Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 17 mei t/m 17 juni staat WikiKids in het teken van het wikiproject:Zeeën en Oceanen. Wil je ook meedoen? Klik dan hier!

Aanslag in Londen op 29 november 2019

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aanslag in Londen

London Bridge (9691084663).jpg

Datum 29 november 2019
Tijd 13:58 (GMT)
Locatie Groot-Brittannië London Bridge, Londen,
Verenigd Koninkrijk
Omschrijving Aanslag op Londen Bridge met mes waarbij 2 doden vielen
Dader(s) en slachtoffer(s)
Dader(s) Usman Khan †
Dadergroepen Islamitische Staat
Doelwit(ten) Omstanders
Doden 2
Gewonden 3
Wapens
Gebruikte wapens Mes
Nep-bomvest
Portaal Portal.svg Geschiedenis

Op 29 november 2019 vond er omstreeks 13:58 (GMT) een aanslag plaats op London Bridge in de Britse hoofdstad Londen. Bij de aanslag vielen er 2 doden en 3 gewonden. De dader, Usman Khan, werd door de politie net na de aanslag doodgeschoten. Op sociale media circuleerden meerdere filmpjes van de aanslagen waarbij was te zien dat omstanders de dader overmeesterden. De Guy's campus van King's College London was uren na de aanslag gesloten en London Bridge Station was daarnaast ontruimd en ook gesloten. 2 uur na de aanslag was de dreiging afgelopen maar London Bridge is nog steeds gesloten in verband met onderzoek.

Achtergrond

Op 3 juni 2017 vond er ook al een aanslag plaats op London Bridge. Door drie terroristen werden toen acht mensen gedood en 48 mensen verwond. Bij die aanslag werden ook messen gebruikt, de aanslag was opgeëist door Islamitische Staat. De daders bij de aanslag droegen ook een nep-bomgordel.

De aanslag komt drie weken nadat het dreigingsniveau in het Verenigd Koninkrijk werd verlaagd van ernstig naar substantieel.

Dader en overmeestering

12 uur na de aanslag werd bekend gemaakt dat de dader van de aanslag Usman Khan heette. De dader was aanwezig bij een conferentie met veroordeelde criminelen om ze bij elkaar te brengen. De conferentie heette: Samen Leren. Usman Khan was 28 jaar en doodgeschoten door de politie nadat hij overmeesterd werd door drie voorbijgangers. Een daarvan was een man, die bij dezelfde conferentie als Khan was, die een slagtand van een narwal vast had en daarmee de dader had tegengehouden. De slagtanden van narwals kunnen tot 3 meter lang worden. Een andere man had aan brandblusser en spoot op Khan wat erg heeft geholpen, hij viel uiteindelijk door het grote hoeveelheid blusmiddel. De derde man wist het mes van hem af te pakken. Uiteindelijk werd hij dus overmeesterd en arriveerde de politie die de mannen vroegen om uit de buurt te gaan, toen dat gebeurde schoot een agent Khan dood.

Usmun Khan stond in het verleden ook al bekend als terrorist, hij werd geïnspireerd door terreurgroep Al Qaida en werd dan ook in de gaten gehouden door de inlichtingendienst MI5. Zo plande hij een bomaanslag op London Stock Exchange. Hij werd in 2012 samen met acht anderen opgepakt vanwege terrorisme en kreeg toen een gevangenisstraf van 8 jaar. Usman Khan wou voor de aanslag, in de gevangenis, deradicaliseren. Hij vroeg in de gevangenis om hulp omdat hij inzag dat zijn ideologie fout was. Er kwam geen hulp. In december 2018 werd hij vervroegd vrijgelaten maar hij moest een enkelband dragen. Khan woonde in Staffordshire, waar er momenteel een huiszoeking plaats vindt.

Opeising Islamitische Staat

Een dag na de aanslag, op 30 november, eiste de islamitische terreurgroep Islamitische Staat de aanslag op. Amaq, het persbureau van IS, zei in een bericht dat het een strijder van IS was en dat het een antwoord op de oproep om burgers aan te vallen van landen die een coalitie vormen in de strijd tegen IS was.

Slachtoffers

Bij de aanslag zijn er 2 doden gevallen en 3 gewonden. Van de doden is er één mannelijk en één vrouwelijk. Bij de gewonden zijn er twee vrouwen en één man.

De dag na de aanslag werd het eerste slachtoffer geïdentificeerd. De 25-jarige Jack Merritt kwam om. Hij was coördinator bij de conferentie waar de dader aanwezig was. Hij kwam uit Cottenham. Nog een dag later, op 1 december, werd het tweede dodelijke slachtoffer geïdentificeerd. Namelijk de 23-jarige Saskia Jones die ook bij dezelfde conferentie als de dader aanwezig was. Ze was daar een vrijwilliger. Beide slachtoffers hebben gestudeerd aan de universiteit van Cambridge.

Reacties

Inmiddels hebben een aantal personen gereageerd op de aanslag:

  • Groot-Brittannië Premier Boris Johnson - "Ik word geüpdatet over het incident op London Bridge en ik wil de politie en alle hulpdiensten bedanken voor de snelle reactie."
  • Groot-Brittannië Minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel - "Zeer bezorgd over het voortdurende incident op London Bridge. Mijn gedachten zijn met alle betrokkenen. Ik ben dankbaar voor de snelle reactie van onze politie en ik dring iedereen aan om hun advies op te volgen."
  • Groot-Brittannië Partij van de Labour Party Jeremy Corbyn - "Schokkende berichten over London Bridge. Mijn gedachten zijn bij degenen die bij het incident zijn betrokken. Bedankt aan de politie en de hulpdiensten die reageren."
  • Groot-Brittannië Burgemeester van Londen, Sadiq Khan - "Mijn gedachten gaan uit naar zij (de gewonen), de families en alle nabestaanden van hen. (..) Bedankt aan onze dappere hulpdiensten, wie vandaag hebben gehandeld op deze schokkende aanval. (..)

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Aanslag_in_Londen_op_29_november_2019&oldid=588620"