Station Halfweg-Zwanenburg

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Halfweg-Zwanenburg (Hwzb)

Station Halfweg-Zwanenburg.JPG

Opening 9 december 2012
Plaats Halfweg
Deelgebied Flag of North Holland.svg Noord-Holland
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 2
Aantal perronsporen 2
Spoorlijn Oude Lijn
Aantal reizigers 2265 (2016) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Halfweg-Zwanenburg is een spoorwegstation in het Noord-Hollandse Halfweg, in de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Het station ligt aan de Oude Lijn tussen Amsterdam en Rotterdam via Haarlem.

In 1839 opende het station Halfweg zich op de plaats waar het huidige station nu ligt. Hiermee was het een van de oudste stations van Nederland. Overigens is het niet helemaal zeker of het station in 1839 opende, maar in ieder geval was het voor 1842. Het station werd in 1927 gesloten voor personenvervoer en 1934 voor goederenvervoer. Hierna stond het station leeg en werd in 1941 uiteindelijk afgebroken. Het huidige station stamt uit 2012. Eigenlijk zou het station in 2011 openen, maar de NS stelde dit een jaar uit. De nieuwe naam werd Halfweg-Zwanenburg, aangezien dat jaar ook een brug over de ringvaart vanuit Zwanenburg werd geopend. Door een bijdrage van de provincie Noord-Holland werden de stations deels overkapt.

Dienstregeling

De volgende treinen stoppen op station Halfweg-Zwanenburg:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Halfweg-Zwanenburg&oldid=651351"