Station Dordrecht

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Dordrecht (Ddr)

Dordrecht Station.jpg

Opening 1 januari 1872
Plaats Dordrecht
Deelgebied Flag of Zuid-Holland.svg Zuid-Holland
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 3
Aantal perronsporen 7
Spoorlijn Staatslijn I en MerwedeLingelijn
Aantal reizigers 24.434 (2016) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Dordrecht is een spoorwegstation in Dordrecht. Het station vormt een knooppunt tussen Rotterdam, Breda en Geldermalsen. Het is ook een van de drie spoorwegstations van Dordrecht, de andere twee zijn Station Dordrecht Zuid en Station Dordrecht Stadspolders. Het gebouw zelf is gebouwd in de bouwstijl neorenaissance en toont veel overeenkomsten met Station Zwolle.

Het station werd toen net buiten de stad gebouwd, in een gebied dat toen nog niet gebouwd werd. Het ontwerp is afgeleid van een standaardtype-station dat toen gebruikt werd. Hoewel dit een ontwerp was van Karel Hendrik van Brederode, is het station zelf gebouwd door Nicolaas Johannes Kamperdijk. Hierdoor zijn er in het kleurgebruik bijvoorbeeld verschillen met het oorspronkelijke ontwerp. Tussen 1878 en 1919 kon men de paardentram nemen en vervolgens de veerboot naar het centrum. Oorspronkelijk was het station alleen verbonden met Rotterdam en Breda, maar in 1885 werd er ook een verbinding naar Gorinchem gemaakt.

In 2004 had het station zo'n last van hangjongeren dat er permanent stadswachten en hekken rond het station stonden. De bevolking van Dordrecht reageerde hier verbaasd over. Sinds 2016 is het station alleen toegankelijk door middel van een kaartje of OV-chipkaart, aangezien er poortjes staan.

Dienstregeling

De volgende treinen stoppen op Dordrecht:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Dordrecht&oldid=629822"