Guglielmo Marconi

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Guglielmo Marconi

Guglielmo Giovanni Maria Marconi was waarschijnlijk de uitvinder van de radio. Hij werd geboren op 25 april 1874 in Bologna in Italië, en stierf op 20 juli 1937 in Rome. Marconi kreeg een staatsbegrafenis waarbij alle radiostations als eerbetoon 2 minuten stilte hielden.

Geschiedenis en ontdekkingen

Guglielmo's interesse in elektriciteit en natuurkunde begon al vroeg. Hij werd geïnspireerd door het werk van Clerk Maxwell, Heinrich Hertz en Nikola Tesla. In 1894, hij is dan 20 jaar, las hij het werk van Hertz, die apparatuur had ontwikkeld om elektromagnetische golven over korte afstand te zenden en ontvangen. Marconi zag mogelijkheden voor informatieverzending via radiogolven en begon een systeem voor langere afstand te ontwikkelen, als vervanging van telegrafie via draden. Gugliemo Marconi begon zijn proeven op z'n vaders landgoed en bouwde apparatuur op zolder, met hulp van zijn butler Mignani. Al snel kon hij radiogolven over korte afstanden zenden en experimenteerde hij buiten verder. Hij ontdekte dat het verlengen en rechtop zetten van de antenne leidde tot een groter bereik van de uitzending. Zo veel zelfs dat hij signalen over een afstand van zo'n 2,4 kilometer kon zenden en ontvangen. Nu begon de uitvinder de commerciële mogelijkheden van zijn experimenten in te zien. Maar Italië had al een gevestigd telegrafiesysteem, met netwerken van draden over het hele land, en zijn financieringsaanvragen werden afgewezen. Niet ontmoedigd reisde hij in 1896 naar Londen, 's werelds grootste handelsnatie met de sterke marine, de Royal Navy. Marconi dacht dat ze zijn werk wel voor communicatie op zee konden gebruiken. Het hoofd techniek van de Britse Post Office steunde de jonge Italiaan en hielp hem zijn uitvinding aan de Britse regering te demonstreren. In de paar jaar dat Marconi in het Verenigd Koninkrijk verbleef, vergrootte hij de afstand van radio-uitzendingen - eerst op land en daarna over zee. Toen werd de internationale gemeenschap ook enthousiast. Er werden stations in Frankrijk gebouwd voor de eerste radio-oversteek van het Kanaal. Dan volgde de vaart: schepen kregen 'marconikamers' met draadloze telegrafieapparatuur waarmee met het land en andere schepen kon worden gecommuniceerd. Vanuit de marconikamer van de Titanic zonden twee telegrafisten de waarschijnlijk beroemdste radiosignalen ooit uit: "It's a CQD OM (it's a distress situation old man - de telegrafisten noemden elkaar 'old man') Position 41.46 N. 50.14 W." Als de gerespecteerde Marconi 63 jaar is, overleed hij in Rome. Hij kreeg een staatsbegrafenis en als eerbetoon voor zijn gigantische bijdrage aan draadloze communicatie bleef elk radiostation ter wereld 2 minuten stil. In 1909 kreeg hij de Nobelprijs voor de natuurkunde.

5 topfeiten over Marconi

  1. Marconi installeerde radioapparatuur op het jacht van koningin Victoria zodat ze kon communiceren met haar zoon Edward VII.
  2. Marconi had geen diploma's, maar was geïnteresseerd in natuurkunde. Professor Augusto Righi gaf hem les. Hij maakte hem bekend met radiogolven.
  3. De eerste radio-uitzending over open zee ging over het Kanaal van Bristol, over 6,4 kilometer. De boodschap was: "Ben je er klaar voor?".
  4. Om als telegrafist aan de slag te kunnen bij Marconi's draadloze telegrafiebedrijf moest je morse met een snelheid van 25 woorden per minuut kunnen zenden en ontvangen.
  5. Marconi kreeg een gratis reis op de Titanic aangeboden. Maar hij besloot drie dagen eerder met de Lusitania naar de VS te gaan omdat hij daar administratie moest gaan doen. Mazzel!
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Guglielmo_Marconi&oldid=421484"