Station Voorschoten

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Voorschoten (Vst)

StationVoorschoten2.JPG

Opening Oorspronkelijk: 1 mei 1843 (sluiting: 17 september 1944)
Heropening: 27 september 1969
Plaats Voorschoten
Deelgebied Flag of Zuid-Holland.svg Zuid-Holland
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 2
Aantal perronsporen 4
Spoorlijn Oude Lijn
Aantal reizigers 3247 (2016) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Voorschoten is een spoorwegstation in de Zuid-Hollandse gemeente Voorschoten. Het station ligt aan de Oude Lijn tussen Rotterdam en Amsterdam. Station Voorschoten is niet het enige station in de gemeente Voorschoten, al lijkt het wel zo. Ook Station De Vink ligt (gedeeltelijk) in Voorschoten, de andere helft ligt in Leiden.

Het eerste station opende haar deuren in 1843. In 1886 kreeg het station een stationsgebouw. In 1944 sloot men het station. In 1969 besloot men het station te heropenen. Het stationsgebouw werd toen gesloopt en vervangen door een klein eenvoudig gebouwtje. Dit gebouwtje staat er ook niet meer; in 1992 sloopte men dit.

Tussen 1973 en 1980 heette het station Voorschoten-Wassenaar. Aangezien Wassenaar zelf geen station had, wilde men het station delen. Echter, het bleek er onhandig. Wassenaren waren sneller bij Station Den Haag Centraal met de bus dan bij Station Voorschoten. Hierdoor is de naam weer teruggedraaid. In 1995 heeft men het gehele gebied opnieuw ingericht. Sinds 2011 maakt het station gebruik van poortjes.

Station Voorschoten heeft een klein aantal faciliteiten. Zo is er onder het station een parkeerplaats, een fietsenstalling, kluisjes en kan men OV-chipfietsen huren. Ook zijn er voor mindervaliden hellingen en liften vanuit de stationsgang, waar men binnenkomt.

Dienstregeling

De volgende treinen stoppen op station Voorschoten:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Voorschoten&oldid=651408"