Familiepark Drievliet

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Familiepark Drievliet
Drievliet.jpg
Enkele attracties
Slogan Dagje Drievliet, wie wil dat nou niet
Plaats Rijswijk, Vlag van Nederland Nederland
Eigenaar
Opening 1938
Sluiting
Eerdere namen
Seizoen
Oppervlakte 8 ha
Bezoekers 450.000 (2013)
Medewerkers
Omzet
Winst
Attracties 31
Achtbanen 4
Darkrides 1
Simulators
Waterattracties 2

Website
Officiële website
op RCDB
Portaal Portaalicoon Attractieparken

Familiepark Drievliet begon op een buitenplaats in Rijswijk en is uitgegroeid tot een attractiepark voor kinderen t/m 14 jaar in het Nederlandse Den Haag.

Geschiedenis

Een oude van foto van het landhuis Drievliet.

Landhuis

Drievliet kreeg zijn naam doordat er drie rivieren bij elkaar lagen, die allemaal het woord Vliet in hun naam hadden. De Vliet, de Haagse Vliet en de Delftse Vliet waren de namen. In 1611 werd Drievliet voor het eerst genoemd. Floris Balthasars was toen de eigenaar van het landhuis en de tuin erom heen. Ysbrand van der Does erfde het landhuis en de tuinen en verkocht het in 1625 aan Johan van Gogh. Van Gogh heeft waarschijnlijk het huidige herenhuis gebouwd. Van Gogh gaf het landgoed aan zijn dochter toen zij trouwde. Na haar dood kreeg haar zoon Andries van Beaumont het landgoed. Zijn zoon kreeg daarna weer het landgoed. Toen hij overleed kreeg zijn vrouw het landgoed. Zij verkocht het aan Nicolaas Evert Fournier. Hij verkocht huis weer in 1736 aan de weduwe van Jan van der Burg. Zij verkocht het weer aan C.H.Th.A. Hooft Graaflant in 1874. Hij bleef er wonen tot aan zijn dood in 1923.

Speeltuin

De nieuwe eigenaar vestigde na 1923 in het huis een café. In 1938 opende hij ook een theetuin. In 1940 werd het landgoed gekocht door de Maatschappij Drievliet. In het landhuis werd een restaurant gevestigd. In 1951 werd voor het eerst een speeltuin geopend. Deze speeltuin ontwikkelde zich in de loop der jaren tot een modern middelgroot attractiepark.

Uitbreiding

In de jaren die volgde kwamen er steeds meer attracties. Eén van de oudste is de Monorail. In 1968 werd deze geopend. In de jaren 90 kwamen er meer attracties die voor spanning moesten zorgen. De Draaikolk en de De Piraat zijn hier voorbeelden van.

Thematisering

Veel attracties zagen er uit als of ze op de kermis stonden. Drievliet wilde niet alleen veel attracties hebben, maar ook een leuk thema. Elke attractie zou in een themagebied komen te liggen. Sinds 2010 worden hierdoor een paar attracties gesloten. Een aantal attracties werden één themagebied, Lol Atol. Dit was in het thema van de oceaan. Sindsdien worden er attracties gesloten om zo een themagebied te creëren. Zo is het Spookslot in gericht in het thema Egypte.

Attracties

Zie Lijst van attracties in Familiepark Drievliet voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Films

In Drievliet zijn meerdere films opgenomen, zoals De Griezelbus (in 2005), Dik Trom (in 2010) en Mees Kees (in 2012).

Externe link

Bronnen

  1. [1]
  2. [2]
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Familiepark_Drievliet&oldid=851308"