Station Utrecht Leidsche Rijn

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Utrecht Leidsche Rijn (Utlr)

Station Utrecht Leidsche Rijn 2013 02.JPG

Opening 8 juni 2013
Plaats Utrecht
Deelgebied Utrecht (province)-Flag.svg Utrecht
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 2
Aantal perronsporen 2
Spoorlijn Spoorlijn Utrecht - Rotterdam
Aantal reizigers 904 (2016) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Utrecht Leidsche Rijn is een spoorwegstation in Utrecht. Het station ligt op de spoorlijn met Rotterdam en is te vinden het stadsdeel Leidsche Rijn, tussen de wijken Parkwijk en Terwijde-Oost. Het station bevindt zich aan het uiteinde van de Leidsche Rijntunnel.

Het station is gebouw als de onderdeel voor de wijk Leische Rijn Centrum, een nieuwe wijk in Leidsche Rijn die momenteel in aanbouw is. Men is eind 2009 begonnen met de bouw van het station. Het type spoorgebouw vindt je wel vaker in Utrecht; de Randstadspoorhalte. Onder andere Station Utrecht Lunetten en Station Utrecht Vaartsche Rijn hebben een vergelijkbaar stationsgebouw. In 2013 werd het station opgeleverd.

Oorspronkelijk was het idee dat vier keer per uur een trein vertrok vanaf het station, maar na de opening was dit pas twee keer. Sinds 2016 is het wel mogelijk om vier keer per uur van het station te vertrekken. De sprinters richting Den Haag moesten tot december 2018 nog wel een lange stop maken, maar door een spoorwegverdubbeling sinds eind 2018 is dit minder geworden.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Utrecht_Leidsche_Rijn&oldid=678106"