Bruintje Beer

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Pop van Bruintje Beer

Bruintje Beer is een stripfiguur uit Engeland die al sinds 8 november 1920 in de Engelse krant, The Daily Express, verschijnt. Daarmee is Bruintje Beer het oudste, en langstlopende strippersonage ter wereld. In Engeland is hij bekend onder zijn Engelse naam: Rupert Bear.

Bruintje Beer werd bedacht door de Engelse tekenares Mary Tourtel. Haar man, Herbert, werkte bij de krant en de krant zocht iemand die een strippersonage wou bedenken en wou tekenen om meer lezers te lokken. Herbert stelde zijn vrouw voor die al veel illustraties voor boeken op haar naam had staan. Mary tekende de verhalen en Herbert schreef ze. Toen Herbert in 1931 overleed, besloot Mary om naast het tekenen ook het schrijven over te nemen. Toen Mary in 1935 moest stoppen omdat ze heel slecht ging zien, nam de tekenaar Alfred Bestall de stripreeks over. Hij bleef verhalen tekenen en schrijven tot zijn pensioen in 1974. Zijn werk zorgde voor een nog grotere bekendheid en populariteit voor Bruintje. Bestall verzon heel veel nieuwe personages en tekende prachtige tekeningen. Hij zorgde voor een nieuwe, modernere lijn voor de verhalen van de strips en de sprookjeswerelden van Mary Tourtel verdwenen. Tegenwoordig worden de strips getekend en geschreven door de Engelse tekenaar Stuart Trotter.

De strips zijn altijd hetzelfde. Onderaan de tekening is een rijm of gedicht van vier zinnen die het verhaal vertellen. Daaronder verschijnt een uitgebreide versie van het verhaal in een verteltekst. Er wordt geen gebruik gemaakt van tekstballonnen. In het begin was Bruintje een bruine beer. Maar omdat de krant wou bezuinigen op inktkosten bij het drukken van de krant, werd besloten om Bruintje voortaan wit te maken. In Nederland is zijn naam nooit meer aangepast, ondanks dat hij niet meer bruin was. Op veel boeken word hij vaak op de voorkant nog wel bruin afgebeeld.

De strips van Bruintje Beer verschenen in Nederland voor het eerst in 1931 in het Algemeen Dagblad. De tekeningen van Mary Tourtel en Alfred Bestall werden tot 1967 in de krant gepubliceerd en later vanaf 1971 tot 1977 herhaald. Van 1987 tot 1991 verschenen de strips van Bruintje Beer in de Donald Duck. De teksten en rijmen waren verdwenen en vervangen door tekstballonnen.

Personages

Bruintje Beer (Rupert) - Bruintje is een witte beer uit Noodwoud waar hij met zijn ouders woont. Bruintje is een witte beer van ongeveer 8-10 jaar oud, draagt een rode trui en een gele broek met zwarte blokken met bijpassende sjaal. Hij is erg slim, dapper en heel avontuurlijk. Hij beleeft veel avonturen vaak door toeval of doordat hij iemand ontmoet. Hij kan met iedereen goed opschieten en maakt nooit ruzie. Hij probeert alles zo goed mogelijk op te lossen en tot een goed einde te brengen. Hierdoor hij heeft veel goede kennissen en vrienden. Hij is dol op schilderen, voetballen en op reizen naar het strand.

Wim Das (Bill Badger) - Is een das de beste vriend van Bruintje. Hij vergezeld Bruintje vaak op diens avonturen of beland er zelf ook in. Vaak spelen de twee samen en ontdekken dan iets. In tegenstelling tot Bruintje is Wim wat rustiger en minder avontuurlijker. Ook vindt hij het leuk om af en toe te plagen. Verder is hij net als Bruintje aardig tegen mensen en warmhartig. In de televisieseries kan hij ook laf en angstig zijn en heeft hij een hekel aan avonturen.

Bullie Mops (Algy Pug) - Bullie is een mopshond en net als Wim een hele goede vriend van Bruintje. In tegenstelling tot Bruintje en Wim is Bullie brutaal en plaagt hij veel. Maar hij gaat nooit te ver, want ook hij heeft een groot hart. Bullie is vaak een opschepper die zichzelf graag dapperder doet overkomen dan dat hij in werkelijkheid is.

Propje Krulstaart (Pody Pig) - Propje is een varken en een vriend van Bruintje. Hij is erg dik en is dol op eten. Vaak is dat ook het enige waar hij aan denkt. Hierdoor kan hij zichzelf of zijn vrienden in de problemen brengen omdat hij zich door zijn buik laat leiden. Propje is altijd aardig tegen iedereen en veelal altijd vrolijk. In de verhalen van Mary Tourtel was Propje een pestkop die Bruintje en zijn vrienden vooraal pestte. Niemand vond hem erg aardig. Toen Alfred Bestall de strip overnam veranderde hij Propje van een pestkop in een vriend van Bruintje.

Ottoline Otter - Ottoline is een otter die met haar ouders in een groot landhuis aan het rand van het bos woont. Ze is een goede vriend van Bruintje die ook net als hij erg avontuurlijk is. Ze gebruikt in haar huis nooit de deuren, doordat haar huis veel geheime doorgangen heeft die ze altijd leuker vind om te gebruiken en ineens ergens op te duiken. Ze houd erg van avontuur en vrolijkheid.

Tijger Lelie - Tijger Lelie is een meisje uit China die samen met haar vader, die tovenaar is, in Nootwoud woont. Ze wil net als haar vader een goede tovenaar worden, maar doordat ze jong is mislukken haar tovertrucks (bijna) altijd. Veelal is Bruintje dan slachtoffer en beland hij door een van haar trucks in een nieuw avontuur op een vreemde plek.

Pong Ping - Pong-Ping is een jonge Pekinees uit China. Hij woont in een Chinees huis en heeft een draak als huisdier. In zijn achtertuin staat een lift die direct naar China gaat.

De professor - De professor is een oude man die in een oude kasteeltoren woont. Hij bedenkt veel nieuwe uitvindgen die Bruintje vaak voor hem test. Hij is erg slim, maar ook erg verstrooid.

Agent Brompot (Constable Growler) - Is de politieagent van het dorp. Hij is erg streng en heeft liever niet dat Bruintje of andere zich gaan bemoeien met zijn werk. Veel kan hij erg aardig en dankbaar zijn als de hulp erg nuttig is geweest.

Meneer en mevrouw Beer - De ouders van Bruintje. Beide zijn erg geduldig en aardig. Ze steunen Bruintje in zijn avonturen, of denken vaak dat hij ze verzint en dat het maar verhalen zijn. Meneer Beer werkt graag in zijn tuin en mevrouw Beer bakt graag in haar keuken.

Matroos Sam (Sailor Sam) - Sam is een matroos die aan land woont. Hij heeft veel kennis van de zee en kent alle stranden. Hij is altijd geïnteresseerd in de verhalen van Bruintje en als hij hem kan helpen dan doet hij dat graag. Door zijn werk en kennis van de zee heeft hij ook veel vijanden.

De oude, wijze geit - Is een hele oude, zeer wijze geit. Hij woont in een groot, oud kasteel en weet alles over geheimzinnige spreuken, spullen en personen. Hij heeft een tijdmachine waar hij mee naar het verleden reist om de geschiedenis mee te maken.

Bruintje Beer gaat naar het kikkerconcert

Bruintje Beer gaat naar het kikkerconcert is een film uit 1984. Het is een korte film van 14 minuten met Bruintje Beer in de hoofdrol. De film is vooral bekend geworden door het liedje We all stand together die in de film voorkomt. De officiële videoclip bij het nummer is ook de scene uit de film. De film en de muziek zijn geschreven door Paul McCartney, een van de zangers en oprichters van de Britse popgroep The Beatles. McCartney sprak ook de stem in van Bruintje Beer in deze film.

Het liedje uit de film wordt veel tijdens kerst op de radio gedraaid als kerstnummer, terwijl het eigenlijk geen kerstnummer is.

In de film gaat Bruintje naar buiten om het landschap te ontdekken. Zijn vrienden zijn helaas te druk om mee te gaan en dus gaat hij alleen. Hij wandelt over bergen en ziet heel veel. Enige tijd later ontdekt hij een waterval met daarachter een grot. Bij de waterval bij de grot zijn veel kikkers die de grot ingaan. Bruintje achtervolgt ze de grot in en komt een bord tegen met een waarschuwing erop dat alleen kikkers welkom zijn. Hij gaat toch verder naar binnen. Hij heeft niet door dat hij wordt achtervolgd door een uil en twee zwarte katten die proberen te ontdekken wat Bruintje op het spoor is.

In de grot verstopt Bruintje zich om te zien wat er gebeurd. De grot is groot en vol met kikkers. Hij hoort twee kikkers praten en ontdekt dat alle kikkers uit het land bij elkaar zijn gekomen voor een groot kikkerfestival. Dit gebeurt maar een keer in de honderd jaar en het is dus een unieke gebeurtenis. Bruintje moet zich goed verstoppen voor de wachters. De kikkers beginnen een groot concert te geven en zingen met z'n allen het lied We all stand together te zingen. Bruintje geniet van het concert en wat er alleemaal gebeurt. Het meest bijzondere is als de koning en koningin van de kikkers uit het water rijzen en de laatste coupletten zingen. Na afloop van het lied is er een groot applaus en juichen alle kikkers.

Op dat moment zetten de uil en de katten de aanval in om de koning en koningin te pakken en op te eten. Bruintje ziet als enige dit gebeuren en komt uit zijn schuilplaats om alle kikkers te waarschuwen. Dankzij Bruintje vluchtte alle kikkers en mislukt de aanval van de uil en de katten. Ze vertrekken boos weer uit de grot en ook de kikkers zijn weg. Bruintje is nu alleen en hoort dan zijn moeder om hem roepen. Hij rent snel naar huis om zijn ouders enthousiast bij het avondeten te vertellen wat hij heeft meegemaakt.

Trivia

  • Bruintje Beer is 4 jaar ouder dan Winnie the Pooh, 8 jaar ouder dan Micky Mouse en bijna 40 jaar ouder dan een andere bekende, Engelse beer: Paddington.
  • Bruintje Beer was in Nederland heel erg populair. Er verschenen veel spullen, waardoor een eigen merk koekjes.
  • Wim Das (de beste vriend van Bruintje; zie personages) is een van de oudste personages uit de stripreeks. Samen met Bruintje en zijn ouders verscheen hij in de eerste strip in 1920. Hierin was Wim echter een oude, bejaarde das die Bruintje onderdak bood in zijn dassenburcht. In de eerstvolgende strip verscheen hij zoals we hem nu kennen en had hij dezelfde leeftijd als Bruintje. Ook woonde hij nu in een gewoon huis met zijn ouders en baby broertje.
  • Bruintje Beer heeft drie verschillende televisieseries. The Adventures of Rupert (een poppenserie uit 1974), Rupert (animatieserie 1991-1997) en Bruintje Beer (2006).
  • Bruintje Beer is ook gespeeld door het Nederlands Marionetten theater dat uitgezonden werd op TV.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bruintje_Beer&oldid=832704"