Station Gouda

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Gouda (Gd)

Station Gouda.jpg

Opening 21 mei 1885
Plaats Gouda
Deelgebied Flag of Zuid-Holland.svg Zuid-Holland
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 3
Aantal perronsporen 7
Spoorlijn Spoorlijn Utrecht - Rotterdam
Spoorlijn Gouda - Den Haag
Spoorlijn Gouda - Alphen aan den Rijn
Aantal reizigers 22.763 (2016) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Gouda is een spoorwegstation in Gouda. Naast het hoofdstation heeft Gouda ook nog Station Gouda Goverwelle. Station Gouda is in 1855 ontstaan, maar het huidige stationsgebouw komt uit 1984. Het station is een knooppunt tussen Rotterdam, Utrecht, Alphen aan den Rijn en Den Haag. Qua drukte is Gouda het 17e station van Nederland. Voor de stad en omstreken vormt het station ook belangrijk punt in de busverbinding.

Geschiedenis

Station Gouda ontstond in 1855 door de spoorlijn tussen Utrecht en Rotterdam. Het station werd gebouwd door de Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij. Lang hoorde het station hij de gemeente Broek, maar na een grenscorrectie kwam het daadwerkelijk in Gouda te liggen. Het gemeentebestuur zag niet zo veel in het station en weigerde daarom om goede wegen naar het station aan te leggen. Het station bestond toen uit twee houten gebouwen die bereikbaar waren via een modderpad. In 1869 werd het station verbonden via een klein stukje spoor met Amsterdam. Ook werd het spoor tussen Utrecht en Rotterdam verdubbeld. Hierdoor wilde men een echt stationsgebouw bouwen. Dit werd datzelfde jaar gedaan door J. Verloop en bestond uit twee verdiepingen.

In 1870 werd het station verbonden met Den Haag en in 1934 met Alphen aan den Rijn. Ook werden er tramlijnen aangelegd naar Bodegraven, Schoonhoven (in 1942 gesloten) en Oudewater. In 1911 werd het station aangepast en kreeg het een nieuwe goederenloods met dakterras. In de jaren 30 werd de overkapping vervangen.

Op 6 en 26 november 1944 werd het station door de Geallieerden gebombardeerd. De perrons en sporen raakten licht beschadigd en konden snel worden opgeknapt. De stationsgebouw zelf was echter zwaar beschadigd. Desondanks bleef het station gebruikt worden. Het stationsgebouw had door het bombardement geen tweede verdieping meer; deze was er vanaf geblazen. Na de Tweede Wereldoorlog bedacht architect Sybold van Ravesteyn een manier om het station herop te bouwen. Hij liet de begaande grond staan en bouwden er een nieuwe verdieping op en pleisterde het hele gebouw wit. Ook werden er klassieke elementen toegevoegd. In 1948 opende dit station. Het station blek in 1983 in slechte staat te zijn, vooral bouwkundig was het gebouw niet orde. Ook was het gebouw niet geschikt voor de hoeveelheid reizigers.

Het station werd hierdoor afgebroken en in 1984 kwam er een nieuw station, herkenbaar aan de ronde daken. De busstation van Van Ravesteyn bleef aanvankelijk staan, maar werd alsnog aan het begin van de 21e eeuw gesloopt.

Gebouw

Het station ligt dicht bij het centrum van Gouda en een aantal kantoren. Aan de voorzijde zie je de zes ronde daken, de tongewelven. In elke ronding is aan de voorkant een beeld van Jo Uiterwaal geplaats. In het voorgaande station stonden deze beelden op het dak. Er bevinden zich hier twee ingangen, waarvan de linkeringang direct toegang geeft tot de reizigerstunnel. De andere ingang van het station bevindt zich aan de andere zijde van het station. Deze heeft een moderne overkapping sinds 2014. De twee ingangen worden via een tunnel onder de sporen in het station verbonden. De tunnel heeft aan beide zijden trappen en liften naar de perrons boven. Alle perrons hebben ook een roltrap, behalve perron 11.

Op een paar perrons is een Kiosk aanwezig. Daarnaast zijn er op het station zelf verschillende winkels, een geldwisselkantoor, een servicebalie en verschillende kaartautomaten aanwezig.

Dienstregeling

De volgende treinen stoppen op Gouda:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Gouda&oldid=651343"