Station Tilburg Universiteit

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Tilburg Universiteit (Tbu)

Station Tilburg West 01.jpg

Opening 1 juni 1969
Plaats Tilburg
Deelgebied North Brabant-Flag.svg Noord-Brabant
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 2
Aantal perronsporen 3
Spoorlijn Staatslijn E
Aantal reizigers 7106 (2018) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Tilburg Universiteit is een spoorwegstation in het Noord-Brabantse Tilburg. Het station bevindt zich aan de spoorlijn tussen Breda en Maastricht en is één van de drie stations in de stad. De andere twee stations zijn station Tilburg en station Tilburg Reeshof. Het station bevindt zich in de buurt van de Tilburg University.

Het station werd in 1969 geopend onder de naam Tilburg West. Het stationsgebouw dateert ook uit die tijd en is van type Sextant. Sinds 2013 zijn twee smalle overkappingen geplaatst over het station. Dit was onderdeel van de renovatie van het station, waarbij ook plantenstroken zijn geplaatst en de weg naar universiteit geasfalteerd is. In 2017 werden de perrons verbreed en kwam er tevens een verhuurpunt voor OV-fietsen.

Al in 2009 wilde de gemeente Tilburg en de Tilburg University de naam van het station veranderen in Tilburg Universiteit. De Nederlandse Spoorwegen (NS) zagen hier niets in, maar gaf toe onder voorbehoud dat de gemeente betaalde. Uiteindelijk ging de naamswijziging eind 2011 in, waarbij de gemeente en universiteit elk de helft van het bedrag betaalden.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Tilburg_Universiteit&oldid=588267"