Edvard Grieg

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Edvard Grieg
(Edvard Grieg at the piano) (3469865027).jpg
Edvard Grieg achter de piano
Persoonlijke informatie
Volledige naam
Bijnaam
Land Vlag van Noorwegen Noorwegen
Geboortedatum 15 juni 1843
Geboorteplaats Bergen
Overleden 4 september 1907
Overleden te Bergen
Gehuwd met /
relatie
Nina Hagerup
Carrière
Beroep Componist
Bekend van Peer Gynt-suite
Actief
Genre(s)
Label
Website
Portaal Portaalicoon Muziek

Edvard Hagerup Grieg (geboren in Bergen, 15 juni 1843 - gestorven in Bergen, 4 september 1907) was een Noors romantisch componist en pianist. Bekende stukken van hem zijn de Lyrische Stukken en de Peer Gynt-suite. Grieg wordt gezien als Noorwegens grootste componist en wordt ook wel de Chopin van het Noorden genoemd.

Leven

Jeugd

Edvard Grieg werd op 15 juni 1843 geboren in Bergen als zoon Alexander Grieg en Gesine Judith Hagerup. Zijn vader was Brits koopman en diplomaat, maar zijn moeder een geboren Noorse. Het was een erg muzikale familie, ook Griegs broers en zussen hadden muzikale talenten. Vanaf zijn zesde kreeg hij pianoles van moeder Gesine. Hij werd in die tijd heel erg geïnspireerd door Chopin, Mendelssohn en Weber.

Griegs eerste compositie componeerde hij op zijn twaalfde. Deze compositie werd niet goed ontvangen, want toen Grieg het mee naar school nam, werd het verbrand. Grieg vond het niet fijn op school. Hij werd gepest en spijbelde vaak.

In 1858 ontmoette Grieg een hele goede violist. Die adviseerde Grieg om aan het beroemde conservatorium van Leipzig te gaan studeren. Grieg volgde zijn advies op en ging naar Duitsland. Grieg werd er best wel goed, maar toch zou hij niet op die plaats doorbreken. Constante ziektes teisterden de componist, hij was zo vaak ziek dat hij daarom van het conservatorium ging.


Huwelijk

Edvard en Nina Grieg (1899).

In 1867 trouwde Grieg met Nina Hagerup, zijn nicht. Nina was ook erg muzikaal, ze zong goed en kon vrij goed piano spelen. Zij kregen in 1869 een kind, maar dat overleed al na 1 jaar. Later kreeg Nina nog een kind, maar dat werd doodgeboren.

Reis naar Rome

Kort daarna reisde Grieg, die steeds populairder werd, naar Rome om daar kennis te maken met de beroemde componist Franz Liszt. Zij werden goed bevriend en Liszt moedigde Grieg aan om door te gaan met componeren. Grieg was er erg trots op dat hij Liszt had ontmoet, het was voor hem van "oneindige betekenis". Toen Grieg terugkeerde stichtte hij een muziekschool, die hij nog vele jaren zou leiden. Later zei hij hierover dat hij aan het componeren meer plezier had gehad en daar ging de beroemde componist zich nu volledig wijden.

Verdere leven

De tombe van Edvard en Nina Grieg.

Na 1877 trok Grieg vaak de Noorse bergen in, om daar in een blokhut te componeren. Hier deed hij erg veel inspiratie op en hier heeft hij veel beroemde stukken geschreven. Na een aantal jaren gingen de bergen hem vervelen en liet hij zijn beroemde villa Troldhaugen bouwen. Grieg bleef hierna actief componeren en concerten geven in het buitenland, maar zijn gezondheid ging zichtbaar achteruit.

De laatste jaren van Grieg werden een strijd tegen de dood, maar hij bleef maar componeren waardoor hij nog harder achteruitging. Uiteindelijk moest hij worden opgenomen in een ziekenhuis in Bergen. Edvard Hagerup Grieg stierf op 4 september 1907. Het Noorse volk treurde en 50.000 mensen begeleidden Grieg, onder zijn eigen treurmars, naar zijn laatste rustplaats in een bergcrypte, in de omgeving waar hij zoveel inspiratie voor zijn werk had opgedaan.

Muziek

Troldhaugen, Griegs woonhuis en onderwerp van zijn beroemde "Weddingday at Troldhaugen".

Grieg componeerde vooral korte en middellange stukken met een vast thema dat telkens terugkwam. Eerst componeerde hij in de stijl van de Duitse romantiek, maar later ging hij vooral in een soort Noorse stijl componeren. De stukken van Grieg zijn allemaal zelfverzonnen, maar lijken wel erg op Noorse volksmuziek. Griegs stukken zijn heel bekend, omdat ze niet al te moeilijk zijn en makkelijk om naar te luisteren.

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Edvard_Grieg&oldid=819471"