Station Breda

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Breda (Bd)

Breda station 7 september 2014 04.JPG

Opening 1 mei 1855
Plaats Breda
Deelgebied North Brabant-Flag.svg Noord-Brabant
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 3
Aantal perronsporen 6
Spoorlijn Staatslijn I
Roosendaal - Breda
Staatslijn E
Aantal reizigers 35.863 (2018) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Breda is het centrale spoorwegstation van de Noord-Brabantse stad Breda. Het station ligt ten noorden van het centrum van de stad, op vijf á tien minuten lopen van het centrum. Het is één van de twee stations in de stad; de andere is het veel kleinere station Breda-Prinsenbeek.

Het station werd geopend in 1855, maar werd in 1863 al vervangen. Het huidige station werd in 2016 geopend, maar was al sinds 2014 in gebruik. De treinen van de Hogesnelheidslijn Zuid (van Schiphol naar Antwerpen) stoppen ook op dit station, maar gebruiken hiervoor een tussenliggende spoorlijn.

Geschiedenis

Voorgeschiedenis

De geschiedenis van het station gaat terug tot 1830, lang voordat het station werd gebouwd. In 1830 scheidde België zich af van Nederland. Antwerpen wilde als havenstad een snelle verbinding hebben met Duitsland. Hierdoor wilde men een spoorlijn bouwen die door Nederland ging, omdat men anders helemaal rondom het Nederlandse gedeelte van Limburg heen moest. Hoewel er sinds 1843 al een spoorlijn tussen Mechelen en Keulen, wilde men ook een spoorlijn tussen Antwerpen en Duitsland. Deze zou dan langs Breda, 's-Hertogenbosch en Nijmegen gaan. De plannen hiervoor werden in 1843 gepresenteerd en bevatten een aftakking naar Moerdijk. De minister voor Oorlog in Nederland was bang dat België de spoorlijn zou gebruiken om Nederland aan te vallen. Ook was men bang dat de haven van Rotterdam benadeelt zou worden, aangezien de meeste goederen nu via Rotterdam gingen. Hierdoor werd een negatief advies gegeven en werd het plan nooit uitgevoerd.

In 1860 kwam er een plan voor een spoorwegverbinding tussen Breda en Turnhout. Hierdoor zou een rechtstreekse verbinding tussen de haven van Rotterdam en het industriecentrum Luik mogelijk zijn. Hoewel verschillende steden, onder wie Dordrecht en Rotterdam, enthousiast gereageerde, waren de regering van Nederland en de regering van België niet overtuigd. Zij luisterden naar de bezwaren van Antwerpen en Amsterdam, die zich benadeelt voelden. Uiteindelijk werd het plan aangepast en kwam er een spoorlijn tussen Turnhout en Tilburg, het zogeheten Bels Lijntje. Uiteindelijk wist men een andere verbinding met Antwerpen te realiseren via Roosendaal. Als compromis moest er vanuit Roosendaal een lijn worden aangelegd naar Breda.

Eerste, tweede en derde stationsgebouw

Het oude stationsgebouw uit 1975

Het eerste stationsgebouw werd geopend in 1855. Breda was toen een vestingstad en rond de stad lang de zogeheten verboden kring der vesting Breda. In dit gebied mochten geen permanente gebouwen staan. Alle gebouwen die er stonden moesten van hout zijn, zodat ze in geval van nood makkelijk in de brand gestoken konden worden. Dit houten gebouw heeft er nog tot 1968 gestaan, maar in 1860 werd er begonnen met plannen voor een nieuw station. Door het creëren van een spoorlijn naar Maastricht en Tilburg moest het station vergroot worden. De bouw gebeurde ten noorden van de stad. Ook dit station was van hout, omdat het nog steeds in dezelfde zone lag.

Nadat Breda zijn functie als vestingstad verloor in 1868 werd ook de verboden kring opgeheven. Hierdoor kwam veel nieuwe grond vrij. Voor het station werd een groot plein gebouwd. Koen van der Gaast bouwde na de Tweede Wereldoorlog een nieuw station. Deze bestond uit een hoge overkapping over twee van drie eilandperrons. Er was ook een eenvoudig ingangsgebouw. Een kleinere versie van de overkapping werd over de streekbushaltes gedaan. In 2014 werd dit gebouw uiteindelijk buiten gebruik gesteld.

Huidige station

Het huidige stationsgebouw

Op 6 september 2014 werd het nieuwe station in gebruik genomen. Er kwam een nieuwe, bredere tunnel onder het station en het station werd iets meer naar het zuiden verplaatst. De moderne Openbaar Vervoer Terminal Breda werd bij het station gebouwd, aangezien aan een verbinding met de HSL-Zuid werd gewerkt. In het station kwamen verschillende eetgelegenheden en een loket van de NS en Arriva. Bovenop het stationsgebouw is een parkeerplaats. Met de bouw van het station werd ook de omgeving gemoderniseerd.

Op 6 september 2016 was de officiële opening van het station, waarbij ook de HSL-Zuid af was. Bij de opening was staatssecretaris Sharon Dijksma aanwezig en de historische stoomtram de Ooievaar.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Breda&oldid=667648"