Station Amsterdam RAI

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Amsterdam RAI (Rai)

Netherlands Railway train at Station RAI.png

Opening 31 mei 1981
Plaats Amsterdam-Zuid
Deelgebied Flag of North Holland.svg Noord-Holland
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 2 (trein)
1 (metro)
Aantal perronsporen 4 (trein)
2 (metro)
Spoorlijn Schiphollijn
Aantal reizigers 6.179 (2017) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Amsterdam RAI is een spoorwegstation aan de Schiphollijn. Het station ligt in Amsterdam naast het RAI-complex (waar het station naar vernoemd is). Naast spoorwegstation is het station ook een metrostation.

Het station opende in 1981 als tijdelijk eindpunt van de lijn. Het station had toen een spoor en een perron. Men kon toen direct overstappen op de tram. In 1988 werd het tram/metrospoor verlaagd en kwam er in 1990 een nieuw perron. In 1991 werd het station volledig verbouwd. Het station werd veel groter dan het oude en de lijn werd in 1993 verlengd tot aan Weesp. Ook is toen de glazen kap met glazen wanden aangebracht die volledige beschutting geeft tegen wind en regen. Uiteindelijk werd in 1997 ook de metro overkapt.

Tussen 2015 en 2016 werd het station opnieuw verbouwd, dit maal om het aantal sporen uit te breiden. Een deel van de nieuwe perrons kwamen hierdoor buiten de bestaande overkapping van het station te liggen. Hierdoor kregen deze een nieuwe overkapping die gelijk is aan dat van de metro.

Dienstregeling

De volgende treinen stoppen op Amsterdam RAI:Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Amsterdam_RAI&oldid=651302"