Station De Vink

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station De Vink (Dvnk)

NS IRM driedelig 2001.jpg

Opening Oorspronkelijk: 1906 (sluiting: 15 mei 1928)
Heropening: 31 mei 1985
Plaats Leiden en Voorschoten
Deelgebied Flag of Zuid-Holland.svg Zuid-Holland
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 2
Aantal perronsporen 4
Spoorlijn Oude Lijn
Aantal reizigers 3363 (2016) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station De Vink is een spoorwegstation op de grens tussen de Zuid-Hollandse gemeenten Voorschoten en Leiden. De Vink verwijst naar het vroegere recreatiegebied en buurtschap De Vink, dat daar in de buurt lag. Tegenwoordig ligt het station bij de Leidse wijk Stevenshof en de Voorschotense wijk Noord-Hofland.

Beide gemeenten hebben naast de De Vink nog een andere spoorwegstation in de gemeente. Voorschoten heeft namelijk een eigen station; Station Voorschoten. Leiden heeft zowel Station Leiden Centraal als Station Leiden Lammenschans. De Vink is letterlijk verdeeld tussen de twee gemeenten. De grens loopt in het midden van de spoorlijnen. De lijn naar Rotterdam hoort bij Leiden en die naar Amsterdam hoort bij Voorschoten.

De oorspronkelijke halte opende in 1906, maar sloot vervolgens in 1928. De huidige halte ligt iets zuidelijk dan de oorspronkelijke halte. In 1985 werd het station Leiden De Vink genoemd, maar kort daarna werd het al De Vink. De Vink is hierdoor het enige NS-station in Nederland zonder plaatsnaam! In 1995 werd het spoor bij het station verdubbeld. Hierdoor werd er twee eilandperrons gemaakt. Het stationsgebouw werd toen ook vervangen. De loketten zijn inmiddels gesloten op De Vink. Men kan alleen nog kaartjes krijgen via de automaten of via de OV-chipkaart reizen.

Dienstregeling

De volgende treinen stoppen op station De Vink:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_De_Vink&oldid=651325"