Station Gorinchem

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Gorinchem (Gr)

Station Gorinchem II.jpg

Opening 1 december 1883
Plaats Gorinchem
Deelgebied Flag of Zuid-Holland.svg Zuid-Holland
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 2
Aantal perronsporen 2
Spoorlijn MerwedeLingelijn
Aantal reizigers 1660 (2014) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Gorinchem is het spoorwegstation van het Zuid-Hollandse Gorinchem. Het station ligt aan de MerwedeLingelijn tussen Geldermalsen en Dordrecht; onderdeel van de Betuwelijn. De vervoerder op dit station is Qbuzz.

Het originele station van Gorinchem is in 1883 gebouwd. Het was lang het eindpunt van de lijn, tot dat in 1885 de rest geopend werd. Het oorspronkelijke gebouw was gelijk aan dat van station Sneek. In 1971 werd dit vervangen door nieuwbouw. Het oude gebouw werd namelijk niet meer volledig gebruikt en was aan het vervallen. Het huidige gebouw is een stuk kleiner en lijkt op station Emmen. In het gebouw zitten tegenwoordig een loket en restaurant. Lange tijd was station Gorinchem het spoorwegstation met de meeste fietsendiefstal. Tegenwoordig komt dit minder vaak voor, doordat de fietsenstalling permanent bewaakt wordt.

Dienstregeling

De volgende treinen stoppen op Gorinchem:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Gorinchem&oldid=651342"