Station Breukelen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Breukelen (Bkl)

Station Breukelen in 2007.jpg

Opening 18 december 1843
Plaats Breukelen
Deelgebied Utrecht (province)-Flag.svg Utrecht
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 1
Aantal perronsporen 2
Spoorlijn Rhijnspoorweg
Harmelen - Breukelen
Aantal reizigers 5449 (2017) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Breukelen is een spoorwegstation in het Utrechtse Breukelen. Het station ligt aan de Rhijnspoorweg en is tevens het eindpunt van de spoorlijn Harmelen - Breukelen. Het station ligt in de gemeente Stichtse Vecht.

Geschiedenis

Het station werd in 1843 geopend als onderdeel van de lijn tussen Amsterdam en Utrecht. In 1869 werd de lijn naar Harmelen aangelegd. Door dit korte spoorlijntje konden er ook treinen vanuit Amsterdam naar Rotterdam via Utrecht. De spoorlijn was hierdoor de concurrent van de Oude Lijn, die vanuit Amsterdam via Haarlem en Den Haag naar Rotterdam ging. In 1872 kreeg het station haar stationsgebouw. Door de aanleg van het Amsterdam-Rijnkanaal werden station en dorp van elkaar gescheiden. Inwoners maakten hierdoor ook van een ander station gebruik, dat dichter in de buurt lag.

Het station werd in 1944 geraakt door een bom, waarbij een deel van het stationsgebouw beschadigt raakte. Na de oorlog is dit afgebroken en nooit meer opgebouwd. De rest van het station bleef in gebruik tot 1981. Toen werd het station vervangen naar ontwerp van station Beilen. Het station was toen belangrijk voor goederenvervoer van onder meer zuivel en brandstof. Inmiddels wordt dit niet meer gedaan. In 2002 wed het station opnieuw verbouwd. Het stationsgebouw is toen afgebroken, omdat het spoor werd verdubbeld. Het nieuwe station heeft een modernere uitstraling en tevens een overdekte wachtruimte.

Dienstregeling

De volgende treinen stoppen op station Breukelen:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Breukelen&oldid=674581"