Station Vleuten

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Vleuten (Vtn)

Station Vleuten 2017.jpg

Opening Oorspronkelijk: 1881
Verplaatsing: 1922
Huidig: 2007
Plaats Vleuten
Deelgebied Utrecht (province)-Flag.svg Utrecht
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 2
Aantal perronsporen 2
Spoorlijn Spoorlijn Utrecht - Rotterdam
Aantal reizigers 4288 (2018) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Vleuten is een spoorwegstation in het Utrechtse Vleuten, dat bij de gemeente Utrecht hoort. Het station ligt aan de spoorlijn tussen Utrecht en Rotterdam. Het huidige station stamt uit 2007 en is een zogeheten Randstadspoorhalte; een bepaald type stationsgebouw dat gelijk is aan dat van onder andere Station Utrecht Terwijde. In 2017 werd er spoor aangelegd op het nieuwe viaduct over het Amsterdam-Rijnkanaal naast een spoorbrug die er al was.

Het oorspronkelijke station Vleuten stamt uit 1881, maar werd in 1922 verplaatst naar de noordzijde van het dorp. Daarvoor lag het ten zuiden. Het stationsgebouw uit 1922 is een gemeentelijk monument en mag daarom niet gesloopt worden. In jaren 2000 werd het spoor rond Utrecht verhoogd, waardoor de sporen bij Vleuten 300 meter opgeschoven moesten worden. De afgelopen jaren heeft de gemeente Utrecht veel geïnvesteerd in het spoornetwerk rond de stad; waardoor men een nieuw station voor Vleuten wilde. Eind 2007 opende dit station. Het oude station werd toen ontmanteld, maar het stationsgebouw staat nog altijd overeind. In het gebouw zit nu een bloemenwinkel en een pizzeria. In 2013 werden twee nieuwe doorgaande sporen aangelegd voor de intercitytreinen, die niet op het station stoppen.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Vleuten&oldid=766547"