Station Nijmegen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nijmegen (Nm)

Nijmegen Centraal Station.jpg

Opening 9 augustus 1865
Plaats Nijmegen
Deelgebied Flag of Gelderland.svg Gelderland
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 2
Aantal perronsporen 4
Spoorlijn Brabantse lijn
Maaslijn
Spoorlijn Arnhem - Nijmegen
Aantal reizigers 45.403 (2018) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Nijmegen is een spoorwegstation in de Gelderse stad Nijmegen. Het is één van de vijf stations van de stad.

Geschiedenis

Het station Nijmegen werd geopend op 9 augustus 1865. Het lag toentertijd niet op de plek waar het gebouw nu staat. Het stond toen op de plek van het Concertgebouw de Vereeniging. Nijmegen was belangrijk voor de spoorverbinding met het Duitse Kleef en daarmee de rest van Duitsland.

In 1879 werd het station aangesloten met de rest van de Nederlandse spoorwegen. Het duurde zo lang, omdat er veel discussie was over de kosten. Voor de verbinding moesten allemaal bruggen gebouwd worden. De gemeente was moeilijk te overtuigen van het nut van de spoorlijn. Het station werd voor de verbinding ook naar de huidige plaats verplaatst. Eerst was er alleen een verbinding met Arnhem en later ook met 's-Hertogenbosch en Venlo. In 1894 werd een stationsgebouw gebouwd in renaissance-stijl naar het ontwerp van Cornelis Peters.

In de Tweede Wereldoorlog werd het station zwaar beschadigd in het bombardement op Nijmegen op 22 februari 1944. Het station werd namelijk voor Duits wapentransport gebruikt. Hoewel het station te repareren was, besloot men het af te breken. Het huidige station komt uit 1954 en is een ontwerp van Sybold van Ravesteyn. Hij inspireerde zijn ontwerp op Italiaanse pleinen. Sindsdien is het station diverse keren verbouwd. De laatste keer was tussen 2003 en 2004. Toen werd ook het stationsplein heringericht.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Nijmegen&oldid=642093"