Verbeter WikiKids vandaag nog!

Station Abcoude

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Abcoude (Ac)

Station Abcoude 3.jpg

Opening 18 december 1843
Plaats Abcoude
Deelgebied Flag of North Holland.svg Noord-Holland
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 1
Aantal perronsporen 2
Spoorlijn Rhijnspoorweg
Aantal reizigers 1.870 (2017) per dag
Portaal Portal.svg Verkeer & Vervoer

Station Abcoude is een spoorwegstation in de gemeente de Ronde Venen. Het station ligt aan de Rhijnspoorweg.

Geschiedenis

Het station werd geopend in 1843 en lag oorspronkelijk meer naar het zuiden van Abcoude. Per dag vertrokken er toen twee treinen vanaf het station, aangezien weinig mensen van het station gebruik maakte. Tussen 1869 en 1871 werd een volwaardig stationsgebouw geopend met ruimte voor het treinpersoneel en de reizigers. Kort had het station een buffet, maar dit sloot uiteindelijk door de tegenvallende resultaten. In 1900 werden er inhaalsporen aangelegd en in 1901 werd er een seinhuis gebouwd. In 1977 stelde de NS het stationsgebouw buiten gebruik en opende een veel kleiner, eenvoudiger gebouwtje voor kaartverkoop. Toen is ook het station opnieuw ingedeeld en nam het de taken van station Amsterdam Amstel over.

Op 23 april 2007 heropende het station na een grote verbouwing. Het nieuwe station ligt een stuk noordelijker en daardoor verder van Abcoude verwijderd. Het nieuwe station is overkapt en werd geopend met een tunnel voor het spoorverkeer. Het oude station werd kort na de opening van het nieuwe afgebroken. Toen is tevens het stationsgebouw uit 1977 verwijderd. Het stationsgebouw uit 1871 staat nog altijd overeind, maar werd jarenlang verwaarloosd. Na een korte verbouwing werd deze volledig gerestaureerd en hersteld en is tegenwoordig een bed and breakfast.

Lijnen

De volgende treinen stoppen op station Abcoude:

Externe link


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Abcoude&oldid=651286"