Station Apeldoorn

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Apeldoorn (Apd)

Station Apeldoorn 01.jpg

Opening 15 mei 1876
Plaats Apeldoorn
Deelgebied Flag of Gelderland.svg Gelderland
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 2
Aantal perronsporen 3
Spoorlijn Oosterspoorweg
Apeldoorn - Deventer
Dieren - Apeldoorn
Aantal reizigers 14.840 (2018) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Apeldoorn is een spoorwegstation in de Gelders stad Apeldoorn. Het station ligt aan de Oosterspoorweg tussen Zutphen en Amsterdam, de spoorlijn naar Dieren en de spoorlijn naar Deventer.

Geschiedenis

Het station opende samen met de lijnen naar Dieren, Zwolle en Deventer. Het stationsgebouw is uniek en het ontwerp komt op geen ander station voor. Wel is het station is de bouwstijl van die gebouwd. Het bestaat uit een hoog middengedeelte met twee korte vleugels. In 1911 werd op het middengedeelte entree gebouwd, die in stijl iets afwijkt. In 1950 werd het spoor elektrisch gemaakt. Sinds 1975 heeft de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij een eigen perron op het station.

In de jaren 70 bleek dat het station een grote opknapbeurt nodig had. In 1977 werd het gehele interieur gesloopt. De koninklijke wachtkamer werd toen ook gesloopt. Door de nabijheid van Paleis Het Loo had het station een koninklijke wachtkamer. Doordat Het Loo niet meer van de koninklijke familie was, werd deze nooit gebruikt. In 1985 werd een achteruitgang in het station gemaakt.

In 2004 kwam er een nieuwe verbouwing, waarbij ook het stationsplein werd aangepakt. Oorspronkelijk had men het idee om het station af te breken en te vervangen door iets nieuws. Door grote protesten werd dit niet gedaan. De linkervleugel werd wel gesloopt en kwam een tunnel. Het middengedeelte werd opnieuw van binnen leeg gesloopt. Het station werd gerestaureerd en de perrons werden verlengd. Sinds 2015 word er gesproken om het station een monument te maken.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Apeldoorn&oldid=642051"