Station Hillegom

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Hillegom (Hil)

Station Hillegom.JPG

Opening Oorspronkelijk: 1891 (sluiting: 17 september 1944)
Heropening: 28 mei 2000
Plaats Hillegom
Deelgebied Flag of Zuid-Holland.svg Zuid-Holland
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 1
Aantal perronsporen 2
Spoorlijn Oude Lijn
Aantal reizigers 2460 (2016) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Hillegom is een spoorwegstation in Zuid-Holland in het plaatsje Hillegom. Het ligt aan de spoorlijn tussen Rotterdam en Amsterdam.

Het eerste station van Hillegom werd in 1891 gebouwd, maar in 1900 al weer afgebroken. Vanaf 1898 werd er namelijk een nieuw station gebouwd, dat handiger lag. Het nieuwe station werd voornamelijk gebruikt voor het vervoer van bloembollen en daardoor stonden er ook goederenloodsen dichtbij het station. Het station werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt voor goederentransporten van de nazi's. Hierdoor werd het station in 1944 doelwit voor eventuele Geallieerde bombardementen. Hierdoor werd het station gesloten. De grote overkapping van het station werd toen al verwijderd.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het station niet meer gebruikt. In de jaren 50 stopten er wel weer treinen met toeristen, aangezien de bloembollenvelden in de buurt waren. In de jaren 60 brak men het station verder af, waaronder de wachtruimten. Het goederenstation bleef tot de jaren 80 in gebruik, maar sloot uiteindelijk ook haar deuren. Na jarenlange discussie heropende de NS het station in 2000. Het station werd herbouwd, maar dan veel moderner. Een belangrijke verandering is de tunnel voor reizigers onder het station, zodat men niet meer het spoor over hoeft. Op 28 mei 2000 werd het station officieel geopend.

Dienstregeling

De volgende treinen stoppen op Hillegom:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Hillegom&oldid=818931"