Asperen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Asperen
Asperen vlag.svg       Asperen wapen.svg
Geen afbeelding
beschikbaar
Land Vlag van Nederland Nederland
Provincie Flag of Gelderland.svg Gelderland
Gemeente West Betuwe
Burgemeester
Oppervlakte
Inwoners 3220 (2010)
Dichtheid
Postcode(s) 4147
Netnummer(s) 0345
Rayons
Portaal Portal.svg Gelderland

Asperen is een klein stadje in de gemeente West Betuwe, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het grenst bijna direct aan Zuid-Holland en Utrecht. In 2010 telde Asperen 3220 inwoners, waarvan er 120 in het buitengebied wonen.

Tot 1986 was Asperen een zelfstandige gemeente in Zuid-Holland. Daarna hoorde het tot 1 januari 2019 bij de voormalige Gelderse gemeente Lingewaal, welke sinds die datum met Geldermalsen en Neerijnen gefuseerd is tot de nieuwe gemeente West Betuwe.

Bezienswaardigheden

Bij Asperen heb je een fort: Fort Asperen. Het fort wordt als museum gebruikt. Je kunt er ook feesten organiseren.

In Asperen hebben we een cafetaria, natuurzwembad, Partycentrum en Hotel "de Schildkamp" en een aantal winkels in de oude stadskern. Er zit een buurtsupermarkt in het nieuwe gedeelte, en daar liggen ook twee basisscholen. De ene is christelijk, deze heet "C.B.S. de Open Poort", en de andere is openbaar: "O.B.S. De Zandheuvel". De Openpoort heeft 8 klassen en ligt aan de Leerdamseweg.

Het natuurzwembad heet de Wiel, eveneens als de cafetaria. Dit is viswater, en in de zomer wordt hier gezwommen. Naast de cafetaria licht het jeugdhonk. Tegenover de cafetaria licht het voetbalveld, en net voorbij het voetbalveld liggen de paardenmanege en de ijsbaan.

In de oude stadskern staan twee kerken: de grote Hervormde Kerk van Asperen, en de gereformeerde kerk. De kerkklokken zijn op zondagochtend in het hele dorp te horen.

In Asperen ligt ook het gemeentehuis van Lingewaal dat ligt in het bos van Asperen. Het is een mooi gebouw dat op dit moment gerenoveerd wordt. Het is wit, behoorlijk hoekig, en licht net achter het bos van Asperen, ook in de oude stadskern. Met ouderwetse omgeving. Het ligt in Oud-Asperen.

In Dorpshuis E.M.M. worden vaak feesten gegeven, ook wordt hier Sinterklaas ontvangen, dit wordt gesponsord door de konijnenvereniging: Nieuw Leven.

In Oud-Asperen is er ook een museum. Daarin kan je bekijken hoe ze vroeger leefden.

Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Asperen&oldid=769901"