Duolingo

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het logo van Duolingo
Duolingo op de telefoon

Duolingo is een website en een app waar je verschillende talen kunt leren. Duolingo is gratis, maar er is ook een betaalde versie met meer opties. Daarnaast biedt Duolingo ook speciale cursussen voor scholen aan. Duolingo werd in 2011 gelanceerd en is sinds 2012 beschikbaar voor iedereen om te downloaden. Het bedrijf biedt verschillende cursussen aan voor verschillende niveaus. Op Duolingo kan men een account aanmaken, waarbij men bijhoudt waar men gebleven is. Deze kan verbonden met sociale media (zoals Facebook) of Google. Daarnaast is er een wedstrijd-element; Duolingo vergelijkt de scores met andere gebruikers in de cursus en men kan om een eerste plaats strijden. De app is zowel beschikbaar voor IOS als Android.

In 2023 zijn cursussen in 42 talen beschikbaar. Hiervan zijn de meeste (alleen) in het Engels beschikbaar. Voor Nederlandstaligen zijn er drie cursussen beschikbaar (Frans, Duits en Engels). Onder de beschikbare talen vallen wereldtalen (zoals Spaans, Frans en Chinees), kleinere talen (zoals Tsjechisch en Fins), inheemse talen (zoals Hawaïaans), kunsttalen (zoals Esperanto) en verzonnen talen (zoals Klingon). Duolingo had in 2021 zo'n 500 miljoen gebruikers.

Geschiedenis

Duolingo werd op 30 november 2011 opgericht door de Carnegie Mellon University via een project die is verzonnen door professor Luis von Ahn en een student van hem. Met andere: Antonio Navas, Brendan Meeder, Hector Villafuerte, José Fuentes, Luis von Ahn, Marcel Uekermann, Severin Hacker, and Vicki Cheung hebben ze cursussen geschreven. Hun project werd gesteund door de National Science Foundation van de Amerikaanse overheid. Het idee voor Duolingo werd bedacht na een bezoek aan Guatemala. Hier zag Von Ahn hoe duur taalcursussen Engels waren. Volgens Von Ahn moest onderwijs gratis zijn en wilde taalonderwijs aan iedereen aanbieden. Het platform lanceerde op 19 juni 2012. Later dat jaar werden ook de apps gelanceerd. Een jaar later had Duolingo zo'n 5 miljoen gebruikers.

Per jaar bleef het aantal gebruikers stijgen, waardoor het bedrijf ook steeds meer werknemers aannam. In 2015 waren er 100 miljoen gebruikers en in 2018 steeg dit naar 300 miljoen. Per jaar breidt Duolingo ook taalcursussen uit met nieuwe levels. Ook voegt het jaarlijks nieuwe taalcursussen toe.

In juni 2021 ging Duolingo naar de beurs. Sinds augustus 2021 is Duolingo niet meer beschikbaar in de Volksrepubliek China.

Taalcursussen

Duolingo heeft cursussen in 42 talen, maar niet elke cursus is in elke moedertaal beschikbaar. In het Engels zijn er op dit moment 38 cursussen beschikbaar. Dit zijn:


* Klingon en High Valyrian zijn twee verzonnen talen. Zij komen uit de series Star Trek (Klingon) en Games of Thrones (High Valyrian).

Voor Spaanstaligen zijn daarnaast ook de talen Guaraní en Catalaans beschikbaar en sprekers van het Chinees kunnen ook Kantonees leren.

Per jaar voegt Duolingo ook nieuwe taalcursussen toe. In de komende jaren wordt gewerkt aan taalcursussen voor Maori, Tagalog en Xhosa.

Weetjes

  • Duolingo heeft een groen uil als logo met de naam Duo. Gebruikers krijgen dagelijks notificaties of mails om hun te herinneren aan de lessen. Wanneer gebruikers een dag overslaan, wordt deze uil boos. Dit leidde tot veel memes op het internet en sociale media.
  • Naast Duo zijn er ook andere personages, die samen een familie vormen. Zij worden in voorbeelden bij de zinnen gebruikt.
  • De meeste populaire taalcursussen wereldwijd zijn Engels, Spaans en Frans.

Externe link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Duolingo&oldid=820971"