Station Rotterdam Alexander

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Rotterdam Alexander (Rta)

Rotterdam Alexander.jpg

Opening 26 mei 1968
Plaats Rotterdam
Deelgebied Flag of Zuid-Holland.svg Zuid-Holland
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons trein: 2
metro: 2
Aantal perronsporen trein: 2
metro: 2
Spoorlijn Spoorlijn Utrecht - Rotterdam
Aantal reizigers 37.000 (2018) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Rotterdam Alexander is een spoorweg- en metrostation in Rotterdam. Het station ligt aan de spoorlijn tussen Utrecht en Rotterdam en bestaat sinds 1968. Sinds 1983 is het station ook verbonden met de Rotterdamse metro. De RET gebruikt de naam Alexander voor het station.

Momenteel wordt het station verbouwd, wat tot 2019 gaat duren. Het idee is dat het metro- en spoorwegstation naast elkaar komen te liggen, om zo makkelijker over te stappen. Ook wordt de metrohalte overkapt.

Geschiedenis

Bij de opening was het station simpeler dan dat het nu is. Er stond een simpel gebouwtje, een sextant, en de perrons lagen hoger. Ook was er een wachtruimte aanwezig. Met de komst van de metro werd het station vervangen. Er kwamen een stationshal, met beneden de metro en boven de treinen. Via roltrappen en liften werd alles met elkaar verbonden.

In 1998 wilde de NS het station vervangen door een groot gebouw. Het spoor zou verdubbeld worden en er zou een enorme doorzichtige kap komen die ook de metro zou overdekken. Dit plan was te duur en ging niet door. In 2010 kwam er nieuw plan, waarbij het oude plan als voorbeeld diende. Men wilde de ideeën van de NS uitvoeren, maar dan in een moderner jasje. Het idee is dat naast het station ook de omgeving wordt aangepast. Het station is een belangrijk knooppunt binnen de stad en moet daarom meer aansluiten van wat men nu verwacht.

In april 2018 is gestart met de verbouwing en men vermoed in de zomer van 2019 klaar te zijn.

Dienstregeling

De volgende treinen stoppen op station Rotterdam Alexander:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Rotterdam_Alexander&oldid=651383"