Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Station Vleuten

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Vleuten (Vtn)

Station Vleuten 2017.jpg

Opening Oorspronkelijk: 1881
Verplaatsing: 1922
Huidig: 2017
Plaats Vleuten
Deelgebied Utrecht (province)-Flag.svg Utrecht
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 2
Aantal perronsporen 2
Spoorlijn Spoorlijn Utrecht - Rotterdam
Aantal reizigers 3845 (2016) per dag
Portaal Portal.svg Verkeer & Vervoer

Station Vleuten is een spoorwegstation in het Utrechtse Vleuten, dat bij de gemeente Utrecht hoort. Het station ligt aan de spoorlijn tussen Utrecht en Rotterdam. Het huidige station stamt uit 2017 en is een zogeheten Randstadspoorhalte; een bepaald type stationsgebouw dat gelijk is aan dat van onder andere Station Utrecht Terwijde.

Het oorspronkelijke station Vleuten stamt uit 1881, maar werd in 1922 verplaatst naar de noordzijde van het dorp. Daarvoor lag het ten zuiden. Het stationsgebouw uit 1922 is een gemeentelijk monument en mag daarom niet gesloopt worden. In jaren 90 werd het spoor rond Utrecht verhoogd, waardoor de sporen bij Vleuten 300 meter opgeschoven moesten worden. De afgelopen jaren heeft de gemeente Utrecht veel geïnvesteerd in het spoornetwerk rond de stad; waardoor men een nieuw station voor Vleuten wilde. Dit werd gebouwd op het nieuwe viaduct over het Amsterdam-Rijnkanaal. Eind 2017 opende dit station. Het oude station werd toen ontmanteld, maar het stationsgebouw staat nog altijd overeind. In 2018 werden twee nieuwe doorgaande sporen aangelegd voor de intercitytreinen, die niet op het station stoppen.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Vleuten&oldid=651406"