Kleurmuis: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
(18 tussenliggende versies door 10 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
  +
{{Infobox dier
{{verbeteren|Moet nodig verbeterd worden}}
 
  +
|Naam = Kleurmuis of tamme muis
De '''kleurmuis''' is een muis speciaal gefokt als huisdier.
 
  +
|Wetenschappelijke naam = Mus musculus
  +
|Afbeelding = [[Bestand:54986main_mouse_med.jpg|250px]]
  +
|IUCN-status = 5
  +
|Leefgebied =
  +
|Leefomgeving = als [[huisdier]]
  +
|Behoort tot de = [[Knaagdieren]]
  +
|AfbeeldingLeefgebied =
  +
}}
   
  +
De '''kleurmuis''' of '''tamme muis''' is een [[Muis (knaagdier)|muis]] speciaal gefokt als huisdier. De kleurmuis stamt af van de [[huismuis]].
===Groepsdier===
 
Een muis is een groepsdier. Daarom kan je het beste 2 muizen of meer aanschaffen. Als je 1 muis neemt bedenk dan goed dat het diertje vaak alleen is, als je naar school of werk gaat. En omdat het nachtdieren zijn zullen ze snachts als ze willen spelen ook alleen zijn.
 
   
  +
==Groepsdieren==
===Mannetje of vrouwtje?===
 
  +
Een kleurmuis is een groepsdier, dit betekend dat ze liever niet alleen zijn. Als een kleurmuis alleen is kan het zich erg alleen voelen en daarom nemen veel mensen er twee of meer. Vaak nemen mensen dan vaak twee mannetjes of twee vrouwtjes. Dit is om te voorkomen dat ze jongen krijgen. [[Fokker]]s nemen wel een mannetje en vrouwtje of meerdere mannetjes en vrouwtjes. De fokker wil juist dat de kleurmuizen jongen krijgen.
En als je dan muizen wilt/mag. Wat moeten het dan worden? Mannetjes of vrouwtjes?
 
De nadelen van mannetjes zijn dat ze vaak sneller stinken, omdat ze hun geur afgeven. Als je de bak niet helemaal schoon maakt en een beetje van de oude bodembedekking erin te doen, dan geven ze hun geur minder snel af. Maar altijd blijft het meer stinken dan bij vrouwtjes. Ook vechten mannetjes met elkaar, meestal alleen om de rang te bepalen. Maar wordt het bloeden, dan moet je ze natuurlijk uit elkaar houden. De voordelen van mannetjes is dat ze vaak liever en knuffeliger zijn, maar dat hoor ik van anderen. Vrouwtjes zijn veel minder knuffelig, en zijn eigenlijk meer kijkmuizen. Al kun je dat niet van elke vrouwtjesmuis zeggen! Ze geuren veel minder, maar op den duur hun plas natuurlijk wel. Vrouwen vechten bij mij bijna nooit, alleen om de rang te bepalen als er een nieuwe bij komt.
 
   
==Twee muisjes==
+
==Verzorging==
  +
[[Bestand:Pet_mouse_mini.jpg|left|300px|miniatuur|Een gevlekte kleurmuis]]
Als je twee muisjes aanschaft, koop dan óf twee mannetjes, óf twee vrouwtjes. Dan zullen ze geen jongen krijgen: want dat kunnen er erg veel zijn. Zorg ook dat de hun verblijf groot genoeg is. Een mannetje en een vrouwtje moet je alleen aanschaffen als je er zelf mee wilt fokken, en dan moet je er erg veel verstand van hebben en weten waar je ze kwijt kunt. Ze krijgen '''erg''' veel jongen dus pas er mee op. Jonge muisjes hebben allerlei speciale attributen nodig en ander voedsel. Ook wil de vader ze nog wel eens opeten, dus houd die uit de buurt.
 
  +
Een kleurmuis kan gewoon muizenvoer eten. Dit is de supermarkt of de dierenwinkel te koop. Voor de voortanden van een kleurmuis kopen veel mensen een [[knaagsteen]]. Niet alle knaagstenen zijn goed voor kleurmuizen, aangezien in sommige veel zout kan zitten. In een mineralensteen zit geen tot weinig zout. Veel mensen verwennen hun kleurmuis ook door het iets anders te geven dan voer. Je kan een muis van alles geven; gekookte aardappel, gekookte rijst, gekookte macaroni, crackertje, beschuitje, gedroogde boterham, rozijnen, noten (zonder toegevoegd zout), parkietenzaad of zonnebloempitten. Een kleurmuis mag niet iets met te veel zout, suiker, vet of water. Water in de waterfles of in een bakje kan natuurlijk geen kwaad. Een kleurmuis mag je nooit te veel lekkers geven, anders wordt de kleurmuis te dik.
   
  +
Muizen kunnen gehouden worden in kooien. Hiervan zijn er verschillende. Zorg dat er genoeg ventilatie is in de kooi, maar het niet tocht. Zorg er ook voor dat een muis kan rennen, maar ook de hoogte in kan klimmen. Dat er een minimum maat is (voor twee muizen) van 50x30x30 en dat er een afstand tussen de tralies is van 7 mm. Muizen komen met gemak door 1 cm. Zeker de jonkies. Muizen kunnen ook gehouden worden in een duna. Dit een plastic bak met daarboven een doorzichtige kap. Het voordeel hiervan is dat de bodembedekking altijd in het hok blijft en er is genoeg ventilatie, maar het kan er haast niet gaan tochten. Nadelen zijn dat de kleurmuizen niet kunnen klimmen. Als laatste worden muizen ook gehouden in een [[terrarium]] of [[aquarium]]. De voordelen zijn dat de muisjes te zien zijn door het glas zonder tralies ervoor en het makkelijk is schoon te maken. De nadelen zijn dat er geen goede ventilatie en de kleurmuizen kunnen niet tegen de wand aan klimmen.
===Kopen===
 
Als de dag is aangebroken en je gaat je muisjes ophalen, mogen ze niet passief (niet actief) op de grond zitten. Maar ook niet hyperactief rondrennen. Als je jouw muis dan koopt, bekijk dan of de bakken waar hij of zij zat, ruim en schoon zijn. De vacht van het muisje moet dicht aan elkaar sluiten en glanzen. Als het dof is en uit elkaar staat (zoals je eigen haar als het vet is), dan is de muis zeker niet gezond! En ook mogen er geen kale plekken op het vachtje zitten. Wondjes en littekens bij de oren, betekenen meestal niets erg. Dit komt van het stoeien. De ogen moeten ook schoon zijn, net als de anus, neus en de oortjes.
 
Wel moet je opletten als je het diertje heb gekocht dat het geen rare wondjes bij de oren heeft, dan kan de kans bestaan dat hij of zij schurft heeft.
 
Meestal kan je dan wel (ook als je het niet vertrouwd) even naar de dierenarts om je muisje te laten behandelen.
 
Soms weet de verkoper niet welk geslacht het dier heeft (bij een goede fokker uiteraard wel!). Zelf kun je altijd kijken, door het muisje bij de staartbasis (begin van staart, bij het kontje) op te pakken, en met de voorpootjes op je hand te laten staan. Bij een mannetje zie je meestal van opzij duidelijk balletjes. Bij een vrouwtje zie je vaak dat het geslacht dicht op de anus zit, bij een mannetje is dit iets verder van elkaar.
 
   
  +
Muizen houden van spelen, klimmen en klauteren. Veel mensen kopen vaak een [[looprad]] voor in de muizenkooi. Ook leggen mensen wel eens WC-rollen of eierdozen in de muizenkooi.
==Muizen tam maken==
 
 
===Hoe til je een muisje op en houdt je hem vast?===
 
Als de muis nerveus is, of het is voor jou een onbekende muis, dan kun je het muisje het beste optillen door de staartbasis (= stukje staart bij het kontje) optillen en je hand eronder te schuiven. Als je zeker weet dat de muis niet weg springt, dan kan je de staartbasis los laten, en hem of haar op je handen laten lopen. Als je jouw handen als een holletje maakt, dan wordt het muisje bang en doe je het muisje misschien wel pijn. Als je er een bakje vanmaakt, door je handen bol tegen elkaar aan te houden, dan vind de muis dat het fijnste.
 
 
Waar je op moet letten, is dat je de muis nooit bij de staartpunt vasthoudt! Het vel is niet sterk genoeg en dan trek je de staart eraf! Of nog erger, en je trekt het hele velletje eraf!
 
 
Als de muis gewend is aan het oppakken en vaak bij je komt zitten, kun je gewoon je hand in de kooi houden. En dan komt de muis er vanzelf op af.
 
 
===Het muisje tam maken===
 
Als geduld hebt, lukt het vanzelf, maar dat is dan ook wel erg belangrijk! Er zijn veel verschillende manieren. Door het muisje 1x per dag zeker 5 min. uit de kooi te houden en het muisje te laten snuffelen. Schrik er niet van als de muis op je broek of in je nek poept of plast. Dit is heel normaal. En een muis daarom straf te geven...
 
 
Je kunt ook het voerbakje een of twee uurtjes uit het verblijf te houden. En dan met parkietenzaad op je hand, het muisje te lokken.
 
 
Na een paar dagen, en soms twee weken, loopt de muis gewoon rustig over je armen en handen heen.
 
 
Maar heb dus geduld!
 
 
Natuurlijk kunnen muizen ook leren luisteren. Je kunt, iedere keer als je jouw hand met voer in het hok steekt, een geluidje maken. Zo combineert het muisje het geluid met voer. En komt het naar je toe.
 
 
==De Voeding==
 
 
===Normaal voedsel===
 
In de dierenwinkel kan je vaak gewoon muizenvoer kopen, let wel op of er dierlijke eiwitten inzitten. Als dat er niet inzit is het slim om het aan te vullen met wat honden of kattenvoer.
 
Als je muis nou alleen de lekkere dingen uit het voer eet, dan wordt het snel dik. Daarom kan je ook pellets geven, dat is in elkaar geperst voer.
 
 
===Knaagsteen===
 
Een knaagsteen is niet altijd goed voor een muis. Omdat in veel knaagstenen zout zitten en dit is niet echt goed voor de muis. Wel zijn er ook knaagstenen te koop (Mineraalsteen) zonder zout, Dat kan je wel doen! Om te zorgen dat de tanden niet doorgroeien (gebeurt dit, dan stopt een muis vaak met eten en vermagert), kun je ook een stukje tak van een beukenboom (let daar wel op!) een nachtje in de vriezer leggen, en in het hok leggen. Maar vaak kan een muis zijn of haar tanden al goed genoeg slijpen aan het harde voer, dus maak je er geen zorgen om. Zie je dat de muis vermagert, ga dan altijd naar de dierenarts.
 
 
===Verwennerij===
 
Tuurlijk moet je een muis ook af en toe verwennen, op bijvoorbeeld zijn/haar verjaardag! Of gewoon omdat het zo'n schatje is waarmee je zo heerlijk kan knuffelen! Je kan een muis van alles geven; gekookte aardappel, gekookte rijst, gekookte macaroni, crackertje, beschuitje, gedroogde boterham (zorg dat deze echt goed gedroogd is!), rozijnen, noten (zonder toegevoegd zout), parkietenzaad of zonnebloempitten. Ook kan je een keer kattenmelk geven. Koeienmelk is erg slecht (vanwege het vet) voor muizen, houdt daar rekening mee! Of je voert je muis een keer een klein beetje Brinta (1 eetlepel Brinta, 1 eetlepel water). Natuurlijk is "iets lekkers" niet altijd goed voor muizen, net als voor mensen, dus zorg nooit dat je teveel geeft. Dan wordt de muis dik, en is natuurlijk ongezond! Stel dat je muis nou inderdaad dik wordt, dan kan je hem altijd op een speciaal dieet zetten.
 
 
==De Huisvesting==
 
 
===De Kooien===
 
Er zijn veel verschillende kooien. Je moet bij een kooi altijd zorgen, dat:
 
- er genoeg ventilatie is, maar het niet tocht.
 
- een muis kan rennen, maar ook de hoogte in kan klimmen (door bijvoorbeeld een vlostouw op te hangen, of misschien zit er wel een plateautje in de kooi)
 
- er een minimum maat is (voor twee muizen) van 50x30x30. Een miniduna voldoet hieraan.
 
- er een tralieafstand is van 7 mm. Muizen komen met gemak door 1 cm. Zeker de jonkies!
 
 
===Soorten kooien===
 
Er zijn 3 soorten kooien, een kartonnen doos is natuurlijk niet goed!, de traliekooi, de duna en het aquarium of terrarium.
 
Even de voordelen en nadelen van een traliekooi:
 
Voordelen:
 
1. De muizen kunnen langs de wand klimmen.
 
2. Je kan makkelijk speeltjes aan de zijkant vastbinden, evenals waterflesjes.
 
3. Er is zeker genoeg ventilatie.
 
4. Je kunt uit veel soorten kooien kiezen in allerlei maten.
 
Nadelen:
 
1. Vaak is er teveel ventilatie, waardoor het dus gaat tochten.
 
2. Als de muizen gaan graven, gooien ze de bodembedekking buiten de kooi.
 
3. De tralies zijn erg moeilijk schoon te maken.
 
 
De voordelen van een duna:
 
1. Je kunt je muisjes goed zien door de doorzichtige bovenkap.
 
2. De bodembedekking blijft altijd in het hok.
 
3. Het is erg makkelijk schoon te maken, het is niet te zwaar, en plas kan niet in de bak trekken, tenzij je het heeel erg lang laat staan.
 
4. Er is genoeg ventilatie, maar het kan er haast niet gaan tochten.
 
Nadelen:
 
1. Ze kunnen niet tegen de wand aan klimmen (als je er genoeg speeltjes in legt, maakt dat niet uit!)
 
2. Het is handig als beginnerskooi, maar als je later meer muisjes wilt, moet je of nog een kooi kopen of een grotere kooi zodat je muisjes in een groep kunnen leven.
 
 
De voordelen van een terrarium of aquarium:
 
1. Je kunt je muisjes goed zien door het glas.
 
2. De lucht blijft er goed inzitten.
 
3. Meestal mooier
 
4. Makkelijk schoon te maken (al is de bak wel zwaar)
 
Nadelen:
 
1. Geen goede ventilatie, tenzij je er een goede deksel opbouwt van latjes en gaas.
 
2. Ze kunnen niet tegen de wand aan klimmen (als je er genoeg speeltjes in legt, maakt dat niet uit)
 
 
===Bodembedekking===
 
Er zijn vele soorten bodembedekking. Ik som het even kort op:
 
1. Zaagsel, niet duur en ze kunnen lekker graven, maar wel stoffig en het stinkt met urine.
 
2. Beukensnippers, gebruik ik zelf, het absorbeert alleen niet goed, verder vind ik het geweldig spul.
 
3. Corbo, duur, neemt wel goed vocht op en stinkt niet.
 
4. No-smell, absorbeert heel goed, maar is vrij prijzig en heeft van zichzelf een aparte geur.
 
5. Hemperade, zelfde als Corbo.
 
6. Aubiose, zelfde als Corbo.
 
7. Hooi, niet teveel, want het is lekker om een nestje van te maken, maar niet als bodembedekking.
 
8. Papiersnippers, zelfde als hooi.
 
9. Smellfrei, verwerkt speciaal en neemt geurtjes op.
 
10. Kranten, ideaal voor zieke dieren, maar gaat sneller stinken.
 
 
===Speeltjes===
 
Muizen houden erg van spelen en klimmen en klauteren. Vooral een loopradje vinden ze helemaal geweldig. Je kan ook bij de honden en vogel speeltjes kijken of iets geschikt is voor je muis. Let wel op dat het niet makkelijk kapot te knagen is, dus geen piepschuim en dun plastic speelgoed.
 
Maar het leukste vinden ze gewoon WC en keuken rolletjes of een eierdoos (eerst een nacht in de vriezer i.v.m salmonella).
 
Voederbal van een konijn ook erg leuk! Leg er een washandje of een ander stukje stof in, wc-papier kan ook, en hang het op in het verblijf!
 
   
 
==Fokken==
 
==Fokken==
  +
[[Bestand:Mouse_litter.jpg|right|250px|miniatuur|Een kleurmuis met jongen]]
  +
Als je wilt fokken met je muisjes heb je natuurlijk een vrouwtje en een mannetje nodig. Het vrouwtje draagt 19 tot wel 25 dagen. De buik wordt zo groot als een golfbal aan het eind. Zij zelf wordt peervormig. Gemiddeld worden er 6 á 12 jongen geboren de eerste keer. Ze komen er roze uit en het duurt 15~minuten tot 1 uur. Daarna gaan de jonge muisjes drinken en slapen. Als het goed is krijgen ze melkbuikjes, zo niet hebben ze niet gedronken en kunnen ze dood gaan. De "Pinkies" (ded kinderen) groeien. Na 3 weken gaan hun oogjes open. De oortjes gaan al wat eerder open en ze beginnen rond te kruipen. Wanneer ze 4-5 weekjes zijn zijn ze al pubers, springers genoemd. Je moet ze dan uit elkaar halen anders gaan ze weer paren. De mannetjes bij de mannetjes en vrouwtjes bij vrouwtjes. Dan kan er niks mis gaan. Vrouwtjes herken je aan de tepeltjes ofwel stipjes op hun lichaampje.
   
===Voorbereiding===
 
Als je wilt fokken met je muisjes heb je natuurlijk een vrouwtje en een mannetje nodig. Maar het is niet een simpel rekensommetje 1+1=veel! Je moet vooraf bedenken waarvoor je wilt fokken: wil je de soort verbeteren? Of wil je gewoon voor de leuk? Als je het doet omdat je het leuk lijkt, is het niet echt verstandig. Maar dat ter zake; Wil je écht fokken dan moet je gezonde muizen hebben. Niet uit de dierenwinkel maar van een goede fokker. Als je zeker weet dat de ouderdieren gezond zijn, en bovendien fokrijp zijn (dat is vanaf een leeftijd van ongeveer 3 maanden) dan kan je fokken. Let op! Muizen kunnen al worden gedekt vanaf 4 (!) weken! Maar dat is héél ongezond en waarschijnlijk overleeft de moedermuis het niet. (en de kinderen ook niet)
 
 
===Dekking===
 
Je moet het mannetje en vrouwtje samenzetten in een aquarium, kooi, duna of ander soort verblijf. Het moet aan deze voorwaarden voldoen:
 
 
- klein zijn
 
- geen speelgoed bevatten
 
- niet zo veel voer
 
- ruime hoeveelheid drinkwater
 
- geen etages
 
 
Laat ze 3 á 5 dagen met rust en het vrouwtje is waarschijnlijk gedekt. Wil je er zeker van zijn wacht je 10 dagen. Dan zet je ze apart tot de jonkies volgroeid zijn. Groeit het buikje van de moedermuis niet na een dag of 16,19, dan zet je ze weer samen- ze is niet gedekt.
 
 
===Dracht===
 
 
Het vrouwtje draagt 19 tot wel 25 dagen. De buik wordt zo groot als een golfbal aan het eind! Zij zelf wordt peer-vormig.
 
Voer haar voldoende dierlijke eiwitten als hondenbrokjes of kattenbrokjes. Als je dat niet hebt kun je ham geven of gekookt en afgekoeld eigeel. Nooit rauw! Dit omdat ze anders haar kindjes opeet.
 
Laat haar eten als ze wil, ze heeft veel voedsel nodig.
 
 
===geboorte===
 
 
gemiddeld worden er 6 á 12 jongen geboren de eerste keer. Ze komen er roze uit en het duurt 15 tot 1 uur. Daarna gaan de jonge muisjes drinken en slapen. Als het goed is krijgen ze melkbuikjes, zo niet hebben ze niet gedronken en kunnen ze dood gaan.
 
 
===Groei===
 
 
De "Pinkies" (ded kinderen) groeien. Na 3 weken gaan hun oogjes open. De oortjes gaan al wat eerder open en ze beginnen rond te kruipen. Wanneer ze 4-5 weekjes zijn zijn ze al pubers, springers genoemd. Je moet ze dan uit elkaar halen anders gaan ze weer paren. De mannetjes bij de mannetjes en vrouwtjes bij vrouwtjes. Dan kan er niks mis gaan. Vrouwtjes herken je aan de tepeltjes ofwel stipjes op hun lichaampje.
 
 
 
[[Categorie:Dieren]]
 
 
[[Categorie:Huisdieren]]
 
[[Categorie:Huisdieren]]
  +
[[Categorie:Knaagdieren]]

Huidige versie van 24 mrt 2023 om 16:42

Kleurmuis of tamme muis
Mus musculus

54986main mouse med.jpg

Niet bedreigd
Leefgebied
Leefomgeving als huisdier
Behoort tot de Knaagdieren
Portaal Portal.svg Biologie

De kleurmuis of tamme muis is een muis speciaal gefokt als huisdier. De kleurmuis stamt af van de huismuis.

Groepsdieren

Een kleurmuis is een groepsdier, dit betekend dat ze liever niet alleen zijn. Als een kleurmuis alleen is kan het zich erg alleen voelen en daarom nemen veel mensen er twee of meer. Vaak nemen mensen dan vaak twee mannetjes of twee vrouwtjes. Dit is om te voorkomen dat ze jongen krijgen. Fokkers nemen wel een mannetje en vrouwtje of meerdere mannetjes en vrouwtjes. De fokker wil juist dat de kleurmuizen jongen krijgen.

Verzorging

Een gevlekte kleurmuis

Een kleurmuis kan gewoon muizenvoer eten. Dit is de supermarkt of de dierenwinkel te koop. Voor de voortanden van een kleurmuis kopen veel mensen een knaagsteen. Niet alle knaagstenen zijn goed voor kleurmuizen, aangezien in sommige veel zout kan zitten. In een mineralensteen zit geen tot weinig zout. Veel mensen verwennen hun kleurmuis ook door het iets anders te geven dan voer. Je kan een muis van alles geven; gekookte aardappel, gekookte rijst, gekookte macaroni, crackertje, beschuitje, gedroogde boterham, rozijnen, noten (zonder toegevoegd zout), parkietenzaad of zonnebloempitten. Een kleurmuis mag niet iets met te veel zout, suiker, vet of water. Water in de waterfles of in een bakje kan natuurlijk geen kwaad. Een kleurmuis mag je nooit te veel lekkers geven, anders wordt de kleurmuis te dik.

Muizen kunnen gehouden worden in kooien. Hiervan zijn er verschillende. Zorg dat er genoeg ventilatie is in de kooi, maar het niet tocht. Zorg er ook voor dat een muis kan rennen, maar ook de hoogte in kan klimmen. Dat er een minimum maat is (voor twee muizen) van 50x30x30 en dat er een afstand tussen de tralies is van 7 mm. Muizen komen met gemak door 1 cm. Zeker de jonkies. Muizen kunnen ook gehouden worden in een duna. Dit een plastic bak met daarboven een doorzichtige kap. Het voordeel hiervan is dat de bodembedekking altijd in het hok blijft en er is genoeg ventilatie, maar het kan er haast niet gaan tochten. Nadelen zijn dat de kleurmuizen niet kunnen klimmen. Als laatste worden muizen ook gehouden in een terrarium of aquarium. De voordelen zijn dat de muisjes te zien zijn door het glas zonder tralies ervoor en het makkelijk is schoon te maken. De nadelen zijn dat er geen goede ventilatie en de kleurmuizen kunnen niet tegen de wand aan klimmen.

Muizen houden van spelen, klimmen en klauteren. Veel mensen kopen vaak een looprad voor in de muizenkooi. Ook leggen mensen wel eens WC-rollen of eierdozen in de muizenkooi.

Fokken

Een kleurmuis met jongen

Als je wilt fokken met je muisjes heb je natuurlijk een vrouwtje en een mannetje nodig. Het vrouwtje draagt 19 tot wel 25 dagen. De buik wordt zo groot als een golfbal aan het eind. Zij zelf wordt peervormig. Gemiddeld worden er 6 á 12 jongen geboren de eerste keer. Ze komen er roze uit en het duurt 15~minuten tot 1 uur. Daarna gaan de jonge muisjes drinken en slapen. Als het goed is krijgen ze melkbuikjes, zo niet hebben ze niet gedronken en kunnen ze dood gaan. De "Pinkies" (ded kinderen) groeien. Na 3 weken gaan hun oogjes open. De oortjes gaan al wat eerder open en ze beginnen rond te kruipen. Wanneer ze 4-5 weekjes zijn zijn ze al pubers, springers genoemd. Je moet ze dan uit elkaar halen anders gaan ze weer paren. De mannetjes bij de mannetjes en vrouwtjes bij vrouwtjes. Dan kan er niks mis gaan. Vrouwtjes herken je aan de tepeltjes ofwel stipjes op hun lichaampje.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kleurmuis&oldid=776145"