Spoorlijn Breda - Dordrecht - Rotterdam

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 14 jan 2023 om 18:48
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spoorlijn Breda - Dordrecht - Rotterdam

Staatslijn I.png

Opening In fasen tussen 1866 - 1877
Sluiting
Land Vlag van Nederland Nederland
Deelgebied(en) Zuidwest Nederland
Van
naar
Station Breda
Station Rotterdam Centraal
Aantal huidige stations 11
Status In gebruik door NS
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

De Spoorlijn Breda - Dordrecht - Rotterdam, ofwel Lijn I of Staatslijn I, is een door de Staat der Nederlanden aangelegde spoorlijn tussen station Breda - Moerdijk - station Dordrecht en station Rotterdam Centraal.

Deze spoorlijn is in fasen gebouwd en geopend tussen 1866 en 1877. De lijn werd in 1957 van elektrische bovenleidingen voorzien. De Willemsspoortunnel in Rotterdam werd in 1994 in gebruik genomen. Op deze lijn worden de treindiensten verzorgd door de Nederlandse Spoorwegen. Over deze spoorlijn rijden de Intercity's Lelystad Centrum - Dordrecht, Vlissingen-Amsterdam Centraal en Dordrecht-Breda. Verder rijden er sprinters tussen Den Haag Centraal-Dordrecht. Verder rijdt er de sprinter Arnhem Centraal-Dordrecht. In het verleden heeft over deze lijn ook de intercity naar Brussel gereden en ook de intercity Den Haag Venlo, maar deze zijn allemaal vervangen door de Hogesnelheidslijn Schiphol – Antwerpen.

Oeververbindingen

  • Moerdijkspoorbrug
  • Spoorbrug Dordrecht
  • Willemsspoortunnel

Stations


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Spoorlijn_Breda_-_Dordrecht_-_Rotterdam&oldid=760140"