voor sterke botten en kinderen groeien daar van jongs af aan op met het idee dat ze om die reden elke dag melk moeten drinken. De laatste jaren zijn er echter verschillende onderzoeken gepubliceerd die daar grote vraagtekens bij zetten.
  +
  +
Zo toonde een Amerikaanse studie uit 1997 aan dat de consumptie van melk en de inname van calcium door volwassen vrouwen niet leidt tot een lagere kans op heupfracturen of een gebroken onderarm.[4] Een studie uitgevoerd door wetenschappers uit verschillende landen en gepubliceerd in 2004 liet zien dat een lage consumptie van melk geen grotere kans op botbreuken tot gevolg heeft.[5] Volgens een Amerikaanse studie uit 2014 verlaagt het drinken van melk tijdens de tienerjaren niet de kans op een heupfractuur op volwassen leeftijd.[6]
  +
  +
Er zijn onderzoeken die hebben aangetoond dat het drinken van melk de kans op botbreuken juist vergroot. Zo blijkt uit Zweeds onderzoek uit 2014 dat zowel vrouwen als mannen die meer dan drie glazen melk per dag drinken een vergrote kans op botbreuken hebben.[7] En een onderzoek uit 2016 dat 40 landen met elkaar vergeleek, kwam tot de conclusie dat de consumptie van zuivel gepaard gaat met een verhoogde kans op een heupfractuur.[8]
  +
  +
In een uitzending van Tros Radar stelde de Amerikaanse biochemicus T. C. Campbell dat dierlijke eiwitten in melk zuren aanmaken die het lichaam neutraliseert door calcium te onttrekken aan de botten, waardoor melk per saldo de botten juist zou verzwakken.[9] Dit zou volgens hem bevestigd worden door het feit dat in landen waar veel zuivel geconsumeerd wordt, osteoporose meer voorkomt dan in landen waar weinig zuivel wordt geconsumeerd.[9]
  +
  +
Bezwaren tegen het gebruik van melk als voedingsmiddel
  +
Er worden bezwaren geuit met betrekking tot het gebruiken van melk en melkproducten. De argumenten van tegenstanders van het nuttigen van melk zijn met name de volgende:
  +
  +
Het zou onnatuurlijk zijn dat mensen na de zoogperiode nog melk blijven drinken en dan ook nog eens van een andere diersoort. Daarbij wordt vaak de vergelijking gemaakt dat koemelk voor kalfjes is zoals moedermelk voor baby's is.
  +
Melk zou geen noodzakelijk voedsel zijn omdat de voedingsstoffen van melk ook in andere producten voldoende aanwezig zijn. Voor dit argument wordt vaak gewezen op landen waar de bevolking (onder andere wegens lactose-intolerantie) weinig melk en andere zuivelproducten gebruikt, maar toch gezond is. Zo heeft Japan een heel lage zuivelconsumptie per hoofd van de bevolking, maar de hoogste levensverwachting ter wereld.
  +
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het drinken van melk eerder tot zwakkere dan tot sterkere botten leidt.[4][5][6][7][8][9]
  +
Volgens verschillende wetenschappelijke studies bestaat er een verband tussen de consumptie van melk en prostaatkanker.[10][11][12][13][14]
  +
Uit Zweeds wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het drinken van melk de kans op eierstokkanker vergroot.[15]
  +
Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat de consumptie van melk de kans op acne vergroot.[16]
  +
De productie van melk zou gepaard gaan met dierenleed. Voor dit argument worden verschillende voorbeelden aangedragen. Zo worden koeien steeds opnieuw zwanger gemaakt om te bevallen van een kalf dat binnen een paar dagen al bij de moeder wordt weggehaald. Daarnaast worden stiertjes vaak al snel gedood (omdat ze geen melk kunnen geven) en wordt de koe na elke bevalling steeds weer gedwongen om grote hoeveelheden melk te geven. Bij een moderne bedrijfsvoering komen de dieren niet of weinig buiten.
  +
De productie van melk zou slecht zijn voor het milieu vanwege de grote hoeveelheden voedsel, waaronder veel krachtvoer, die nodig zijn voor de koeien. Daarnaast stoten ze grote hoeveelheden methaan uit, een sterker broeikasgas dan kooldioxide.
  +
Wereldwijde productie
  +
Topproducenten van koeienmelk 2018[17]
  +
Land Productie (ton)
  +
Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten 98.690.477
  +
Vlag van Indonesië Indonesië 89.833.590
  +
Vlag van Brazilië Brazilië 33.839.864
  +
Vlag van Duitsland Duitsland 33.064.833
  +
Vlag van China China 30.745.600
  +
Vlag van Rusland Rusland 30.345.525
  +
Vlag van Frankrijk Frankrijk 25.541.269
  +
Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland 21.392.000
  +
Vlag van Turkije Turkije 20.036.877
  +
Vlag van Pakistan Pakistan 16.722.000
  +
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk 15.311.000
  +
Vlag van Polen Polen 14.171.153
  +
Vlag van Mexico Mexico 12.005.692
  +
Vlag van Italië Italië 11.944.450
  +
Vlag van Nederland Nederland 10.634.163
  +
Vlag van Argentinië Argentinië 10.526.600
  +
Vlag van Oezbekistan Oezbekistan 10.415.660
  +
Vlag van Oekraïne Oekraïne 10.064.000
  +
Vlag van Australië Australië 9.289.000
  +
Vlag van Ierland Ierland 7.810.260
  +
Literatuur
  +
Mark Kurlansky, Melk. Een 10.000-jarige haat-liefdeverhouding, 2019. ISBN 9789000366637
  +
Bronnen
  +
Hyfoma. Pasteuriseren, steriliseren, UHT - hyfoma.com
  +
Hyfoma. Procesbeschrijving boter - hyfoma.com
  +
Samenstelling van kamelenmelk - kamelka.nl
  +
Referenties
  +
  +
(en) NCBI. Chronic systemic D-galactose exposure induces memory loss, neurodegeneration, and oxidative damage in mice: protective effects of R-alpha-lipoic acid., 15 augustus 2006.
  +
(en) BioMed Central. Effects of IMOD™ and Angipars™ on mouse D-galactose-induced model of aging, 27 oktober 2012.
  +
(en) NCBI. D-Galactose Effectiveness in Modeling Aging and Therapeutic Antioxidant Treatment in Mice, december 2010.
  +
Feskanich, D, Willett, W C, Stampfer, M J, Colditz, G A (1997-6). Milk, dietary calcium, and bone fractures in women: a 12-year prospective study.. American Journal of Public Health 87 (6): 992–997. ISSN:0090-0036. PMID: 9224182. PMC: 1380936.
  +
(en) Kanis, John A., Johansson, Helena, Oden, Anders, De Laet, Chris, Johnell, Olof (2005-07-01). A meta-analysis of milk intake and fracture risk: low utility for case finding. Osteoporosis International 16 (7): 799–804. ISSN:1433-2965. DOI: 10.1007/s00198-004-1755-6.
  +
Feskanich, Diane, Bischoff-Ferrari, Heike A, Frazier, Lindsay, Willett, Walter C. (Januari 2014). Milk Consumption During Teenage Years and Risk of Hip Fractures in Older Adults. JAMA pediatrics 168 (1): 54–60. ISSN:2168-6203. PMID: 24247817. PMC: 3983667. DOI: 10.1001/jamapediatrics.2013.3821.
  +
(en) Byberg, Liisa, Melhus, Håkan, Lemming, Eva Warensjö, Basu, Samar, Langenskiöld, Sophie (2014-10-28). Milk intake and risk of mortality and fractures in women and men: cohort studies. BMJ 349: g6015. ISSN:1756-1833. PMID: 25352269. DOI: 10.1136/bmj.g6015.
  +
Hilliard, Constance B (2016-06-29). High osteoporosis risk among East Africans linked to lactase persistence genotype. BoneKEy Reports 5. ISSN:2047-6396. PMID: 27408710. PMC: 4926535. DOI: 10.1038/bonekey.2016.30.
  +
Tros Radar: De Mythes over Melk. Geraadpleegd op 12 mei 2019.
  +
Li-Qiang Qin, Jia-Ying Xu, Pei-Yu Wang, Takashi Kaneko, Kazuhiko Hoshi, Akio Sato (2004-01-01). Milk Consumption Is a Risk Factor for Prostate Cancer: Meta-Analysis of Case-Control Studies. Nutrition and Cancer 48 (1): 22–27. ISSN:0163-5581. PMID: 15203374. DOI: 10.1207/s15327914nc4801_4.
  +
(en) DAVID A. SNOWDON, RONALD L. PHILLIPS, WARREN CHOI (1984-08-01). DIET, OBESITY, AND RISK OF FATAL PROSTATE CANCER1. American Journal of Epidemiology 120 (2): 244–250. ISSN:0002-9262. DOI: 10.1093/oxfordjournals.aje.a113886.
  +
Li-Qiang Qin, Pei-Yu Wang, Takashi Kaneko, Kazuhiko Hoshi, Akio Sato (2004-01-01). Estrogen: one of the risk factors in milk for prostate cancer. Medical Hypotheses 62 (1): 133–142. DOI: 10.1016/S0306-9877(03)00295-0.
  +
June M. Chan, Peter H. Gann, Edward L. Giovannucci (2005-11-10). Role of Diet in Prostate Cancer Development and Progression. Journal of Clinical Oncology 23 (32): 8152–8160. ISSN:0732-183X. DOI: 10.1200/JCO.2005.03.1492.
  +
J. M. Chan, M. J. Stampfer, J. Ma, P. H. Gann, J. M. Gaziano, E. L. Giovannucci (October 2001). Dairy products, calcium, and prostate cancer risk in the Physicians' Health Study. The American Journal of Clinical Nutrition 74 (4): 549–554. ISSN:0002-9165. PMID: 11566656.
  +
(en) Larsson, Susanna C., Bergkvist, Leif, Wolk, Alicja (2004-11-01). Milk and lactose intakes and ovarian cancer risk in the Swedish Mammography Cohort. The American Journal of Clinical Nutrition 80 (5): 1353–1357. ISSN:0002-9165. DOI: 10.1093/ajcn/80.5.1353.
  +
(en) Spencer, Elsa H., Ferdowsian, Hope R., Barnard, Neal D. (2009). Diet and acne: a review of the evidence. International Journal of Dermatology 48 (4): 339–347. ISSN:1365-4632. DOI: 10.1111/j.1365-4632.2009.04002.x.
  +
Food and Agriculture Organization of The United Nations
  +
Externe links
  +
  +
boerderijzuivel.nl: Rauwe melk thermiseren en pasteuriseren, 15 oktober 2013
  +
Trouw. Thermiseren en pasteuriseren,12 april 2014.
  +
Quest: Voedselmythe gecheckt: van melk krijg je sterke botten, 1 mei 2019
  +
Zie de categorie Milk van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
  +
Wikibooks heeft meer over dit onderwerp: Melkwinning.
  +
Categorie: Melk
  +
Navigatiemenu
  +
Niet aangemeld
  +
Overleg
  +
Bijdragen
  +
Registreren
  +
Aanmelden
  +
ArtikelOverleg
  +
LezenBewerkenBrontekst bewerkenGeschiedenisZoeken
  +
Doorzoek Wikipedia
  +
Hoofdpagina
  +
Vind een artikel
  +
Vandaag
  +
Etalage
  +
Categorieën
  +
Recente wijzigingen
  +
Nieuwe artikelen
  +
Willekeurige pagina
  +
Informatie
  +
Gebruikersportaal
  +
Snelcursus
  +
Hulp en contact
  +
Donaties
  +
Hulpmiddelen
  +
Links naar deze pagina
  +
Verwante wijzigingen
  +
Bestand uploaden
  +
Speciale pagina's
  +
Permanente koppeling
  +
Paginagegevens
  +
Deze pagina citeren
  +
Wikidata-item
  +
Afdrukken/exporteren
  +
Boek maken
  +
Downloaden als PDF
  +
Printvriendelijke versie
  +
In andere projecten
  +
Wikimedia Commons
  +
Wikibooks
  +
WikiWoordenboek
  +
  +
In andere talen
  +
Català
  +
Deutsch
  +
English
  +
Français
  +
Frysk
  +
Bahasa Indonesia
  +
Limburgs
  +
Plattdüütsch
  +
Türkçe
  +
Nog 187
  +
Koppelingen bewerken
  +
Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 14 mei 2021 om 12:41.
  +
De tekst is beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen, er kunnen aanvullende voorwaarden van toepassing zijn. Zie de gebruiksvoorwaarden voor meer informatie.
  +
Wikipedia® is een geregistreerd handelsmerk van de Wikimedia Foundation, Inc., een organisatie zonder winstoogmerk.
  +
PrivacybeleidOver WikipediaVoorbehoudMobiele weergaveOntwikkelaarsStatistiekenCookiesverklaringWikimedia FoundationPowered by MediaWiki

Versie van 21 mei 2021 12:01

Welkom in de Boomhut!
Boomhut1.png

Welkom in de Boomhut van WikiKids! Hier kun je als gebruiker je vragen stellen aan andere gebruikers of moderatoren over hoe WikiKids werkt, en hoe je kan helpen. Heb je een vraag? Klik dan op "nieuw bericht" bovenaan de pagina of klik hieronder om direct een nieuwe vraag te stellen!

  • Oude vragen vind je in het archief van de Boomhut.


Klik hier om een vraag over WikiKids te stellen!
WikiBanner-1.gif

maken

hoe maak je een aktikel

Kijk HIER maar eens! Groetjes, Paul -PaulD (Overleg) 3 apr 2021 11:25 (CEST)

waarom staat er niet informatie op dit platform wat ik zoek?

ik kan sommige woorden niet vinden en vind dit niet zo fijn. Want het staat wel in Wikkipedia maar ik snap dat niet want daar zitten lastige woorden in die ik niet snap.


Ik hoop dat jullie de uitleg van deze woorden op het platform kunnen zetten met betekenis:

1.Koran 2. Zonden 3. Bezinnig 4.solidariteit 5. religies 6. Religieuze



Ik hoop dat het jullie gaat lukken!


                        Gr. ikbenRoos

probeer geen verbuiging te hebben in het woord waar je op zoekt: dus bijvoorbeel religieus in plaats van religieuze. groetjes ponyprutser

Hoi Ikbenroos, als je in de zoekbalk deze begrippen invoert kan ik de betekenis wel vinden. Koran, zonde, solidariteit en religie hebben gewoon artikelen; alleen bezinnig heeft geen artikel. Mvg, Twemoji 1f33b.svg Mike1023 Twemoji 1f33b.svg 7 apr 2021 12:19 (CEST)
Ik denk dat IkbenRoos bezinning bedoelt. zie Stilstaan_bij. Mvg, Hanssain (overleg) 3 mei 2021 17:13 (CEST)

rode kruis

wat is het rode kruis en hoe ontstont het.

Hoi, het antwoord vindt je hier (klik hier). Mvg, Twemoji 1f33b.svg Mike1023 Twemoji 1f33b.svg 7 apr 2021 17:33 (CEST)

Woordgebruik

Hallo,

Ik lees daar: https://wikikids.nl/WikiKids o.a. het volgende:

WikiKids is een interactieve Nederlandstalige internet-encyclopedie geschreven voor en door kinderen.

Ik denk dat deze tekst wel wat mag worden aangepast, want het lijkt erop dat er toch wel (inclusief mijzelf) veel volwassenen aan artikelen werken. Nu hoeft dat geen probleem te zijn, maar ik vind wel dat het taalgebruik niet van een volwassene moet zijn, maar dat op begrijpelijk leerling niveau geschreven moet worden.

Als ik bijvoorbeeld op een genomineerde pagina kijk: https://wikikids.nl/Volksrepubliek_China en daar de volgende teksten tegenkom:

- In de negentiende eeuw en eerste helft van de twintigste eeuw was China zoals vele landen in de wereld gedeeltelijk gekolonialiseerd en bezet door westerse imperialistische machten.

- Zo werd Mongolië een de-facto satellietstaat van Sovjet-Unie en is Mongolië tot vandaag de dag sterk gerussiseerd.

- Nadat het Volksrepubliek van China in 1949 is gesticht, werd Tibet in 1950 gerepatrieerd.

Dan heb ik toch wel mijn vraagtekens over de begrijpelijke leesbaarheid van deze WikiKids teksten. Natuurlijk hoeft niet alles gesimplificeerd te worden, maar in de aangehaalde teksten staan woorden die zelfs een groot deel van de volwassenen niet begrijpen of zelfs incorrect zijn.

Ik begrijp dan ook niet zo goed dat deze China-pagina genomineerd wordt of kan worden. - Deze reactie werd toegevoegd door Jdremmers (overleg | bijdragen)

Hi Jdremmers, het klopt inderdaad momenteel veel volwassenen (waaronder ikzelf) meehelpen met het schrijven van artikelen. Het taalgebruik moet daarentegen wel voor kinderen begrijpelijk zijn. WikiKids werd oorspronkelijk wel grotendeels door kinderen geschreven, maar de afgelopen jaren hebben echter steeds minder nieuwe kinderen zich aangemeld (ik veronderstel dat het coronapandemie daar ook mee te maken heeft, aangezien ik snap dat je ook niet de hele dag voor de PC wilt zitten). Het is desalniettemin van belang dat artikelen op een begrijpelijke manier voor kinderen worden geschreven. Het artikel Volksrepubliek China is weliswaar genomineerd, maar heeft ook geen stemmen vóór gehad. Naast het updaten van het artikel in kwestie, dienen ook deze zinnen wat geknipt en versimpeld te worden (woorden als imperialistisch, satellietstaat, russificatie en repatriatie zijn te moeilijk). In sommige artikelen staan wel moeilijke woorden, maar deze zijn meestal gelinkt naar een andere pagina, tonen een betekenis als men op dat wordt klikt (wb-sjabloon) of het wordt in de zin daarna uitgelegd. Ik kan soms wel begrijpen dat zo nu en dan per ongeluk vergeten wordt. Ik hoop hiermee de vraag te hebben beantwoord. Mvg, Twemoji 1f33b.svg Mike1023 Twemoji 1f33b.svg 7 apr 2021 20:01 (CEST)

Bang

Als je bang ben wat moet je dan doen????????

Neem een pilletje van dokter Vogel. Want dokter Vogel helpt, zie ik altijd op de televisiereclame. Groetjes, Paul -PaulD (Overleg) 9 apr 2021 19:47 (CEST)

Oke dank je

Denk aan iets positiefs, bijvoorbeeld wat u die dag allemaal (goed) had gedaan. Of ga aan iets leuks denken wat je over een tijdje gaat doen. Maar als dat allebij niet werkt, kunt u het best naar uw ouders gaan, om te vragen of zij bij u willen blijven, of zelfs een goede oplossing hebben. Slaap lekker!
Mvg, Sir Tim Berners-Lee (cropped).jpg Timothy John (Tim) Berners-Lee Belajar web.jpg Overleg

Facebook

ik kan niet op facebook

Jij was toch van die Storio Max tablet van Vtech? Je kan op internet, anders zou je deze vraag niet kunnen stellen. Dan zitten er waarschijnlijk beperkingen aan en zijn bepaalde sites zoals Facebook geblokkeerd. Vraag je ouders of ze die blokkade kunnen opheffen. Groetjes, Paul -PaulD (Overleg) 10 apr 2021 11:56 (CEST)

Oke waar kan je het da wel op

Kijk HIER nog eens. Ik denk dat je te jong bent om op Facebook te mogen. Groetjes, Paul -PaulD (Overleg) 10 apr 2021 14:23 (CEST)

Hoe oud moet je zijn

18 jaar oud. Twemoji 1f33b.svg Mike1023 Twemoji 1f33b.svg 10 apr 2021 17:13 (CEST)

O ik ben 10 maak niks uit Doei

Mike, je kan vanaf 16 of 13, niet 18. Mvr, ArtgamerTeachesTech. (overleg) 15 apr 2021 12:12 (CEST)

Dat klopt, ArtgamerTeachesTech. Het is vanaf 16 jaar oud in West-Europa, maar buiten Europa is het vanaf 13 jaar oud.
Mvg, Sir Tim Berners-Lee (cropped).jpg Timothy John (Tim) Berners-Lee Belajar web.jpg Overleg

is roblox leuk?

ik vind het heel leuk ;)

Als u Roblox heel leuk vind, zal dat waarschijnlijk ook zo zijn. De link naar de website is toch Roblox.com? Ik hoor van u. Met vriendelijke groet Sir Tim Berners-Lee (cropped).jpg Timothy John (Tim) Berners-Lee Belajar web.jpg Overleg

ja de link is roblox.com (en ja het is een leuk spel) groetjes, BIGsmileKlik hier om een vraag te stellen! 15 apr 2021 14:44 (CEST)

A fijn, heel erg bedankt, jongeman. Nu kan ik het ook eens proberen.
Mvg, Sir Tim Berners-Lee (cropped).jpg Timothy John (Tim) Berners-Lee Belajar web.jpg Overleg
Ik denk dat er een foutje is. Het is niet roblox.com, maar web.roblox.com The Egg-zeer inspirerend verhaalArtikelTyperfoutje 15 apr 2021 16:59 (CEST)
Ik denk dat ik snap wat u bedoeld, er zijn namelijk meerdere webadressen mogelijk, voor één website. Neem bijvoorbeeld mijn eigen uitvinding www. , maar ook http:// of https://, of zoals bij u, web.
Mvg, Sir Tim Berners-Lee (cropped).jpg Timothy John (Tim) Berners-Lee Belajar web.jpg Overleg


dankje

donald duck

waar is donald duck nu

In een tv-serie ;-) Ik begrijp de vraag niet zo goed, kun je hem beter uitleggen? The Egg-zeer inspirerend verhaalArtikelTyperfoutje 15 apr 2021 19:35 (CEST)

of in een stripblad ;) mvg, BIGsmileKlik hier om een vraag te stellen! 22 apr 2021 15:56 (CEST)

of in disneyland mvg ponyprutser

Linter

Hoi! Zou het mogelijk zijn om de linterverlenging toe te voegen. Het zou nuttig zijn om Lint-fouten op te sporen en te corrigeren.--ANGELO (aka AjejeBrazorf) 16 apr 2021 13:58 (CEST)

hart

wat is een aangeboren hart afwijking.

Lees hier meer over het hart ---> [1]
Mvg, Sir Tim Berners-Lee (cropped).jpg Timothy John (Tim) Berners-Lee Belajar web.jpg Overleg 17 apr 2021 10:50 (CEST)
In het artikel [2] wordt vooral de werking van het hart beschreven. Op het moment dat het hart niet functioneert (werkt) zoals het zou moeten, dan spreek je over een afwijking. Is die afwijking er al op het moment van de geboorte, dan heet dat een aangeboren hartafwijking. Natuurlijk kun je ook op latere leeftijd afwijkingen aan het hart krijgen, bijvoorbeeld door een soort slijtage. Die kan bijvoorbeeld ontstaan door stress. Ook bijvoorbeeld een ongeval kan zorgen voor beschadigingen en daardoor niet goed werken van het hart. Kijk voor je vraag eventueel op: [[3]]. Mvg Hanssain (overleg) 3 mei 2021 17:23 (CEST)

Ik heb de aangeboren hartafwijking alcapa, Google daar maar eens op. Mvg ponyprutser

Brookhaven op Roblox

Hallo is er al een onderwerp over Brookhaven?AnnaB (overleg)

Wat is een moderator

Nee, daat onderwerp bestaat nog niet
Een moderator is een Wikikids gebruiker, maar dan met extra rechten. Wil je meer informatie, klik dan Hier
Mvg, Sir Tim Berners-Lee (cropped).jpg Timothy John (Tim) Berners-Lee Belajar web.jpg Overleg 20 apr 2021 16:52 (CEST)

frikandel

hoe word een frikandel gemaakt

Lees op deze externe website meer over hoe frikandellen worden gemaakt, en op deze Wikikids pagina meer informatie over frikandellen
Succes met bereiden!!


Mvg, Sir Tim Berners-Lee (cropped).jpg Timothy John (Tim) Berners-Lee Belajar web.jpg Overleg 21 apr 2021 08:53 (CEST)

vijfhuizen

waar ligt het dorp vijfhuizen?

Vijfhuizen ligt op 52°21'0"NB en 4°40'37"OL en valt onder de gemeente Haarlemmermeer Groetjes, Paul -PaulD (Overleg)

veel

welke soorten scrunsies zijn er.

Heel veel. Kijk HIER maar eens! Groetjes, Paul -PaulD (Overleg) 21 apr 2021 18:39 (CEST)

naam

wetten jullie een paar zeehonden namen.

Kijk eens of je HIER mee verder komt. Groetjes, Paul -PaulD (Overleg) 21 apr 2021 18:45 (CEST)

weet

weten jullie een paar knuttsel ideeen

Kijk HIER eens. Groetjes, Paul -PaulD (Overleg) 21 apr 2021 18:50 (CEST)

anwb

wat is streetwisse

Dat wil zeggen ervaren op straat, in het verkeer. Zie HIER eens. Groetjes, Paul -PaulD (Overleg) 23 apr 2021 09:22 (CEST)

doe

zing een liedje

Wat zou je HIER van zeggen? Groetjes, Paul -PaulD (Overleg) 23 apr 2021 09:28 (CEST)
Of deze misschien? The Egg-zeer inspirerend verhaalArtikelTyperfoutje 16 mei 2021 16:48 (CEST)

Wikikids verlaten

Hallo, Ik ga wikikids verlaten. Ik vond het hier heel leuk! Groetjes Finn4567

Nu ja, het waren twee fantastische dagen! Groetjes, Paul -PaulD (Overleg) 24 apr 2021 18:54 (CEST)

Hoi paul, Ik denk toch dat ik nog 3 jaartjes ga blijven! Want ik vind het hier te leuk.

Groetjes Finn4567

Artikel van de week

Hallo allemaal, Ik heb een vraagje hoe kom je op de pagina dat je kan stemmen op de artikel en zelf een artikel kan normineren voor artikel van de week. Groetjes Slang2000

Hoi Slang, voor een artikel van de week kun je niet stemmen. Je kan wel een voorstel doorgeven voor een artikel van de week aan een moderator. Een tijd geleden had ik in het ClubHuis gevraagd op er nog suggesties waren. Mocht je nog een suggestie hebben kun je het aan me doorgeven; ik zoek er nog een paar! Mvg, Twemoji 1f33b.svg Mike1023 Twemoji 1f33b.svg 24 apr 2021 19:26 (CEST)

hulp

als ik een vraag stel en ik krijg antwwoord n meestal staat er klik hier maar daar kan ik niet in .

Als je op het woordje "HIER" drukt, moet je uitkomen bij een site waar dieper op het onderwerp, waarnaar gevraagd wordt, wordt ingegaan. Probeer het nog maar eens. Groetjes, Paul -PaulD (Overleg) 25 apr 2021 11:02 (CEST)

gebrobeert maar lukt niet.

Druk HIER nog eens op! En? Groetjes, Paul -PaulD (Overleg) 26 apr 2021 19:28 (CEST)

defenitie van macht

wat is de defenitie van macht?

Een definitie is een duidelijke omschrijving. Macht is kracht of sterkte. Groetjes, Paul -PaulD (Overleg) 25 apr 2021 10:57 (CEST)

Formulier maken op Profielpagina

Hoi, Hoe kan ik een formulier maken op mijn profiel pagia?

Bedoel je soms een tabel? Ga dan naar een pagina met een tabel, en kijk voor de code op de bijbehorende bewerkingspagina. Groetjes, Paul -PaulD (Overleg) 25 apr 2021 14:20 (CEST)

Nee, Ik bedoel dat een gebruiker een e-mail naar mij kan sturen op wikikids. Volgens mij kan je dat doen op je profielpagina! Maar ik weet niet waar die knop zit

Dat kun je invullen op "voorkeuren" op je gebruikerspagina. Groetjes, Paul -PaulD (Overleg) 25 apr 2021 14:33 (CEST)

namen lijst

is er een lijst met gebruikersnamen van alle mensen die ooit geblokeerd zijn?

Ja, HIER. Groetjes, Paul -PaulD (Overleg) 25 apr 2021 14:18 (CEST)

protestantisme

kan iemand mij meer uitleg geven over het protestantisme

Kijk HIER maar eens! Groetjes, Paul -PaulD (Overleg) 26 apr 2021 21:38 (CEST)

Koningsdag

Iedereen gefeliciteerd met de koning

waarom is wikikids er eigenliijk?

waarom is wikikids er eigenliijk?

Om een alternatief te bieden voor Wikipedia, dat voor veel kinderen vaak te lastig is. Groetjes, Paul -PaulD (Overleg) 28 apr 2021 18:55 (CEST)

wanneer was koningin wilamina koningin

wanneer was koningin wilamina koningin ?

Ze was van 1890 tot 1948 koningin. Meer informatie over haar kun je vinden op Wilhelmina der Nederlanden. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 29 apr 2021 08:58 (CEST)

waarom zijn julie er

waaarom zijn julie er

en hoe moet je je vraaag versturen

Een antwoord hierop kun je bij een vraag hierboven vinden. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 29 apr 2021 09:34 (CEST)

opmars

ik ken de opmars niet en ik vind het niet

Dag Amelie. Leuk dat je er bent! Maar ik heb wel een probleempje. Ik snap niet precies wat je bedoelt met je vraag. Zou je dat nog even kunnen uitleggen? Groetjes, Paul -PaulD (Overleg) 1 mei 2021 12:50 (CEST)
heeft het soms iets te maken met de opmars van Hitler, of juist van de bevrijders misschien? Hanssain (overleg) 2 mei 2021 17:12 (CEST)

Bewerkingsstilte 4 mei (morgen)

Beste allemaal, wegens Nationale Dodenherdenking vragen wij alle gebruikers van WikiKids om om 8 uur 's avonds twee minuten stilte te houden uit respect voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en vredesmissies sindsdien. Dit bericht zal morgen ook, als herinnering, in de sitenotice en op onze sociale media komen te staan. Alvast bedankt voor iedereens medewerking! Mvg, Twemoji 1f33b.svg Mike1023 Twemoji 1f33b.svg 3 mei 2021 15:09 (CEST)

mies

ik ben mijn kat mies kwijt wetten jullie waar ze is.:( :( :(

Kijk HIER eens om haar op te sporen! Groetjes, Paul -PaulD (Overleg) 4 mei 2021 18:34 (CEST)

Ik vind het heel zielig heb je hem al gevonden

Bovenstuk

Ik zie boven artikel, lezen,brontekst bewerken,speciaal en nog veel meer maar niet bewerken.

"Brontekst bewerken" is via de wikicodes (html), "bewerken" is rechtstreeks in de tekst (WYSIWYG). Laatstgenoemde mogelijkheid ontbreekt inderdaad op deze pagina. Groetjes, Paul -PaulD (Overleg) 5 mei 2021 20:40 (CEST)

waarom

waarom is een pizza doos niet rond

Lees HIER voor de oplossing van dit vraagstuk! Groetjes, Paul -PaulD (Overleg) 8 mei 2021 20:01 (CEST)

Het verdrag van Antarctica

Hoi,

Antarctica heeft een verdrag en een verdeling maar ik kan niks vinden wat voor en door kinderen geschreven is ook niet op wikikids Weten jullie nog iets?? groetjes me

Er staat in het wikikids-artikel Antarctica wel iets over. Uitgebreider op Wikipedia, zie aldaar. Groetjes, Paul -PaulD (Overleg) 9 mei 2021 20:29 (CEST)

Sorry, maar het is te lastig het is voor een werkstuk namelijk

Weten jullie nog iets makkelijkers?

Hi, ik had wat tijd over en heb een artikel over het Verdrag inzake Antarctica geschreven. Mij leek het wel een leuk en belangrijk onderwerp. Succes met je werkstuk! Mvg, Twemoji 1f33b.svg Mike1023 Twemoji 1f33b.svg 11 mei 2021 20:42 (CEST)

Bedankt! Hier lukt het vast mee mvg Ponyprutser

4 en 5 mei

weet iemand nog iets oer 4 en 5 mei groetjes Jim

Een artikel kan altijd worden aangevuld als jij of iemand anders vindt dat er iets ontbreekt. Groetjes, Paul -PaulD (Overleg) 11 mei 2021 17:44 (CEST)

Misschien heb je hier nog iets aan:https://www.4en5mei.nl/ Mvg ponyprutser

Kop in artikel

Hey,

Kan iemand mij alstublieft vertellen hoe je een kop plaatst in een artikel?

Alvast bedankt, Mr.Socrates Mr.Socrates (overleg) 11 mei 2021 17:20 (CEST)Mr.Socrates

Bij een nieuw artikel wordt de kop er automatisch boven gezet. Tussenkopjes in de tekst staan tussen 2 of 3 istekens, zo dus: == aaa == of === bbb === . Groetjes, Paul -PaulD (Overleg) 11 mei 2021 17:52 (CEST)
ok bedankt

Rondleiding

Hallo,

Ik ben hier nieuw op wikikids! Kan ik een rondleiding krijgen?

Groetjes Finn,

Het is nu: 07:48

Heb je het Kidsportaal al gelezen? Daar staat veel informatie in. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 13 mei 2021 12:08 (CEST)

Nee ik zal gelijk gaan kijken! Finn321 (overleg) 14 mei 2021 06:34 (CEST)

Groetjes Finn

Handtekening

Hallo,

Hoe kan ik mijn handtekening achter mijn bericht zetten? Mvg, Finn (overleg) 15 mei 2021 06:38 (CEST)

Plaats 4 tildes achter elkaar aan het eind van je bericht, zo dus ~~~~. Groetjes, Paul -PaulD (Overleg) 14 mei 2021 17:43 (CEST)

woord

Hoi,

Wat betekent internationale relaties? VG Me

Dat zijn de diplomatieke contacten die een staat met andere staten onderhoudt. Groetjes, Paul -PaulD (Overleg) 14 mei 2021 20:19 (CEST)

Gebruikerspagina

Hoi hoi!

Ik heb gisteren een pagina bewerkt en nu kan ik nog steeds geen gebruikerspagina aanmaken. Wie kan me helpen?

XXX Meisjedjamila Meisjedjamila (overleg) 15 mei 2021 14:46 (CEST)

PS: is apoo er nog?

Volgens mij is apoo er niet meer Wikigirl2009 (overleg) 15 mei 2021 14:52 (CEST)
Het is raar dat je geen gebruikerspagina kan aanmaken. Wikigirl2009 (overleg) 15 mei 2021 14:55 (CEST)
PS: Ben je echt Meisjedjamila?
@Meisjedjamila Apoo is er helaas niet meer. Gelukkig zijn er nog wel andere moderatoren die je kunnen helpen. Als het goed is kun je nu een bewerking doen. Je kon pas je eigen gebruikerspagina aanmaken als je meer dan 2 bewerkingen had gedaan. Dat had je nog niet gedaan, maar nu kan dat wel. Groetjes Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 15 mei 2021 16:32 (CEST)
PS: We zouden het fijn vinden als je je naam laat veranderen, dat omdat je een bekende YouTuber in je naam gebruikt @Meisjedjamila.

Oke bedankt. PS: hoe kan ik mijn naam veranderen? Meisjedjamila (overleg) 16 mei 2021 13:03 (CEST)

Dat kun je doen door een nieuw account aan te maken. Mvg, Twemoji 1f33b.svg Mike1023 Twemoji 1f33b.svg 16 mei 2021 13:20 (CEST)

Oke ik ga een nieuw account aanmaken. Meisjedjamila (overleg) 17 mei 2021 16:07 (CEST) Hoi dit is mijn nieuwe account. Mag deze naam wel? Foxy (overleg) 17 mei 2021 16:13 (CEST)

Helemaal goed! Twemoji 1f33b.svg Mike1023 Twemoji 1f33b.svg 17 mei 2021 20:09 (CEST)

Vitaminepillen

Hoi,

Ik zoek informatie over vitaminepillen. Waar kan ik dat vinden?

Groet, wikigirl2009 Wikigirl2009 (overleg) 16 mei 2021 13:02 (CEST)

Kijk HIER eens! Groetjes, Paul -PaulD (Overleg) 16 mei 2021 13:24 (CEST)

Heel erg bedankt Groet, Wikigirl2009 Wikigirl2009 (overleg) 19 mei 2021 15:37 (CEST)

Gemeenten Oost-Vlaanderen

Dag allemaal,

Ik kreeg een mail binnen met de opmerking dat de gemeenten in oost – Vlaanderen niet meer up to date zijn door fusies. Zou iemand dat kunnen verbeteren? Alvast bedankt! Gerard Dummer_overleg Wikipop.PNG · (MOD) 17 mei 2021 11:25 (CEST)

Ik zal er vanmiddag even naar kijken en zal ook meteen Antwerpen en Limburg nalopen, aangezien daar ook fusies geweest zijn. Twemoji 1f33b.svg Mike1023 Twemoji 1f33b.svg 17 mei 2021 12:04 (CEST)
Top! Dank je! Gerard Dummer_overleg Wikipop.PNG · (MOD) 18 mei 2021 09:52 (CEST)

ter aanvulling van de ROBLOX-categorie

hallo daar,

      ik wou vragen of er en TDS(Tower Defense Simulator(ROBLOX))pagina kon komen is heel goede game

is uitleg op fandom . com/ TDS


ten eerste: het is een mening, want ik vind bv: arsenal en tower of hell heel leuk. ten tweede: als je een artikel over iets wil dan kan je ook proberen om het zelft te maken of er iets aan te doen (-: groetjes, BIGsmileKlik hier om een vraag te stellen! 18 mei 2021 17:48 (CEST)

Apoo

Ik zag net bij een van de bovenstaande vragen dat apoo er niet meer is ): dus apoo, als je dit nog leest: bedankt voor je hulp op wikikids en dat je me hielp toen ik net begon met wikikids. grote vriendelijke groeten, BIGsmileKlik hier om een vraag te stellen! 18 mei 2021 17:53 (CEST)

Tabel

Hoi, Hoe kan je een tabel op je pagina doen? groet, Wikigirl2009 🍔Wikigirl2009 (overleg) 19 mei 2021 15:48 (CEST)🍕

Informatie over tabellen kun je hier vinden. Twemoji 1f33b.svg Mike1023 Twemoji 1f33b.svg 19 mei 2021 17:12 (CEST)

Bedankt! Wikigirl2009 (overleg) 19 mei 2021 19:11 (CEST)

Clubhuis

Hoi, Hoe kan je in het clubhuis komen? groet, Wikigirl2009 Wikigirl2009 (overleg) 19 mei 2021 15:51 (CEST)

Het Clubhuis kun je hier vinden! Twemoji 1f33b.svg Mike1023 Twemoji 1f33b.svg 19 mei 2021 17:10 (CEST)

bedankt Wikigirl2009 (overleg) 19 mei 2021 19:05 (CEST)

Achtergrond

Hoi, Hoe kan je een achtergrond bij je gebruikerspagina doen? Groetjes Wikigirl2009 Wikigirl2009 (overleg) 19 mei 2021 19:22 (CEST)

Begin met een div-regeltje waarin "background" voor
achtergrondkleur staat, "font-size" voor lettergrootte en
"color" voor letterkleur. Zie voor de gebruikte code de
bewerkingspagina. Kijk ook hoe een ander
het heeft gedaan. Probeer eens hoe ver je komt.
Groetjes, Paul -PaulD (Overleg) 20 mei 2021 12:11 (CEST)

melk

Zoek dit woord op in WikiWoordenboek Melk (drank) Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Glas melk

Melken; illustratie uit een negentiende-eeuws prentenboek Melk is een vloeistof (een emulsie van vetdruppels in water) die door vrouwelijke zoogdieren wordt geproduceerd die net een nakomeling hebben gebaard, en die als voedsel dient voor die nakomeling. Melk bestaat uit water, vetten, eiwitten, lactose en zouten. De melk die mensen produceren heet moedermelk.

Voor de productie van melk voor de voedingsmiddelenindustrie wordt meestal koemelk of geitenmelk gebruikt. Op veel kleinere schaal worden schapenmelk, buffelmelk en kamelenmelk gebruikt. In Europa, Turkije en Rusland wordt ook paardenmelk geproduceerd. Buffelmelk wordt vrijwel uitsluitend voor de productie van kaas gebruikt. Vroeger werd ezelinnenmelk gebruikt als vervanger voor moedermelk, omdat het qua samenstelling sterk overeenkomt. In het noorden van Scandinavië en Rusland wordt ook rendiermelk gebruikt, in Rusland zelfs elandenmelk. In Centraal-Azië en Tibet wordt de melk van jaks gebruikt.

Heeft men het over "melk", dan wordt daar over het algemeen koemelk mee bedoeld. Het woord melk is afkomstig uit het Middelnederlands, in circa 1253 gesignaleerd. In het Oudnederlands komt het woord mlechan voor. Andere varianten hierop zijn: milch, mælk en mlec.


Inhoud 1 Vetgehalte 1.1 Nederland 2 Verwerking 3 Allergische reacties 3.1 Koemelkallergie 3.2 Lactose-intolerantie 4 Alternatieven 5 Tabel voedingsstoffen 6 Verband tussen het drinken van melk en botsterkte 7 Bezwaren tegen het gebruik van melk als voedingsmiddel 8 Wereldwijde productie 9 Literatuur Vetgehalte Melk bevat melkvet. Bij rauwe koemelk bedraagt het percentage melkvet circa 3,5% (35 g/l). Door afroming wordt het vetgehalte verlaagd.

Nederland In 1940 werd in Nederland de melkstandaardisatie ingevoerd, dat het minimale en maximale vetgehalte bepaalt voor (afgeroomde) melk die onder verschillende benamingen mag worden verkocht. In Nederland is dit vastgelegd in het Warenwetbesluit Zuivel.

Door Van Grieken (melkbedrijf) werd in 1968 halfom geïntroduceerd. Dit was halfvolle melk, die om juridische redenen nog niet zo genoemd mocht worden en een vetpercentage bezat van 1,5%. Later, toen het product goedkeuring had gekregen, mocht deze benaming wel worden gehanteerd en de productie ervan werd door andere melkverwerkende bedrijven nagevolgd, waardoor het aandeel halfvolle melk in de productie van melk steeg naar 85%.

Verwerking

Met de hand een koe melken Om melk langer houdbaar te maken moeten de meeste bacteriën worden gedood. Daarom ondergaat rauwe melk in de zuivelfabriek een aantal bewerkingen. Gekookte melk heeft echter een sterk veranderde smaak. De kunst is een compromis te vinden tussen houdbaarheid en smaak. Gebruikelijke bewerkingen zijn:

thermiseren, 15-20 seconden verhitten bij 65°C pasteuriseren, vanaf 15 seconden verhitten bij een temperatuur vanaf 72°C steriliseren, verhitten op 120°C UHT-sterilisatie, kortstondig verhitten op ultra hoge temperatuur, ca. 140°C bactofuge®, bewerken in een speciaal type centrifuge om melk te zuiveren van bacteriën en sporen koken, verhitten totdat de melk kookt, wordt in het algemeen niet fabrieksmatig toegepast wellen, van biest Uit melk kunnen diverse zuivelproducten worden gemaakt, zoals yoghurt, karnemelk, vla, kwark, kaas, slagroom, roomijs en boter.

Allergische reacties Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht. Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts. Koemelkallergie

Zie Koemelkallergie voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Bij sommige mensen reageert het immuunsysteem abnormaal op koemelkeiwitten waardoor ze eczeem op de huid ontwikkelen. Dit komt vooral voor bij zuigelingen en jonge kinderen. Twee tot zes procent van de baby's heeft deze allergie. Meestal hebben ze hier op latere leeftijd geen last meer van.

Lactose-intolerantie

Zie Lactose-intolerantie voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Lactose-intolerantie over de wereld Een liter melk of yoghurt bevat gemiddeld 40 gram suiker (4 gram per 100 ml) in de vorm van lactose. Het merendeel van de mensheid (met uitzondering van zeer jonge kinderen) is lactose-intolerant; zij hebben een onvermogen om melksuikers te verteren, waardoor ze darmklachten oplopen. Uitzondering hierop vormen voornamelijk volkeren met een Europese origine, wat kan worden verklaard door het feit dat Europeanen als een van de weinige volkeren al duizenden jaren zuivelproducten consumeren. In Azië, het Midden-Oosten, Afrika en Latijns-Amerika is de meerderheid van de bevolking lactose-intolerant. Dit geldt ook voor bijna de helft van de bevolking van het zuiden van Europa. Ondanks dat de meerderheid van de wereldbevolking lactose-intolerant is en de westerse mens tot een paar duizend jaar geleden zelf ook, wordt lactose-intolerantie in de westerse wereld toch als een ernstige aandoening gezien.

In kaas is de lactose door melkfermenten omgezet in water en kooldioxide. Kaas is dus een betere keuze dan melk of yoghurt voor mensen met lactose-intolerantie of prikkelbaredarmsyndroom.

De lactose bestaat uit twee suikers, de helft glucose en de andere helft galactose. Van galactose is door middel van wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat het bij muizen neurodegeneratieve schade, een verhoging van stresshormonen, een verlaging van werkzame antioxidanten in het bloed en chronisch geheugenverlies veroorzaakt.[1][2][3]

Alternatieven Voor wie geen dierlijke melk kan of wil drinken zijn er melkvervangers ontwikkeld.

Tabel voedingsstoffen Gemiddelde hoeveelheden per 100 ml

vrouw koe geit schaap paard buffel kameel ezel rendier jak eiwit 1,5 g 3,5 g 3,8 g 5,2 g 2,1 g 4,0 g 3,4 g vet 4,0 g 3,4 g 4,1 g 6,2 g 1,3 g 8,0 g 4,2 g 1,4 g 18,0 g 9,0 g melksuiker 6,9 g 4,6 g 4,4 g 4,2 g 6,3 g 4,9 g 4,3 g 6,3 g 2,8 g reststoffen 0,3 g 0,8 g 1,9 g 0,9 g 0,4 g 0,4 g 1,5 g Verband tussen het drinken van melk en botsterkte In melkdrinkende landen heerst een wijdverspreid geloof dat het drinken van (koe)melk zorgt voor sterke botten en kinderen groeien daar van jongs af aan op met het idee dat ze om die reden elke dag melk moeten drinken. De laatste jaren zijn er echter verschillende onderzoeken gepubliceerd die daar grote vraagtekens bij zetten.

Zo toonde een Amerikaanse studie uit 1997 aan dat de consumptie van melk en de inname van calcium door volwassen vrouwen niet leidt tot een lagere kans op heupfracturen of een gebroken onderarm.[4] Een studie uitgevoerd door wetenschappers uit verschillende landen en gepubliceerd in 2004 liet zien dat een lage consumptie van melk geen grotere kans op botbreuken tot gevolg heeft.[5] Volgens een Amerikaanse studie uit 2014 verlaagt het drinken van melk tijdens de tienerjaren niet de kans op een heupfractuur op volwassen leeftijd.[6]

Er zijn onderzoeken die hebben aangetoond dat het drinken van melk de kans op botbreuken juist vergroot. Zo blijkt uit Zweeds onderzoek uit 2014 dat zowel vrouwen als mannen die meer dan drie glazen melk per dag drinken een vergrote kans op botbreuken hebben.[7] En een onderzoek uit 2016 dat 40 landen met elkaar vergeleek, kwam tot de conclusie dat de consumptie van zuivel gepaard gaat met een verhoogde kans op een heupfractuur.[8]

In een uitzending van Tros Radar stelde de Amerikaanse biochemicus T. C. Campbell dat dierlijke eiwitten in melk zuren aanmaken die het lichaam neutraliseert door calcium te onttrekken aan de botten, waardoor melk per saldo de botten juist zou verzwakken.[9] Dit zou volgens hem bevestigd worden door het feit dat in landen waar veel zuivel geconsumeerd wordt, osteoporose meer voorkomt dan in landen waar weinig zuivel wordt geconsumeerd.[9]

Bezwaren tegen het gebruik van melk als voedingsmiddel Er worden bezwaren geuit met betrekking tot het gebruiken van melk en melkproducten. De argumenten van tegenstanders van het nuttigen van melk zijn met name de volgende:

Het zou onnatuurlijk zijn dat mensen na de zoogperiode nog melk blijven drinken en dan ook nog eens van een andere diersoort. Daarbij wordt vaak de vergelijking gemaakt dat koemelk voor kalfjes is zoals moedermelk voor baby's is. Melk zou geen noodzakelijk voedsel zijn omdat de voedingsstoffen van melk ook in andere producten voldoende aanwezig zijn. Voor dit argument wordt vaak gewezen op landen waar de bevolking (onder andere wegens lactose-intolerantie) weinig melk en andere zuivelproducten gebruikt, maar toch gezond is. Zo heeft Japan een heel lage zuivelconsumptie per hoofd van de bevolking, maar de hoogste levensverwachting ter wereld. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het drinken van melk eerder tot zwakkere dan tot sterkere botten leidt.[4][5][6][7][8][9] Volgens verschillende wetenschappelijke studies bestaat er een verband tussen de consumptie van melk en prostaatkanker.[10][11][12][13][14] Uit Zweeds wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het drinken van melk de kans op eierstokkanker vergroot.[15] Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat de consumptie van melk de kans op acne vergroot.[16] De productie van melk zou gepaard gaan met dierenleed. Voor dit argument worden verschillende voorbeelden aangedragen. Zo worden koeien steeds opnieuw zwanger gemaakt om te bevallen van een kalf dat binnen een paar dagen al bij de moeder wordt weggehaald. Daarnaast worden stiertjes vaak al snel gedood (omdat ze geen melk kunnen geven) en wordt de koe na elke bevalling steeds weer gedwongen om grote hoeveelheden melk te geven. Bij een moderne bedrijfsvoering komen de dieren niet of weinig buiten. De productie van melk zou slecht zijn voor het milieu vanwege de grote hoeveelheden voedsel, waaronder veel krachtvoer, die nodig zijn voor de koeien. Daarnaast stoten ze grote hoeveelheden methaan uit, een sterker broeikasgas dan kooldioxide. Wereldwijde productie Topproducenten van koeienmelk 2018[17] Land Productie (ton) Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten 98.690.477 Vlag van Indonesië Indonesië 89.833.590 Vlag van Brazilië Brazilië 33.839.864 Vlag van Duitsland Duitsland 33.064.833 Vlag van China China 30.745.600 Vlag van Rusland Rusland 30.345.525 Vlag van Frankrijk Frankrijk 25.541.269 Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland 21.392.000 Vlag van Turkije Turkije 20.036.877 Vlag van Pakistan Pakistan 16.722.000 Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk 15.311.000 Vlag van Polen Polen 14.171.153 Vlag van Mexico Mexico 12.005.692 Vlag van Italië Italië 11.944.450 Vlag van Nederland Nederland 10.634.163 Vlag van Argentinië Argentinië 10.526.600 Vlag van Oezbekistan Oezbekistan 10.415.660 Vlag van Oekraïne Oekraïne 10.064.000 Vlag van Australië Australië 9.289.000 Vlag van Ierland Ierland 7.810.260 Literatuur Mark Kurlansky, Melk. Een 10.000-jarige haat-liefdeverhouding, 2019. ISBN 9789000366637 Bronnen Hyfoma. Pasteuriseren, steriliseren, UHT - hyfoma.com Hyfoma. Procesbeschrijving boter - hyfoma.com Samenstelling van kamelenmelk - kamelka.nl Referenties

(en) NCBI. Chronic systemic D-galactose exposure induces memory loss, neurodegeneration, and oxidative damage in mice: protective effects of R-alpha-lipoic acid., 15 augustus 2006.
(en) BioMed Central. Effects of IMOD™ and Angipars™ on mouse D-galactose-induced model of aging, 27 oktober 2012.
(en) NCBI. D-Galactose Effectiveness in Modeling Aging and Therapeutic Antioxidant Treatment in Mice, december 2010.
Feskanich, D, Willett, W C, Stampfer, M J, Colditz, G A (1997-6). Milk, dietary calcium, and bone fractures in women: a 12-year prospective study.. American Journal of Public Health 87 (6): 992–997. ISSN:0090-0036. PMID: 9224182. PMC: 1380936.
(en) Kanis, John A., Johansson, Helena, Oden, Anders, De Laet, Chris, Johnell, Olof (2005-07-01). A meta-analysis of milk intake and fracture risk: low utility for case finding. Osteoporosis International 16 (7): 799–804. ISSN:1433-2965. DOI: 10.1007/s00198-004-1755-6.
Feskanich, Diane, Bischoff-Ferrari, Heike A, Frazier, Lindsay, Willett, Walter C. (Januari 2014). Milk Consumption During Teenage Years and Risk of Hip Fractures in Older Adults. JAMA pediatrics 168 (1): 54–60. ISSN:2168-6203. PMID: 24247817. PMC: 3983667. DOI: 10.1001/jamapediatrics.2013.3821.
(en) Byberg, Liisa, Melhus, Håkan, Lemming, Eva Warensjö, Basu, Samar, Langenskiöld, Sophie (2014-10-28). Milk intake and risk of mortality and fractures in women and men: cohort studies. BMJ 349: g6015. ISSN:1756-1833. PMID: 25352269. DOI: 10.1136/bmj.g6015.
Hilliard, Constance B (2016-06-29). High osteoporosis risk among East Africans linked to lactase persistence genotype. BoneKEy Reports 5. ISSN:2047-6396. PMID: 27408710. PMC: 4926535. DOI: 10.1038/bonekey.2016.30.
Tros Radar: De Mythes over Melk. Geraadpleegd op 12 mei 2019.
Li-Qiang Qin, Jia-Ying Xu, Pei-Yu Wang, Takashi Kaneko, Kazuhiko Hoshi, Akio Sato (2004-01-01). Milk Consumption Is a Risk Factor for Prostate Cancer: Meta-Analysis of Case-Control Studies. Nutrition and Cancer 48 (1): 22–27. ISSN:0163-5581. PMID: 15203374. DOI: 10.1207/s15327914nc4801_4.
(en) DAVID A. SNOWDON, RONALD L. PHILLIPS, WARREN CHOI (1984-08-01). DIET, OBESITY, AND RISK OF FATAL PROSTATE CANCER1. American Journal of Epidemiology 120 (2): 244–250. ISSN:0002-9262. DOI: 10.1093/oxfordjournals.aje.a113886.
Li-Qiang Qin, Pei-Yu Wang, Takashi Kaneko, Kazuhiko Hoshi, Akio Sato (2004-01-01). Estrogen: one of the risk factors in milk for prostate cancer. Medical Hypotheses 62 (1): 133–142. DOI: 10.1016/S0306-9877(03)00295-0.
June M. Chan, Peter H. Gann, Edward L. Giovannucci (2005-11-10). Role of Diet in Prostate Cancer Development and Progression. Journal of Clinical Oncology 23 (32): 8152–8160. ISSN:0732-183X. DOI: 10.1200/JCO.2005.03.1492.
J. M. Chan, M. J. Stampfer, J. Ma, P. H. Gann, J. M. Gaziano, E. L. Giovannucci (October 2001). Dairy products, calcium, and prostate cancer risk in the Physicians' Health Study. The American Journal of Clinical Nutrition 74 (4): 549–554. ISSN:0002-9165. PMID: 11566656.
(en) Larsson, Susanna C., Bergkvist, Leif, Wolk, Alicja (2004-11-01). Milk and lactose intakes and ovarian cancer risk in the Swedish Mammography Cohort. The American Journal of Clinical Nutrition 80 (5): 1353–1357. ISSN:0002-9165. DOI: 10.1093/ajcn/80.5.1353.
(en) Spencer, Elsa H., Ferdowsian, Hope R., Barnard, Neal D. (2009). Diet and acne: a review of the evidence. International Journal of Dermatology 48 (4): 339–347. ISSN:1365-4632. DOI: 10.1111/j.1365-4632.2009.04002.x.
Food and Agriculture Organization of The United Nations

Externe links

boerderijzuivel.nl: Rauwe melk thermiseren en pasteuriseren, 15 oktober 2013 Trouw. Thermiseren en pasteuriseren,12 april 2014. Quest: Voedselmythe gecheckt: van melk krijg je sterke botten, 1 mei 2019 Zie de categorie Milk van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp. Wikibooks heeft meer over dit onderwerp: Melkwinning. Categorie: Melk Navigatiemenu Niet aangemeld Overleg Bijdragen Registreren Aanmelden ArtikelOverleg LezenBewerkenBrontekst bewerkenGeschiedenisZoeken Doorzoek Wikipedia Hoofdpagina Vind een artikel Vandaag Etalage Categorieën Recente wijzigingen Nieuwe artikelen Willekeurige pagina Informatie Gebruikersportaal Snelcursus Hulp en contact Donaties Hulpmiddelen Links naar deze pagina Verwante wijzigingen Bestand uploaden Speciale pagina's Permanente koppeling Paginagegevens Deze pagina citeren Wikidata-item Afdrukken/exporteren Boek maken Downloaden als PDF Printvriendelijke versie In andere projecten Wikimedia Commons Wikibooks WikiWoordenboek

In andere talen Català Deutsch English Français Frysk Bahasa Indonesia Limburgs Plattdüütsch Türkçe Nog 187 Koppelingen bewerken Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 14 mei 2021 om 12:41. De tekst is beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen, er kunnen aanvullende voorwaarden van toepassing zijn. Zie de gebruiksvoorwaarden voor meer informatie. Wikipedia® is een geregistreerd handelsmerk van de Wikimedia Foundation, Inc., een organisatie zonder winstoogmerk. PrivacybeleidOver WikipediaVoorbehoudMobiele weergaveOntwikkelaarsStatistiekenCookiesverklaringWikimedia FoundationPowered by MediaWiki

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wikikids:Boomhut&oldid=668279"