Branwen (mythologie)

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Branwen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Branwen, geschilderd door Christopher Williams , 1915

Branwen is een godin uit de Keltische mythologie of Welshe mythologie. Ze was een dochter van Llŷr en Penarddun. Ze was getrouwd met Matholwch, koning van Ierland, maar hun huwelijk bracht geen geluk. Ze kreeg een zoon Gwern.

Ze is de hoofdpersoon in de tweede van de vier verhalen van de Mabinogi, de legende van Branwen, dochter van Llŷr.

Samenvatting van de Ierse mythe

Branwen is de zus van koning en reus Bendigeidfran (= Bran), de zoon van Llŷr. Matholwch, de koning van Ierland, komt Branwen als zijn vrouw vragen. Het huwelijk wordt gesloten. Maar tijdens het feest om het te vieren arriveert Efnysien, de halfbroer van Branwen, bij het hof aan. Hij is boos dat hem niet om toestemming is gevraagd voordat zij het huwelijk regelden, en hij verminkt de paarden van Matholwch als wraak.

In Ierland leeft Branwen een tijdje in harmonie met Matholwch, en ze krijgen een zoon, Gwern (In de Welshe mythologie heet deze Pwyll). Maar dan herinnert Matholwch zich wat Efnysien zijn paarden heeft aangedaan en neemt hij wraak voor zijn belediging op Branwen. Ze wordt voor drie jaar in de keuken gestuurd. Daar temt ze een spreeuw en laat deze naar Groot-Brittannië vliegen met een bericht aan Bendigeidfran waarin staat hoe zij wordt behandeld. Bendigeidfran en zijn leger steken vanuit Wales over naar Ierland, zijn leger in schepen, maar Bendigeidfran zelf loopt door de zee, aangezien hij een reus is die geen enkel schip kan dragen.

Er wordt een bijeenkomst gehouden om de vredesvoorwaarden te bespreken, maar Efnysien maakt hieraan een einde door Gwern, de zoon van Branwen en Matholwch, te grijpen en in het vuur te gooien. Oorlog is het gevolg en aan beide kanten worden veel soldaten gedood. Uiteindelijk worden alle mannen van Ierland gedood, en slechts zeven van Bendigeidfran's leger zijn in leven om met Branwen naar Groot-Brittannië terug te keren. Bendigeidfran zelf werd gedood, maar voordat hij stierf, beval hij zijn mannen zijn hoofd af te hakken en het hoofd mee terug te nemen.

Bij haar terugkeer slaakt Branwen een diepe zucht en klaagt dat er door haar twee eilanden zijn verwoest. Zij sterft aan een hartaanval (verdriet) nabij de monding van de Afon Alaw op Anglesey en wordt daar begraven.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Branwen_(mythologie)&oldid=830897"