Station Nieuwerkerk a/d IJssel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Nieuwerkerk a/d IJssel (Nwk)

Station Nieuwerkerk aan den IJssel 21mei2006.jpg

Opening 21 mei 1971
Plaats Nieuwerkerk aan den IJssel
Deelgebied Flag of Zuid-Holland.svg Zuid-Holland
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 2
Aantal perronsporen 2
Spoorlijn Spoorlijn Utrecht - Rotterdam
Aantal reizigers 3468 (2016) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Nieuwerkerk a/d IJssel is een spoorwegstation in het Zuid-Hollandse Nieuwerkerk aan den IJssel. Het station ligt aan de spoorlijn tussen Utrecht en Rotterdam en wordt voornamelijk gebruikt voor personen die in Nieuwerkerk (of in de buurt ervan) wonen en werken in Rotterdam. Het station ligt bij het centrum op een viaduct.

Sinds 1855 loopt er een spoor langs Nieuwerkerk en een tijdje later kreeg het dorp een station. Het station stond op een hele andere plaats dan het huidige station. In 1909 kreeg het dorp een stationsgebouw van steen, maar in 1935 werd het station gesloten. Toentertijd liep het spoor richting Rotterdam anders; het spoor eindigde in het voormalige Station Rotterdam Maas. Sinds 1953 loopt het spoor richting Station Rotterdam Centraal; waardoor het spoor ook in Nieuwerkerk verlegd moest worden. Het huidige station van Nieuwerkerk komt uit 1971 en was aanvankelijk een proef van de NS. De proef bleek een succes te zijn en er werd besloten om het station te houden. Sinds 1989 ziet het station er uit zoals het er nu uitziet.

Dienstregeling

De volgende treinen stoppen op station Nieuwerkerk a/d IJssel:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Nieuwerkerk_a/d_IJssel&oldid=651380"