Station Hardinxveld-Giessendam (1957)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Hardinxveld-Giessendam (Gnd)

MerwedeLingelijnHardinxveldGiessendam1.JPG

Opening 2 juni 1957
Plaats Hardinxveld-Giessendam
Deelgebied Flag of Zuid-Holland.svg Zuid-Holland
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 2
Aantal perronsporen 2
Spoorlijn MerwedeLingelijn
Aantal reizigers 660 (2014) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Hardinxveld-Giessendam is een spoorwegstation in de Zuid-Hollandse gemeente Hardinxveld-Giessendam. Het station ligt aan de MerwedeLingelijn (onderdeel van de Betuwelijn) tussen Dordrecht en Geldermalsen. Het vervoer op het station wordt geregeld door Qbuzz.

Hardinxveld-Giessendam heeft sinds 1885 een station. Toen waren het nog twee afzonderlijke dorpen, maar tegenwoordig zijn ze aan elkaar vastgegroeid. Tot 1927 heette het station daarom Giessendam-Oudekerk. Meer naar het oosten toe was het oude station Hardinxveld-Giessendam (1885). Dit station was groter en had een eigen stationsgebouw, maar werd te weinig gebruikt. Dit station werd uiteindelijk gesloten, aangezien het te ver buiten de dorpen lag. Hierna werd station Giessendam-Oudekerk vernoemd tot Giessendam-Neder Hardinxveld. Voor de rest bleef het station hetzelfde. Het station raakte in 1945 ernstig beschadigd en werd toen gesloopt.

Sinds 1957 heet het station Hardinxveld-Giessendam, naar de net gevormde gemeente. Het station kreeg een nieuw gebouw. Sinds de jaren negentig ging dit gebouw hard achteruit. De toiletten konden niet meer gebruikt worden en buiten openingstijden was ook de wachtruimte dicht. Sinds 2004 wordt het gebouw niet meer gebruikt en ging het nog harder achteruit. In 2006 werd daarom besloten om het op te knappen en sinds 2007 is het in gebruik als restaurant.

Dienstregeling


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Hardinxveld-Giessendam_(1957)&oldid=651352"