Station Alphen a/d Rijn

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Alphen a/d Rijn (Apn)

Station alphen aan den rijn bouw.jpg

Opening 15 oktober 1878
Plaats Alphen aan den Rijn
Deelgebied Flag of Zuid-Holland.svg Zuid-Holland
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 3
Aantal perronsporen 4
Spoorlijn Spoorlijn Woerden - Leiden
Spoorlijn Gouda - Alphen aan den Rijn
Aantal reizigers 9.725 (in 2015) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Alphen a/d Rijn is het spoorwegstation van Alphen aan den Rijn. Volgens de Nederlandse Spoorwegen heet het station Station Alphen a/d Rijn, terwijl het volgens ProRail Station Alphen aan den Rijn is. Het station ligt aan de spoorlijn tussen Woerden en Leiden en de spoorlijn tussen Alphen aan den Rijn en Gouda.

Geschiedenis

Sinds 1878 werd het station geopend, tegelijk met de spoorlijn tussen Leiden en Woerden. Later legde men vanuit het station een spoorlijn aan naar Uithoorn. Deze bestond tussen 1915 en 1936. In 1932 legde men de spoorlijn naar Gouda aan. Het station lag oorspronkelijk aan de rand van de stad, maar sinds de jaren 90 in de wijk Kerk en Zanen. In 2004 heeft men nog een 4e spoor aangelegd.

Sinds 1998 waren er al plannen voor het stationsgebied. Eind 2006 is men hiermee gestart. Het hoogtepunt was het realiseren van een voetgangers- en fietstunnel die onder het spoor doorliep. Hiervoor is het oorspronkelijk stationsgebouw uit 1878 in 2007 gesloopt. In 2009 werd de tunnel opengesteld. In 2012 werd het nieuwe busstation geopend en werd ook de appelvormige fietsenstalling in gebruik genomen. Deze won toen ook de Nationale Staalprijs.

Dienstregeling

De volgende treinen stoppen op station Alphen a/d Rijn:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Alphen_a/d_Rijn&oldid=651295"