Beesd

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beesd
       
Beesd wapen.svg
Geen afbeelding
beschikbaar
Land Vlag van Nederland Nederland
Provincie Flag of Gelderland.svg Gelderland
Gemeente West Betuwe
Burgemeester
Oppervlakte
Inwoners 3377 (2018)
Dichtheid
Postcode(s) 4153
Netnummer(s) 0345
Rayons
Portaal Portal.svg Gelderland

Beesd (dialect: Bist, uitgesproken als Bi-jest) is een dorp in de gemeente West Betuwe in de Nederlandse provincie Gelderland. Het dorpje Beesd ligt langs de rivier de Linge. Beesd ligt ook in de Betuwe. Op 1 januari 2018 telde Beesd 3377 inwoners.

Tot 1978 was Beesd een zelfstandige gemeente, daarna werd het onderdeel van de gemeente Geldermalsen en op 1 januari 2019 fuseerde die gemeente met Lingewaal en Neerijnen tot de nieuwe gemeente West Betuwe.

Na de dorpen Geldermalsen en Meteren is Beesd de grootste plaats in de gemeente West Betuwe.

Bezienswaardigheden

Beesd heeft twee kerken: een rooms-katholieke en een hervormde. Beesd heeft een drukke winkelstraat met een aantal winkels. In de zomer is het in en rondom Beesd erg druk met toeristen, dit zijn meestal wandelaars of fietsers. Deze komen voor het mooie gebied in en rondom Beesd.

In de maand april wordt in Geldermalsen de bloesentocht gehouden.

Het aantal verenigingen is groot: er bestaat een speeltuinvereniging, een oranjevereniging, een muziekvereniging en een aantal sportverenigingen. Voor de kinderen is er een peuterspeelzaal, een kinderopvang en er zijn twee basisscholen.

Beesd heeft zijn eigen dorpshuis. Genaamd "de dorpskring". Beesd ligt tussen Den Bosch en Utrecht, dichtbij de A2. Er is een eigen station en er rijden bussen naar andere dorpen en steden: een buurtbus en een regiobus.

In het centrum van Beesd vind je een supermarkt, een bakker, een slager, het postkantoor, 2 fietsenmakers, een kleding winkeltje, een theewinkeltje, een drogist, twee keer wakkermans (verkoop elektronische apparaten), een makelaar, 2 friettenten en een shoarmatent. Een keer per jaar is er een jaarmarkt, die is op de eerste ochtend van de kermis. Die staat er vier dagen en de jaarmarkt begint op vrijdagochtend.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Beesd&oldid=540034"