De Bremer stadsmuzikanten

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Bremer stadsmuzikanten treden op.

De Bremer stadsmuzikanten of de Bremer straatmuzikanten is een sprookje van de gebroeders Grimm. Het sprookje weer in 1816 door hen opgeschreven in hun sprookjesboek. Het sprookje bestond al voor deze tijd. De gebroeders Grimm bedachten hun sprookjes namelijk niet zelf, maar verzamelden ze en schreven ze op.

Het sprookje speelt zich af in de Duitse stad Bremen. Het gaat over een haan, een kat, een hond en een ezel die elkaar ontmoeten. Ze worden slecht behandeld door hun eigenaren en besluiten verder te gaan als stadsmuzikanten in Bremen.

Verhaal

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal.
Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!
De dieren voor het raam van het rovershuis

Er was eens een ezel die altijd hard voor zijn eigenaar heeft gewerkt. De ezel is oud en hoort dat hij daarom gedood zal worden. Hierop besluit de ezel te vluchten naar Bremen om naar stadsmuzikant te worden. Onderweg ontmoet hij een hond. De hond werd als jachthond door zijn eigenaar gebruikt. Hij is ook oud en hoorde dat zijn eigenaar hem wilde afmaken. Daarom vluchtte hij ook. De ezel besluit samen met de hond op te trekken. De ezel speelt de luit, terwijl de hond de pauk bespeeld.

Even later ontmoeten ze een kat. De kat heeft stompe tanden, waardoor hij niet meer op muizen kan jagen. Hij ligt het liefst voor de open haard, maar zijn eigenares dwong hem om op muizenjacht te gaan. Daarom wilde de eigenares de kat verdrinken, maar de kat vluchtte. De kat kwam met de andere twee dieren meegaan. Nog later komen ze een haan tegen. De haan kraaide iedere morgen als de zon opkomt, maar zijn eigenares wilde hem in de soep doen (aangezien op zondag gasten kwamen). Ook de haan komt met de stadsmuzikanten mee.

Ze lopen door het bos naar Bremen, maar moeten daar overnachten. De haan ziet in de verte het licht van een huis, waar ze besluiten te kijken. Dit is het huis van rovers. De ezel kijkt door het raam, waarop de hond bovenop zijn rug klimt. Hierna klimt de kat bovenop de hond en de haan bovenop de kat. De vier dieren springen door het raam van het huis en jagen de rovers weg. Hierdoor hebben ze een onderdak en eten.

Adapties

De fontein in de Efteling

Het sprookje van de Bremer stadsmuzikanten is vooral bekend in de stad Bremen. Voor het stadshuis van de stad staat sinds 1953 een standbeeld van de vier dieren. Ook zijn er allerlei souvenirs in de stad te koop met de vier dieren erop. Kinderen in Bremen leren dat ze een wens mogen doen als ze de benen van de ezel met beide handen vastpakken. Hierdoor zijn de benen van de ezel ook glanzend. In de Letse hoofdstad Riga staat een gelijk beeld. Dit beeld staat op het kerkplein van de stad. Riga is namelijk de zusterstad van Bremen.

Op het Anton Pieckplein in de Efteling staat ook een fontein van de vier dieren. Deze fontein is ontworpen door Michiel van den Dulk en staat sinds 2003 op het plein.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=De_Bremer_stadsmuzikanten&oldid=753530"