Congreskolom

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Congreskolom

De Congreskolom (Frans: Colonne du Congrès) is een zuil in de Belgische hoofdstad Brussel. De Congreskolom is gebouwd tussen 1850 en 1859 ter herdenking van het Nationaal Congres, waar de Belgische grondwet werd vastgesteld. De kolom bevindt zich op de Congresplaats aan de Koningsstraat.

De zuil is 45 meter hoog. Op de zuil zelf staan de toenmalige negen provincies van België afgebeeld; Waals-Brabant en Vlaams-Brabant waren toen nog één Brabant. Aan de voet staat staat er op elke zijde een gravure van koning Leopold I. Deze vier gravures beelden de Kunsten, Wetenschappen, Nijverheid (ambacht) en Landbouw uit. Bij iedere gravure staat een datum; wat de vier belangrijke data zijn bij het ontstaan van België:

  • september 1830 (de Belgische Revolutie)
  • 10 november 1830 (installatie van het Nationaal Congres)
  • 7 februari 1831 (goedkeuring van de grondwet)
  • 21 juli 1831 (eedaflegging van koning Leopold I)

Op ieder hoekpunt staat een standbeeld. Deze symboliseren de vier vrijheden, namelijk de vrijheid van vereniging, de persvrijheid, de vrijheid van eredienst en de vrijheid van onderwijs. Bovenop de kolom staat een standbeeld van Leopold I, de eerste koning der Belgen.

In de kolom bevindt zich een wenteltrap van 193 treden. In het verleden was het mogelijk voor 16 bezoekers te gelijk om naar het uitzichtpunt op het balkon te lopen. Wegens veiligheidsredenen is de trap nu gesloten. Sinds 1922 ligt het graf van de Onbekende Soldaat aan de voet van de kolom. Er is toen ook een eeuwig brandende vlam geplaatst. Aan beide zijden van de vlam zijn twee leeuwen geplaatst, die de vlam bewaken.

Op 24 oktober 1929 schoot de Fernando Da Rosa op de Italiaanse kroonprins Umberto, maar miste. Dit gebeurde tijdens een bijeenkomst bij de Congreskolom. In 2007 raakte tijdens een storm een van de hoekbeelden beschadigd (het beeld Persvrijheid) en werd later hersteld.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Congreskolom&oldid=648827"