Station Culemborg

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Culemborg (CI)

Station Culemborg 2014.jpg

Opening 1 november 1868
Plaats Culemborg
Deelgebied Flag of Gelderland.svg Gelderland
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 2
Aantal perronsporen 2
Spoorlijn Spoorlijn H
Aantal reizigers 8.703 (2017) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Het Station Culemborg is het station naast het hart van Culemborg, dicht bij de 2 middelbare scholen van Culemborg, daar bevindt het station zich. Dit station bevindt zich aan de spoorlijn Utrecht - 's-Hertogenbosch. Deze spoorlijn staat ook wel bekend als spoorlijn H. Het station werd geopend op 1 november 1868.

Het gebouw

Het eerste gebouw van het station werd in 1974 gesloopt. Het nieuwe gebouw bestaat uit twee verdiepingen; Een op de begane grond, en een op het perronniveau. Het perron ligt op een talud. De ontwerper van het nieuwe gebouw heet Cees Douma. Op het plein bij het station zit een bushalte. In 2015 is het bus station even gesloten om hem te verbeteren. Er was van 2005 tot 2014 een kunstgalerie op de bovenste etage, maar nu is dat een soort van restaurantje geworden. Dat soort van restaurantje heet Kiosk. Op eerste etage is een station-huiskamer en een klein winkeltje. De in/uit check paaltjes zijn gebouwd als poortjes, waardoor je het niet kan vergeten om het te doen, omdat de poortjes niet opengaan als je niet in/uit checkt, en dat is natuurlijk erg fijn. Er zijn plannen om het gebied rond het spoor ook te sluiten voor verbetering. Het station heeft een aantal voorzieningen voor mensen die slecht op de been zijn. Hier zijn een paar voorzieningen:

  • Een speciale invalide toilet;
  • Assistentie;
  • Een lift;
  • Een hellingbaan.

Voor vervoer is er buiten een busstation ook nog een fietsverhuur, maar voor uw eigen fiets ook een fietsenstalling, een plek waar taxi's mogen komen.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Culemborg&oldid=624344"