Derk Sauer

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Derk Sauer in 2017

Derk Sauer (geboren in Amsterdam op 31 oktober 1952) is een Nederlandse journalist en uitgever. Sauer werd bekend als hoofdredacteur van de Nieuwe Revu en uitgever van The Moscow Times.

Biografie

Derk Sauer werd op 31 oktober 1952 geboren in Amsterdam. Als jongvolwassene smokkelde hij wapens voor het Iers Republikeins Leger.

Journalist

Minister Vredeling (PvdA) praat met de VVDM. Van links naar rechts: Henk Vredeling, Jaap Klazema, Derk Sauer (persoon met snor en bril), Jan Witling, Herman Specker en Hans Wilmink.

In 1969 maakte hij zijn hbs af en ging hij aan de slag bij de VPRO. Daar werkte hij voor Gied Jaspers, de regisseur van het televisieprogramma Morgen. Aan het begin van de jaren 1970 schreef hij voor Twintig, het vakbondsblad van de Vereniging van Dienstplichtige Militairen (VVDM). Hij was het eens met de Bond voor Dienstplichtigen (of Dienstweigeraars), die de Nederlandse krijgsmacht van binnenuit saboteerde.

Na zijn werk voor het vakbondsblad ging Sauer aan de slag bij de Nieuwe Revu, was toen nog een links opinieblad was. In 1982 schopte hij het daar tot hoofdredacteur. In 1989 kwam Sauer in het nieuws nadat CDA-wethouder Stuart van Bergen op Zoom een rechtszaak tegen de Nieuwe Revu aanspande. Het blad had bericht dat uit geluidsopnames bleek dat de wethouder zich liet omkopen (aannemen van steekpenningen). De wethouder wilde de geluidsopnames meenemen. Uiteindelijk won de Nieuwe Revu de rechtszaak: de wethouder mocht de opnames wel beluisteren, maar niet meenemen.

Uitgever

Van links naar rechts: advocaat mr. Boukema, Nieuwe Revu-hoofdredacteur Derk Sauer en Nieuwe Revu-journalist Pieter Storms bij de rechtbank.

In 1989 vertrok Sauer naar de Sovjet-Unie. Daar richtte hij samen met ondernemer Annemarie van Gaal en Russische journalisten het tijdschrift Moscow Magazine op. Volgens Sauer bleken deze journalisten later KGB-spionnen te zijn.

In 1992 begint Sauer samen met Van Gaal de krant The Moscow Times. Van Gaal en Sauer richtten ook de uitgeverij Independent Media op. Deze uitgeverij gaf de Russische versies van de tijdschriften Playboy, Cosmopolitan, For Him Magazine en Men's Health uit. Het bedrijf werd steeds groter en uiteindelijk het grootste mediabedrijf van Rusland. In 2005 verkochten Sauer en Van Gaal het bedrijf aan de Finse uitgever Sanoma voor 142 miljoen euro. In datzelfde jaar begon Sauer zelf de uitgeverij Nieuw Amsterdam.

In januari 2010 kocht Sauer (samen met het bedrijf Egeria) NRC Handelsblad en ncr.next. Birgit Donker, toen hoofdredacteur van de bladen, stopte op 1 juli 2010 met haar werk. Volgens haar bemoeide Sauer zich te veel met de inhoud van de krant. Hij wilde namelijk dat de krant zich meer richtte op achtergrondinformatie en duiding, in plaats van actualiteit. Uiteindelijk werd Sauer in 2014 door Egeria, die de meeste aandelen in NRC had, uit de raad van commissarissen gezet.

In 2012 werd Sauer de directeur van RBC Media, een Russisch mediabedrijf. In 2016 berichtten Russsiche media dat Sauer werd beschuldigd van fraude met RBC Media. Sauer zei zelf dat hij niet had gefraudeerd en dat de Russische regering hem waarschijnlijk in de gevangenis wilde hebben, omdat kranten en tijdschriften van RBC Media kritisch schreef over de regering van Dmitri Medvedev (en dus ook over Vladimir Poetin). Het bedrijf viel in datzelfde jaar uit elkaar. RBC Media werd uiteindelijk gered, maar hoofdredacteur Jelizaveta Osetinskaja werd ontslagen. Dit gebeurde volgens haar waarschijnlijk omdat er onder haar leiding werd bericht over de corruptie van Poetin, diens dochter Katerina Tichonova en Katerina's man, de Russische oligarch Kirill Sjamalov.

In 2017 keerde Sauer terug bij The Moscow Times. Hij kocht het bedrijf van uitgeverij Kommersant. (Sanoma had het bedrijf in 2015 aan de uitgeverij verkocht.) Hij stopte met de papieren versie van de krant en ging door via het internet. De krant bleef kritisch schreven over Vladimir Poetin, waardoor de Russische versie offline werd gehaald na de invoering van een nieuwe mediawet. Hierdoor nam de censuur in Rusland na de Russsiche invasie in Oekraïne toe. De Engelstalige krant is vanuit het Westen wel te bezoeken.

Privé

Sauer is getrouwd met Ellen Verbeek, die tot 2005 de hoofdredacteur was van de Russische Cosmopolitan. Verbeek en Sauer leerden elkaar kennen toen ze allebei voor de Nieuwe Revu werkten. Hij verkocht als hobby Russische koolstofweefselwielen die in het Westen werden gebruikt voor sportfietsen.

Politiek gezien voelt Derk Sauer zich het meest verbonden met de Socialistische Partij (SP). Als jongvolwassene was hij radicaler en smokkelde hij wapens voor het Iers Republikeins Leger.

Informatie

Video's

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Derk_Sauer&oldid=833985"