Portaal:Eerste Wereldoorlog

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Portaal Eerste Wereldoorlog.png



Portaal
 
 
Projectpagina
 
 
Inschrijving
 
 
Gallerij
 
Welkom

Welkom op het Portaal:Eerste Wereldoorlog. Hier lees je alles over de Eerste Wereldoorlog. Maar, hoe begon de Eerste Wereldoorlog en wie streed tegen wie? Dit wordt allemaal op dit portaal behandeld. Vindt jij de Eerste Wereldoorlog een heel interessant onderwerp en wil je meehelpen met het schrijven van artikelen. Neem dan een kijkje op onze projectpagina. Hier vindt je alle artikelen die nog gemaakt moeten worden en moeten worden verbeterd. Lees ook dit portaal en leer waar de Eerste Wereldoorlog over ging. Veel leesplezier!

Hoe het begon!

In Europa waren er voor de Eerste Wereldoorlog een paar hele grote landen, wereldrijken werden ze genoemd. Deze landen hadden ook een heleboel koloniën. Een paar Wereldrijken waren het Britse Rijk, Frankrijk en Rusland. In 1871 kwam er een nieuw land in Europa het Duitse Keizerrijk. Voorheen waren het allemaal kleine landjes. Otto von Bismark zorgde ervoor dat ze samenwerkte en één land vormden. In 1867 was er ook al een groot land bij gekomen, Oostenrijk-Hongarije. Voorheen waren dit twee losse landen Keizerrijk Oostenrijk en Koninkrijk Hongarije. Het Britse Rijk, Frankrijk en Rusland wilden hun landen beschermen en werden bondgenoten. Zij werden de Geallieerden genoemd. Oostenrijk-Hongarije en het Duitse Keizerrijk werden ook elkaars bondgenoten. Zij werden de Centralen genoemd. Ook het Ottomaanse Rijk behoorde tot de Centralen. Oostenrijk-Hongarije nam een heel groot grondgebied in. In 1914 ging de Oostenrijkse kroonprins Frans Ferdinand naar Sarajevo. In Sarajevo werd hij vermoord, omdat Oostenrijk-Hongarije Servië wilde innemen. Oostenrijk-Hongarije stuurde een brief naar Servië, dat ze nog 2 dagen hadden om zich over te geven. De bondgenoot van Oostenrijk-Hongarije, het Duitse Keizerrijk, steunde Oostenrijk-Hongarije daarin. Rusland steunde Servië, net als Frankrijk. Het Duitse Keizerrijk verklaarde de oorlog aan Frankrijk en Rusland. Eerst verklaarde het Duitse Keizerrijk de oorlog aan Frankrijk. Dit land werd aangevallen via een omweg door België. België was weer de bondgenoot van het Britse Rijk. Zo ontstond dus de Eerste Wereldoorlog. Ook in de koloniën van al die landen werd ook tegen elkaar gevochten.

Voor kerst zijn we thuis!

De Grote landen dachten dat ze de oorlog snel hadden de gewonnen. Ze zeiden zelfs: "Voor kerst zijn we thuis". In 1914 werd begonnen met de oorlog. Toch duurde oorlog langer dan gedacht. België wilde neutraal blijven in de oorlog, maar werd in genomen door de Duitsers. Nederland bleef ook Neutraal, maar werd niet ingenomen door de Duitsers. Doordat veel landen een heleboel moderne wapens hadden, duurde oorlog langer. De landen waren ook overdreven trots op hun leger, dit heet Militairime. Ook waren veel landen trots op hun eigen volk, dit heet Nationalisme. In Eerste Wereldoorlog werden er loopgraven gebruikt. Loopgraven waren eigenlijk een heel stelsel van ondergrondse tunnels en gangen. Deze tunnels moetsen de soldaten beschermen tegen de vijand. Veel jongens en mannen wilde het leger in. Eenmaal in de oorlog tetrecht gekomen te zijn, wilde ze weer naar huis. Hierop kon je veroordeeld worden tot landsverraad. Veel soldaten verwondde zichzelf om terug te kunnen naar huis. Hierdoor vonden vele mensen het een vreselijke oorlog.

Einde in zicht!

In 1917 bemoeide de Verenigde Staten zich ook met de oorlog. Zij stonden aan de kant van de geallieerden. Hiermee was het einde in zicht voor veel mensen. Duitsland en Oostenrijk-Hongarije werden steeds minder machtig. In 1918 was de Eerste wereldoorlog afgelopen. In 1919 werd de Vrede van Versailles getekend. Hiermee kwam er vrede tussen centralen en de geallieerden. In het Duitse Keizerrijk werd de monarchie afgeschaft. Duitsland ging verder als de Weimarrepubliek. Duitsland moest veel geld betalen aan Frankrijk voor herstel van de oorlog. Het leger moest inkrimpen en Duitsland moest zijn koloniën en een deel van zijn grondgebied afstaan. Oostenrijk-Hongarije viel uiteen. Het Ottomaanse Rijk werd later opgeheven. Dit is het huidige Turkije. België werd weer onafhankelijk en kreeg net als Frankrijk herstelbetalingen. Zo eindigde deze oorlog.

Op weg naar een nieuwe oorlog!

Duitsland moest veel herstelbetalingen betalen aan Frankrijk en België. Zo werd Duitsland erg arm. Ook ging het niet goed met de wereldeconomie. De regering van de Weimarrepubliek was erg zwak. In 1933 werd Adolf Hitler de nieuwe leider van Duitsland. Hij maakte een einde aan de Weimarrepubliek en Duitsland werd een dictatuur. Door het bouwen aan wegen en fabrieken, het maken van wapens en nog veel meer begon er een nieuwe oorlog, de Tweede Wereldoorlog.

Op weg naar het Volgende Portaal

Dit portaal is afgelopen en daarom gaan we naar het volgende portaal. Het volgende portaal is Portaal:Tweede Wereldoorlog. Er is namelijk ook een Tweede Wereldoorlog geweest. Op dit portaal heb je al een beetje gelezen waarom de er ook een Tweede Wereldoorlog was. Op dit portaal lees je daar veel meer over.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Portaal:Eerste_Wereldoorlog&oldid=321069"